In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2007
File not found.

















Mosselen zijn emotie

Over een paar dagen zijn er weer verse Zeeuwse mosselen. ,,Eigenlijk is er niks smakelijker dan Zeeuwse mosselen. De honger naar de nieuwe mossel brengt altijd een zekere spanning met zich mee. Voor ons als Zeeuwen is de aanvoer van de nieuwe oogst een vreugdevol moment, dat je herkent van vroeger", zegt commercieel directeur Edwin Foudraine van Prins & Dingemanse te Yerseke. Overigens zijn er al enkele weken hangcultuurmosselen, die meestal wat kleiner en zoeter van smaak zijn. De eerste bodemcultures worden verwacht rond vrijdag 6 juli.

door Henk van de Voorde


Edwin Foudraine is commercieel directeur bij Prins & Dingemanse te Yerseke, een van de grootste producenten in Europa van schaal- en schelpdieren.
Foto: Willem Mieras

YERSEKE - Mensen plezier laten beleven aan het eten van schaal- en schelpdieren. Dat is al 125 jaar het motto van deze internationaal opererende onderneming. Prins & Dingemanse, uitgegroeid tot één van de grootste producenten in Europa van schaal- en schelpdieren, ontving ruim een jaar geleden het predikaat Koninklijk. De mosselcultuur heeft een rijke traditie die ruim 150 jaar beslaat. Door het verblijf in Yerseke ontstaan er echte Zeeuwse mosselen, hoewel het mosselzaad behalve uit de Oosterschelde ook afkomstig is uit de Waddenzee. Na twee à drie jaar zijn de mosselen volgroeid en worden ze door de kwekers aangeboden aan de handelaren. Deze leggen de mosselen in de verwaterpercelen waarop de schelpdiertjes zichzelf schonen en ze het zand kwijtraken. Doordat ze het natuurlijke Oosterscheldewater in hun body krijgen, smaken de mosselen ernaar. Foudraine voelt zich prima thuis in de mosselbranche, ondanks alle beperkende maatregelen van de overheid op grond van de Europese Vogel- en Habitat-richtlijn. ,,Het is een fantastische dynamische wereld; er is 'never a dull moment'. Het meest interessante vind ik de enorme emotie. Het product heeft een enorme associatiewaarde. Iedereen heeft er wel een verhaal over, of men nu wel of niet liefhebber is van mosselen. Het roept altijd wel een discussie op over natuur en milieu. Er gebeurt wat."

Waddenzee
De afgelopen jaren is de helft van de waddenzee voor de mosselkwekers verboden terrein omdat er anders te weinig voedselvoorziening voor de vogels zou zijn. Foudraine kan het totaal niet bevatten. ,,Het mosselzaad werd traditiegetrouw door de mosselkwekers vanuit kansloze plaatsen opgevist en verplaatst naar een beter domicilie in de Waddenzee of de Oosterschelde. Het mosselzaad bleef daar jarenlang liggen en was vrij toegankelijk voor alles wat in de natuur leeft, vogels, krabben, etcetera. Het product werd pas na drie jaar opgevist voor menselijke consumptie; al die tijd is het in de natuur gebleven. De mosselcultuur is eigenlijk duurzaamheid in optima forma. Het is ook respectloos naar onze voorouders toe, dat soms het idee gewekt wordt dat de mosselbranche een beroepsgroep is van stropers en charlatans. De beperkende maatregelen betreffende het mosselzaad zijn onzinnig, want door de kwekers kwam het juist veel meer ten goede aan de natuur. Wij hebben juist heel veel respect voor de natuur.


De verwerking van mosselen.
Foto: Willem Mieras

Verplaatsen van het mosselzaad is juist niet schadelijk voor de natuur. Vogels zijn mobiel. Door het Oostwad in het Waddengebied te sluiten is de bio massa mosselen met vijftien procent gedaald. Dat kan ik het nageslacht niet uitleggen. We zijn door de beperkingen voorbijgestreefd door andere mossellanden zoals Spanje, Griekenland, Italië en Ierland. Natuurlijk behoudt de Nederlandse of Zeeuwse mossel het hoge kwaliteitsniveau, maar door de afname van het volume stijgen de prijzen onevenredig. De Europese regelgeving wordt nationaal geïnterpreteerd. Andere landen benutten wel de vrijheid, terwijl in Nederland een overdreven cultuur is van politieke correctheid. Er worden noodverbanden aangelegd voor een wond die er eigenlijk niet is."

Alternatieven
Edwin Foudraine is desondanks optimistisch over de mosseltoekomst, mede door alternatieve vangstmethoden. ,,Wij houden absoluut vertrouwen in de toekomst. Dat vloeit voornamelijk voort uit de markt. Mensen willen verantwoord kunnen genieten van gezond en lekker eten. Dat kan bij uitstek met de Nederlandse mossel. Op zich staat de politiek positief tegenover de branche, alleen is er een vreemde spagaat met natuur en milieu. Daarom houdt men liever het politieke kruit droog. Langzamerhand begint toch het besef te komen dat de mosselsector bescherming verdient. Bovendien komt de branche zelf met innovatieve alternatieven in de aquacultuur. Prins & Dingemanse ziet het als een grote uitdaging om de natuur een handje te helpen bij de vorming van mosselzaad. In een proefgebied in het Malzwin bij Den Helder werken wij al enkele jaren samen met TNO aan een proef om mosselbroed via netten in te vangen. Daardoor kunnen de mossellarven zich ongestoord ontwikkelen tot jonge mosseltjes en moeten ze niet vrezen voor diverse vijanden zoals garnalen, zeesterren en krabben."


...destilleert
Ambachtelijke destilleerderij

...woont
Aquacultuur in Noord-Beveland

...vertrekt
Burgemeester vertrekt

...peilt
Nog steeds een dikke zeven

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...produceert
Samenwerking leidt tot maatwerk

....innoveert
Syntens feliciteert STN uit Hulst met de Zeeuwse Innovatieprijs EMERGO 2007

...vaart
Betere vaarroute leidt tot minder verkeersopstopping

...wint
Win 1000 euro met je ondernemingsplan

...hapt
Zien en gezien worden op sfeervolle Haringparty

...rijdt
Zakelijk onderweg

...filosofeert
Delta moet samen optrekken

...koestert
Trots zijn op Zeeuws-Vlaanderen

...studeert
Toerisme op Reynaertcollege

...fietst
Sportief netwerken op Tour Culinair

...verwent
De gast wil verwend worden

......campeert
Van camping tot multinational

...herleeft
Historie herleeft op Middelburgse grachten

...vermaakt
Neeltje Jans: een mix van educatie en vermaak

...speelt
Ook bij slecht weer spelen aan zee

...zeilt
Watersport: voor elk wat wils

...bestuurt
Toerisme als motor van de economie

...runt
Hbo- opleiding voor campingbaas

...verhuurt
Werk maken van vakantie

...reikt uit
Eeuwige roem dankzij Emergo

...vertegenwoordigt
Primeurs op Contacta 2007

...vangt
Mosselen zijn emotie

...groeit
Zeeland heeft economische wind mee