In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2006
File not found.

Terminal goed voor uitstraling Zeeland

Stimuleren van de economische dynamiek en optimaliseren van het Zeeuwse bedrijfsleven. Dat is waar de Kamer van Koophandel voor Zeeland voor staat. „We mogen best wat trotser zijn op het werken, wonen en leven in Zeeland. Die trots moeten wij dan ook meer uitdragen. Ik vind dat de Kamer van Koophandel als economisch platform daarin een grote rol moet vervullen.


Voorzitter Luit Ezinga van de Kamer van Koophandel voor Zeeland: „Veel spin-off door WCT."

En daar zal ik, als voorzitter, mijzelf volop voor inzetten met het gebruik van al mijn landelijke contacten en ervaringen", stelde Luit Ezinga begin januari bij zijn aantreden als voorzitter van de Kamer van Koophandel. Inmiddels, enkele maanden verder, benadrukt Ezinga het belang van een positieve beeldvorming over Zeeland. Daar zal de economie wel bij varen. De realisering van de Westerschelde Container Terminal draagt volgens de KvK-voorzitter in hoge mate bij aan die beeldvorming. De Zeeuwse havens en daaraan gerelateerde industriele en dienstverlenende bedrijven vormen de motor van de Zeeuwse economie. Om mee te blijven doen in de economische vaart der volkeren is de komst van de WCT een must. Eind van dit jaar is er meer duidelijkheid. Dan beoordeelt de Raad van State de WCT-kwestie opnieuw.
„Chemische bedrijven, handel, toerisme, landbouw & visserij zijn allemaal sterk aanwezig in Zeeland. Wij vinden als Kamer van Koophandel dat de WCT er absoluut moet komen. De terminal is goed voor de werkgelegenheid en de economische ontwikkeling, maar ook goed voor de uitstraling van Zeeland."

Evenals gedeputeerde Le Roy vindt Ezinga dat het provinciaal sociaal economisch beleidsplan en het ministeriële beleidsplan Pieken in de Delta, veel perspectief biedt voor de Zeeuwse economie. „Zeeland is een kansrijke provincie, maar die kansen moeten wel benut worden. We moeten ons niet de kaas van het brood laten eten. Samenwerken tussen ondernemers, overheid en onderwijs is zeer belangrijk. Je ziet jongeren wegtrekken uit Zeeland omdat er te weinig werkgelegenheid is. Anderzijds moeten we uitkijken dat we niet te veel vergrijzen, want dan zijn er in de toekomst te weinig mensen om hier te werken.

Toekomstgerichte werkorganisatie
We zijn het volledig eens met de wens van de provincie om een ontwikkelingsmaatschappij op te richten zoals de Rewin in West-Brabant. De KvK is een toekomstgerichte werkorganisatie ter ondersteuning van de Zeeuwse ondernemers. We vormen een kenniscentrum en een platform waarin diverse economische sectoren en belangen kansen voor ondernemers en overheden onder de aandacht brengen. De WCT zal een enorme spin-off geven. Het brengt veel publiciteit met zich mee, net zoals destijds met de Deltawerken en de Westerscheldetunnel. Die exposure, het feit dat er iets gebeurt, is van wezenlijk belang. De attitude dat er iets neergezet wordt en dat we nergens voor terugdeinzen. Brutaliteit, lef en de bereidheid om af en toe op de bek te gaan zijn heel belangrijk. 'But not only be good and tell it: do it'. De terminal, de ontwikkelingsmaatschappij en het ondernemingsplein moeten er komen."
Luit Ezinga stelt dat er ook volop Zeeuwse kansen zijn op het gebied van recreatie & toerisme. De 58-jarige Groninger van origine is zelf al decennia lang horeca-ondernemer. Hij was tien jaar voorzitter van Horeca Nederland en grondlegger van de fusie tot Koninklijke Horeca Nederland. „We hebben prachtige stranden, ruimte en meer zonuren dan in de rest van Nederland.

Luit Ezinga: „Liever een kleine baas, dan een grote knecht."

We moeten er voor zorgen dat we onze producten ook in de wintermaanden ontwikkelen. De toeristen moeten ook in de winter naar Zeeland kunnen komen. Daarom moeten er activiteiten ontplooid worden op bijvoorbeeld cultureel, sportief en culinair gebied. Niks is onmogelijk. Zeeland heeft schone lucht, rust en ruimte. Het klinkt asociaal, maar daar moet wel voor betaald worden. Zeeland zet terecht in op kwaliteit, op hoogwaardige campings bijvoorbeeld. We moeten ons onderscheiden van het massatoerisme. Het contingent Duitsers in Nederland is teruggelopen. Als Nederlanders zijn we niet altijd even vriendelijk tegen Duitsers. In het voetbal is die rivaliteit wel leuk, maar daarbuiten is het storend en onfatsoenlijk. Duitsland is ons grootste buurland, maar als je bekijkt hoe men bijvoorbeeld bejegend wordt met het parkeerbeleid. Een beetje meer exposure is o zo belangrijk. Zeeuwen zijn gewend om de kat uit de boom te kijken, maar eigenlijk best vriendelijk van aard. Als ze de toeristen met een glimlach tegemoet treden, krijgen ze daar goodwill voor terug."
Luit Ezinga is geboren en getogen in Haren, ook wel het Wassenaar van Groningen genoemd. Hij wilde gymnastiekleraar worden en studeerde aan de academie voor lichamelijke opvoeding in Groningen. Hij is nog altijd een sportman in hart en nieren en maakt geregeld tijd vrij voor hardlopen, wielrennen en bergbeklimmen. In augustus vorig jaar nog reed Luit Ezinga de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Daarnaast beklom hij de afgelopen jaren de Eiger, de Jungfrau en de Matterhorn in Zwitserland.

Horeca
Na anderhalf jaar studie kwam Luit bij toeval in de horeca terecht en groeide zijn imperium in de stad Groningen uit tot zes bedrijven. Op 1 april was het precies 11 jaar geleden dat Ezinga met zijn gezin in het bij Zierikzee gelegen Schuddebeurs neerstreek. Daar leidt hij samen met zijn vrouw Marjan hostellerie Schuddebeurs. „Na tien jaar fulltime voorzitter van Horeca Nederland wilde ik weer mijn eigen bedrijf, niet te groot en niet te klein. Ik was nog een blauwe maandag directeur van ANVR geweest, maar zo'n airco-gebouw waar de ramen niet opengaan was niks voor mij. Van de keuze voor het Zeeuwse Schuddebeurs heb ik nooit spijt gehad. De hostellerie is in de loop der jaren steeds verder geprofessionaliseerd en er werken inmiddels 18 mensen. Ik kan me permitteren om er wat zaken bij te doen." Behalve voorzitter van de Kamer van Koophandel is Ezinga ook voorzitter van Tour Culinair en Restaurantgroep Relais du Centre. De Kamer van Koophandel ondersteunt de Zeeuwse ondernemers waar mogelijk. Ezinga weet wat er bij het bedrijfsleven speelt. Hij is zelf ondernemer pur sang. „De vrijheid is voor mij heel belangrijk geweest om voor het ondernemerschap te kiezen, al is het vrijheid in gebondenheid. Naarmate je je meer vrijheden veroorlooft, verdien je minder. Het eigen baas zijn bevalt me wel. Liever een kleine baas dan een grote knecht. Ik bepaal zelf of ik met mijn bedrijf links- of rechtsom ga."


...stimuleert
Terminal goed voor uitstraling Zeeland

...begeleidt
Psychosociale begeleiding voor vrouwen

...spreekt
In 't kort

...werft klanten
Vrouwelijke ondernemers maken elkaar sterk

...kijkt verder
Grenzeloos innoveren

...organiseert
Zeeuws Innovatie Evenement 2006 komt er weer aan

...doet het goed
Zeeuwse export boekt flinke omzetstijging

....oriënteert zich
Internationale Handelsdag in Bergen op Zoom

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...volgt op
OCG is dynamisch ondernemersnetwerk

...wint
Project Tholen wint Ei van Columbus

...pioniert
Peter Pronk van EWT uit Schoondijke: "In China raak je nooit uitgeleerd"

...rijdt
Onderweg

...legt contacten
Succesvol ondernemen tussen eb en vloed

...krijgt bezoek
Hoog bezoek bij JK Z.Vlaanderen

...heeft visie
Samen bouwen aan de toekomst van Zeeland

...presenteert
Dialoog met de klant op WoningExpo Zeeland

...groeit
Hart van Zeeland bouwt aan zijn toekomst

...bloeit
Tuinidee Goes

...zoekt
Beursindex Tuinidee

...heeft heel wat in huis
Initiatiefnemer Woningexpo 2005 ziet volop kansen

...werkt samen
Makelaars zien WoningExpo als kans om Zeeland te promoten

...beleeft
Wonen in een prachtstad

...heeft stijl
Als de consument ons kent, vergeet hij ons nooit meer!

...bezoekt
Beursindex Woningexpo

...verwacht
Sportief Pasen 2006

...bezichtigt
'Boegbeelden' koestert maritiem erfgoed

...ervaart
Campagne voor zeeland als ideaal watersportgebied

...publiceert
Zeeland, visserij en toerisme

...gaat naar
Beursindex Maritiem

...vertegenwoordigt
Wat doet het watersportverbond

...adviseert
"Uw Veiligheid, Vaarkunde en Vaarplezier is Onze Zorg"

...adverteert
Gecombineerd werven in dagblad en op internet

...test
Vaak van doorslaggevende betekenis

...detacheert
Alle krachten bundelen

...neemt uit handen
Meer dan het oplossen van de personeelsvraag

...leidt op
Bouwen aan een toekomst de intermediair voor het bedrijfsleven

...investeert
Het nut van permanente scholing

...spreekt
In 't kort

...selecteert
De juiste persoon op de juiste plek

...vraagt
Hoeveel privacy hebben uw klanten?

...en de milieuregelgeving
Veel aandacht voor milieu bij ontwikkeling