In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2006
File not found.

Duurzaam Ondernemen in Middelburg

De provincie Zeeland loopt voorop op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en hoopt dat het project Duurzaam Ondernemen weldra in alle Zeeuwse gemeenten gaat draaien.


Gedeputeerde Jacques Suurmond: ,,Duurzaam ondernemen levert aantoonbaar economische voordelen op."

Na het succes van 'Duurzaam Ondernemen in Tholen', zelfs beloond met de landelijke prijs Ei van Columbus, wordt de horizon verder verruimd. Inmiddels heeft ook de Zeeuwse hoofdstad het project opgepakt. 'Duurzaam ondernemen in Middelburg' gaat volgende week woensdag 13 september officieel van start. Een twaalftal Middelburgse bedrijven hebben zich inmiddels aangemeld voor het project waarin de provincie Zeeland samenwerkt met de Middelburgse Bedrijven Club (MBC) en de gemeente Middelburg.
In een uit vier sessies bestaande cursus worden de Middelburgse ondernemers praktische handvatten geboden, waarmee ze hun bedrijf duurzaam kunnen maken. De eerste bijeenkomst is geprogrammeerd op woensdag 13 september in het hoofdstedelijke stadhuis.


Cursus Duurzaam Ondernemen Tholen in 2005 in het gemeentehuis te Sint-Maartensdijk.

Duurzaam ondernemen is een moeilijk onderwerp en voor sommigen best wel een abstract gebeuren. Nadat er goed over is gecommuniceerd, valt meestal het kwartje. Op de Contacta in Goes, waar we weer met een stand vertegenwoordigd zijn, profileert de provincie Zeeland zich onder andere met de nieuwe folder: 'Duurzaam Ondernemen: sleutel tot continuïteit", aldus Anne-Marie Mol, beleidsmedewerker duurzaam ondernemen bij de provincie Zeeland.
Met subsidies en projecten als de MKB-Milieubarometer, de Masterclass voor grote industriële ondernemingen, Duurzaam Innoveren en MVO Blikopener ondersteunt de provincie actief het Zeeuwse bedrijfsleven in duurzaam ondernemen. Bij de aanpak van de provincie staat overleg centraal met partners als MKB Zeeland, Hogeschool Zeeland, Kamer van Koophandel, Zeeuwse Milieufederatie, Delta NV, Syntens, banken, accountants en de Zeeuwse gemeenten.

Duurzaam Ondernemen
"In ons collegeprogramma is duurzaam ondernemen prominent aanwezig. We hebben een beleidsplan om duurzaamheid te bevorderen. Dat moet vervolgens vertaald worden naar de ondernemers. Het is van groot belang dat zij het vanuit hun eigen verantwoordelijkheid oppakken. Je merkt een groeiende mentaliteitsverandering. Mede dankzij de inspanningen van MKB, gemeente en provincie worden ondernemers zich meer bewust van het nut van duurzaam ondernemen. De vooroordelen 'het kost geld' en 'het is soft' worden langzaam overwonnen. Duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor de omgeving, maar ook voor de verlies- en winstrekening van de ondernemer. Het levert aantoonbaar economische voordelen op. Slim energiegebruik bijvoorbeeld bespaart geld", aldus Jacques Suurmond die als gedeputeerde van milieu ook duurzaam ondernemen in zijn portefeuille heeft.
Beleidsmedewerker Anne-Marie Mol legt uit dat consensus tussen ondernemers op het gebied van duurzaam ondernemen van groot belang is. ,,De dialoog tussen grote en kleinere bedrijven is belangrijk. Iemand die duurzame producten maakt wil die ook kwijt aan zijn afnemers. De toeleveringsbedrijven moeten hun duurzame producten ook kunnen leveren aan de grotere industriële bedrijven. Je kunt bijvoorbeeld in de winkel wel biologisch brood gaan verkopen in plaats van gewoon brood, maar als de klant het niet wil houdt het op."

Tholen
Op het eiland Tholen is er op donderdag 26 oktober een bijeenkomst voor alle bedrijven bedrijven die deel hebben genomen aan het succesrijke project Duurzaam Ondernemen Tholen. Gastsprekers zijn Bart Jan Krouwel van de Rabobank en ondernemer Gert van de Krogt van Rozenkwekerij De Bierkreek uit IJzendijke. Tegelijkertijd met het winnen van het Ei van Columbus door Tholen won zijn bedrijf medio februari in 't Spant te Bussum een eerste prijs met het project 'Biologische rozen ook logisch'. Gastspreker Gert Jan Krouwel is directeur Duurzaamheid en Maatschappelijke Innovatie bij Rabobank Nederland. De provincie Zeeland heeft in 2005 een stimuleringstraject als cursus ontwikkeld waarbij ondernemers begeleid worden op weg naar duurzaam ondernemen. Dit traject is vorig jaar ontwikkeld en uitgevoerd door de provincie in samenwerking met de gemeente Tholen, het Ondernemers Overleg Tholen en de Stichting Stimular. Binnenkort start de cursus dus in de gemeente Middelburg. De cursus is ideaal voor ondernemers die meer willen weten over bijvoorbeeld de milieubarometer waarmee energieverbruik, energiekosten en besparingsmogelijkheden inzichtelijk worden gemaakt. De bedrijven die zich inmiddels voor de cursus Duurzaam Ondernemen Middelburg hebben aangemeld zijn: Hillebrand Konstruktiebedrijf, Hotel Arneville, Justion Adviesgroep, Wagenvoorde Lastechniek, Wielemaker Transport, Machinefabriek Den Herder, Schoonmaakbedrijf Simons, Caljouw Rademakers Verhuizingen, Best Western Hotel Arneville, Appendagebedrijf Peene, Troost SKS en Ontop Metaloterm.

Aanmeldingen zijn mogelijk bij Anne-Marie Mol van de provincie Zeeland
via am.mol@zeeland.nl.
Zie ook www.mbc.nl

...bespaart
Duurzaam Ondernemen in Middelburg

...ontwikkelt
Projecten ontwikkelen is het ultieme ondernemen

...reikt uit
Toerisme Innovatie Prijs 2006 uitgereikt

...stimuleert
"Zeeland is dé provincie op het gebied van aquacultuur"

...adviseert
Allplast groeit door investeringen in kennis en interne organisatie

...stopt
Vrouwen en jongeren stoppen sneller met eigen bedrijf

...nomineert
Doe mee aan de Zeeuwse startersprijs

....debatteert
Zeeuws Personeelsevent op woensdag 4 oktober in Rilland

...promoot
Zeeuwse goede doelen op JKW Veiling 2006

...exposeert
Nog beperkte standruimte beschikbaar op Contacta 2006

...voorziet
Veel dynamiek in Middelburg

...vestigt
Woonboulevard Mortiere is een publiekstrekker

...voegt samen
Stationsgebied heeft uitstraling en herkenbaarheid

...realiseert
Park Veldzigt is een geweldige locatie

...levert op
ZEP: vrijetijdspark waar altijd de zon schijnt

...bevordert
Arnestein is een begrip in Middelburg en omstreken

...karakteriseert
Middelburg is must voor elke toerist

...introduceert
Jaarfeest en uitreiking OCG Trofee 2006

...klaagt
Ontevreden klant kan vaker klagen

...is innovatief
Genomineerden BOS 2006 zijn innovatieve bedrijven

...rijdt
Onderweg

...belegt
De belegginsadviseurs

...ontwikkelt
Bedrijfs onroerend goed