In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2003
File not found.

















Meer lef voor Zeeuwse ondernemers

In deze eerste uitgave van 'de Ondernemer' Zeeland, openen we met de voorzitter van MKB-Zeeland, Peter Feijtel, die zijn mening geeft over ondermeer de eilandgedachte, project-matige recreatieaanpak en de Zeeuwse ondernemersmentaliteit.


Voorzitter MKB-Zeeland Peter Feijtel

MKB-Zeeland behartigt de collectieve belangen van het Zeeuwse bedrijfsleven. Voorzitter Peter Feijtel verduidelijkt: "We stellen belangrijke zaken op het vlak van infrastructuur, wetgeving, energievoorzieningen en onderwijs aan de orde. Deze abstracte zaken bepalen deels het ondernemersklimaat. Daarnaast reageren we op ontwikkelingen die MKB-ondernemers rechtstreeks raken. Neem als voorbeeld de stroomuitval op Walcheren enige tijd geleden. Wij bemiddelden zodat getroffen ondernemers een schadevergoeding kregen." Feijtel is in het dagelijks leven algemeen directeur van Accon Accountants & Adviseurs met 24 vestigingen in Midden- en Zuid-Nederland. Hij heeft dus vergelijkingsmateriaal bij de vraag naar het Zeeuwse ondernemersleven. De eilandgedachte zou in Zeeland niet meer spelen. "In ieder geval steeds minder. De tunnel onder de Westerschelde vermindert die instelling. Je ziet de bedrijvigheid tussen de eilanden toenemen. De tunnel heft de geïsoleerde status van Zeeuws Vlaanderen op en geeft betere toegang tot België. Onze afdeling probeert met MKB Vlaanderen aan beide kanten van de grens een soort helpdesk op te zetten. Hier kunnen ondernemers met hun vragen terecht over de mores van handelen in het buurland."

Duidelijke keuzes
MKB-Zeeland zet in haar beleidsplan een aantal zaken op de voorgrond. "Belangrijk vinden wij de ontwikkelingen rond de WCT. Dankzij deze terminal in de Vlissingse haven zal de bedrijvigheid in de provincie toenemen. De Raad van State heeft deze plannen afgekeurd, maar wij vinden dat de provincie de plannen waar mogelijk moet aanpassen en vervolgens opnieuw moet indienen," aldus Feijtel. Een ander aandachtspunt van MKB-Zeeland is de uitbating van de Zeeuwse recreatie. "Onze ligging is wat betreft recreatie uniek. Helaas wordt er echter weinig gericht beleid gevoerd. Elke gemeente heeft zijn eigen campings en bezienswaardigheden. Wij denken dat je de verschillende locaties beter op elkaar moeten afstemmen, waardoor Zeeland nog aantrekkelijker wordt voor de toerist," aldus Feijtel. De historische steden van Zeeland zouden in een programma bezocht kunnen worden en ook het brochuremateriaal moet op elkaar aansluiten. MKB-Zeeland denkt dat een projectmatige aanpak van het toerisme en duidelijke keuzes in de verschillende soorten recreatie leidt tot meer toerisme. "Dat is overigens wel een lange weg, omdat er nogal wat zaken - denk aan bijvoorbeeld streekplannen - moeten worden aangepast. Je moet in ieder geval ergens beginnen," aldus Feijtel. MKB-Zeeland heeft ondertussen gehoor gekregen bij de provincie en er zal een onderzoek worden gestart.


Successen en debacles
De grootste krachten van de Zeeuwse economie worden door Peter Feijtel als volgt omschreven: "De arbeidsmoraal van de Zeeuwen is goed en verder is er in deze provincie een prima verkeersontsluiting. Files zijn hier zeldzaam." Toch zou de voorzitter van het MKB meer lef willen zien bij de ondernemers. "Je praat in stereotypen, maar gemiddeld durft bijvoorbeeld een Brabantse ondernemer meer risico te nemen dan een Zeeuw. De Brabander springt sneller ergens in, terwijl de Zeeuwse ondernemer vaak iets langer wacht. Als de economie goed gaat, zie je dat in Brabant sneller terug. Bij tegenslag blijken de Zeeuwse bedrijven minder gevoelig voor de economische tijden. Dat zie je in deze tijden overigens ook heel sterk." Wellicht dat de maandelijkse verschijning van 'de Ondernemer' positief kan bijdragen aan het Zeeuwse ondernemersklimaat. Peter Feijtel vermoedt een positieve rol: "Veel Zeeuwse ondernemers zijn erg op zichzelf gericht en denken dat alleen zij een probleem hebben.

Door ondernemers aan het woord te laten over hun successen en debacles kunnen ondernemers zeker van elkaar leren. Ik denk dat de Zeeuwse ondernemer meer om zich heen zal gaan kijken."


...informeert
Meer lef voor Zeeuwse ondernemers

...start
Computertraining op maat

...onderneemt
Nieuw voor het bedrijfsleven in Zeeland

...reikt uit
Uitreiking Luctor tijdens Vernieuwend Ondernemerschap Evenement

...helpt
Innovatie is sleutel tot succesvol zakendoen

...onderzoekt
Winkelend publiek in Zeeuwse steden onder de loep

...belast
Fiscus maakt het kerstpakket fors duurder

...kiest
Goese ondernemers kiezen de beste

...netwerkt
Geslaagd netwerken in Zeelandhallen Goes

...spreekt
Tips voor regionale advocatuur

...organiseert
Junior Kamer in teken van de BOS

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...verdwijnt
Daling in Zeeuwse werkgelegenheid zet door

...ontwikkelt
NEPROM: ontwikkel meer toplocaties

...concludeert
NVM wijst in Economische Regio's op nut van gedifferentieerd aanbod