In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2007
File not found.

SYNTENS
Innoveren doet exporteren

Syntens heeft in 2006 bij ongeveer zestig Zeeuwse MKB-bedrijven een meerjarig innovatieactieplan opgesteld. Opvallend was dat bij steeds meer ondernemingen internationalisering van activiteiten een prominente rol speelt. Om zowel beginnende als ervaren exporteurs van advies te dienen, organiseert Syntens op 9 mei 2007 een bijeenkomst.

In de machinebouw leggen bedrijven zich toe op de ontwikkeling en verkoop van specifieke verwerkings- en verpakkingsmachines. Het gaat daarbij vooral om de sectoren agro-food en aquacultuur. Door de specialisatie neemt het geografische afzetgebied sterk toe en stijgt het exportpercentage van bedrijven tot soms ver boven de vijftig procent. Dit beeld wordt bevestigd door de ERBO-enquêteresultaten 2006; de stijging van de export bedraagt in Zeeland maar liefst 5,3 procent. In toenemende mate gebeurt dit ook vanuit de kleinere bedrijven.

China
Machinefabriek Bakker uit Yerseke is vanuit de sector aquacultuur bezig om voet aan de grond te krijgen in China. Investeringen in specialistische kennis in Zeeland kunnen op die manier ook in het verre buitenland te gelde gemaakt worden. Zij ervaren als belangrijkste knelpunt in China het opbouwen van langetermijnrelaties. Wim Bakker: "Technisch en commercieel krijgen we het wel rond met individuele personen, maar onze ambities en strategie gaan verder. We willen zowel voor de schelpdiersector in China als in Zeeland de moeite waard zijn en blijven."

Bijeenkomst
Op 9 mei 2007 zal op een bijeenkomst, die mede ondersteund wordt door de Provincie Zeeland, aandacht worden besteed aan het verder internationaliseren van het kennisintensieve bedrijfsleven. Hier komen de volgende onderwerpen aan de orde: het ontsluiten van internationale technologische kennis en uitbesteding van ICT-activiteiten in landen als India. Verder krijgt zowel de beginnende als de ervaren exporteur advies van experts in workshops en speeddatingsessies. Daarnaast kan de ondernemer ook onderzoeksopdrachten indienen voor buitenlandse studenten. Dit is een uitstekende kans voor bedrijven om kennis te maken met een buitenlandse cultuur. Tijdens deze bijeenkomst werkt Syntens samen met andere organisaties, waaronder de Kamer van Koophandel, EVD, IRC, regionale hogescholen en Aisec.

Wilt u ook uw grenzen verleggen?
Neem dan contact op met Jan Henk Verburg
T. 088-4440526
E. jhv@syntens.nl


...droomt
Dromen verwezenlijken dankzij de BOOST

...wenst
Specialist in bedrijfsfinancieringen

...wint
Duurzame innovatie wint terrein

...exporteert
Exporteren vraagt om gedegen voorbereiding

...inoveert
Innoveren doet exporteren

...organiseert Internationale Handelsdag op 17 april in Bergen op Zoom

...spreekt
Importeurs aan het woord op Internationale Handelsdag

....haalt uit
Bedrijfsleven haalt flink deel omzet uit export

...bouwt
Solide fundament is onontbeerlijk

...compeseert
Reden voor optimisme rondom BPM-regels voor ondernemers

...vervoert
Vervoer over water heeft de toekomst

...signaleert
EVO biedt praktische oplossingen

...op maat
Bedrijfsauto's: altijd maatwerk

...werkt efficient
Optimale efficiency in distributie

...groeit
Trends in trucks

...ontwikkelt
Transport en Logistiek biedt volop werk

...reikt uit
VW reikt verder

...hernoemt
Nissan heeft het nog steeds

...rijdt compact
Renault blijft sterk

...levert
Opel nog altijd betrouwbaar

...rijdt
zakkelijk onderweg

...belegt
De beleggingsadviseurs

...betaalt
Vermindering faalkosten door intensieve samenwerking

...concludeert
Behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen blijft onverminderd groot