In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2005
File not found.

Gastvriendelijk- en laagdrempelig hotel

Siska De Belie is officieel vanaf 15 april gestart als zelfstandig ondernemer. De 29-jarige Vlaamse leidt samen met haar moeder Gabrielle hotel De Wielingen in Cadzand-Bad. Terwijl moeder meer het financiële brein is, profileert Siska zich als het operationele brein van het hotel in de West-Zeeuws-Vlaamse badplaats.

Hotelondernemer Siska De Belie: 'Het zicht op zee geeft mij een fantastisch gevoel'
Hotelondernemer Siska De Belie: "Het zicht op zee geeft mij een fantastisch gevoel".

Ze is naar buiten toe het gezicht van het hotel en heeft grootse plannen. "Het hotel heeft dringend een opkikker nodig. Ik wil er iets exclusiefs van maken, maar wel voor alle mensen. Het hotel moet een toegevoegde waarde bieden zonder drempelvrees. Ik ben de markt aan het verkennen om te zien wat allemaal mogelijk is. Seminars, congressen en allerlei evenementen kunnen hier worden georganiseerd.

Eind juni stoppen we tijdelijk met de business-evenementen. Dan richten we ons namelijk volledig op het toeristische hoogseizoen. Anders krijg je te veel samenloop en kun je niet meer de beste kwaliteit leveren. De Wielingen heeft een goed vast klantenbestand, maar 'nieuwe heren, nieuwe wetten'. We willen ons op alle leeftijdsklassen richten. Voor de kinderen komen er extra voorzieningen zoals een speeltuintje en oppasservice", aldus Siska die zelf de trotse moeder is van zoon Gauvain (5) en dochter Belize (2).

Hotel De Wielingen telt 31 eenheden waarvan 14 appartementen (bezetbaar tot zes personen) en 17 hotelkamers. Er is een vergaderruimte met zicht op zee en er is een zwembad plus sauna, terwijl binnenkort ook een Turks stoombad wordt gerealiseerd. De appartementen worden weldra gerenoveerd en bovendien wordt in september gestart met de bouw van 16 nieuwe appartementen. Nieuwbouw en renovatie geschieden onder supervisie van Siska's vader Bram van den Berge die bouwmaatschappij Gabra leidt. "De nieuwe appartementen zullen een prachtig zicht op zee hebben en worden extra geïsoleerd. Verder wordt ook het hotel drastisch vergroot en vernieuwd, terwijl het aantal terrasstoelen wordt verdubbeld tot 200. Er zullen regelmatig speciale activiteiten worden georganiseerd zoals een zeebanket, een Spaanse avond of een barbecue. Niet alleen voor de hotelgasten, maar ook voor andere geïnteresseerden zoals dagjesmensen en buurtbewoners." De naam van de hotelexploitatie is Gabrasis dat refereert naar de voornamen van Siska en haar ouders.

Siska De Belie voltooide diverse studies zoals achtereenvolgens verpleegkunde, economie en psychologie. De Antwerpse van origine maakte omzwervingen in Brussel, Gent, Brugge, Koksijde, Parijs en Lyon alvorens ze in Sluis belandde. Daar werkte ze eerst als verkoopster in een boetiek en vervolgens als assistent-manager in hotel De Dikke van Dale. "In beide zaken heb ik veel geleerd van marketing, maar je moet het wel in je hebben. Gelukkig ben ik communicatief aangelegd. In psychologie ben ik niet verder gegaan want dat is juist op het innerlijke gericht. Een hotel managen is alsof je een groot gezin leidt. In een hotel moet je net als thuis ook lakens wassen, bedden opmaken en afwassen." Door goede communicatieve vaardigheden en creativiteit is ze prima in staat om problemen op te lossen. "Ik ben een opportunist in hart en nieren en vind netwerken belangrijk. Ik spreek niet over concurrenten, maar over collega's.

Met dit hotel in Cadzand heb ik de kans gekregen om mijn eigen koers te varen. Het is hard werken, maar het voelt niet echt als werken. Er is altijd zicht op zee wat voor mij een grote beloning is. Het geeft mij een fantastisch gevoel. Ik vind het een prachtig vak. Ofwel je vindt het vanaf de eerste seconde leuk of juist niet. Al het personeel heb ik mee overgenomen. Men moet soms wel een beetje wennen aan mij want ik ben vrij gestructureerd. Ik wil bijvoorbeeld dat iedereen op dezelfde manier de telefoon opneemt of dat de handdoeken op dezelfde manier klaarliggen. Wij denken meer in termen van gastvriendelijkheid dan gastvrijheid. Bij wijn worden olijven gepresenteerd, bij bier een kaasje en bij een koffietje slagroom. Koffie drinken zien wij meer als een ritueel dan als het drinken van koffie. Wij verkopen geen producten, maar verlenen diensten waarbij we ook de nazorg belangrijk vinden", vertelt Siska. Haar hotel beschikt momenteel over drie sterren, maar dat worden er straks vier, na uitbreiding van de kamers.

Regeren is vooruitzien en Siska ontvouwt alvast haar plannen voor over een aantal jaren. "We willen als boekingskantoor voor een aantal hotels gaan fungeren. Ik zou graag een hotelketen met duizend bedden managen."

Meer informatie
Badhotel De Wielingen
Kanaalweg 1
Cadzand-Bad
Internet: www.hoteldewielingen.nl


...spreekt
'Schaarste aan grondstoffen geen bedreiging voor wereldeconomie'

...start
Gastvriendelijk- en laagdrempelig hotel

...innoveert
Viskwekerij Neeltje Jans innoveert en experimenteert

...onderneemt
Maatschappelijk Betrokken Ondernemen

...verhuist
Meer bedrijven verhuizen naar Zeeland

...mailt
Adressen bepalen succes mailingactie

...verdwijnt
Afschaffing verplichte advertentie Staats- courant

...organiseert
Lions Schouwen-Duiveland maatschappelijk dienstbaar

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...pleit
Minister Remkes pleit op VNG Congres Goes voor wederzijds vertrouwen

...promoot
Tholen promoot Duurzaam Ondernemen

...viert
Het is gewoon goed toeven in Goes

...verbetert
Perspectieven voor de markt van bedrijfs- ruimten verbeteren

...wint
Masterclass Duurzaam Ondernemen wint Responsible Care-prijs 2005

...integreert
Zeeland loopt voor met Jong Ondernemen

...stagneert
Verbetering gemeentelijk ondernemingsklimaat zet niet door