In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2005
File not found.

Uitverkocht huis traditionele Haringparty op monumentale binnenplaats de Stadsschuur
Het is gewoon goed toeven in Goes

Aan het begin van de Haringparty op woensdag 1 juni was de uitslag van het referendum over de Europese Grondwet nog niet bekend. Voorzitter Cor van de Zandt van de stichting De Beste Maatjes opende de drukbezochte netwerkbijeenkomst in Goes met de woorden: 'Bent u allemaal voor gaan stemmen? De stembussen zijn open tot negen uur'.De monumentale binnenplaats van restaurant De Stadsschuur in Goes was op deze mooie eerste junidag omzoomd met ruim 1200 mensen, goed voor een uitverkocht huis. Ondernemers en bestuurders waren in grote getale naar de Haringparty gekomen die dit jaar in het teken stond van de viering van 600 jaar stadsrechten van Goes. Het nieuwe haringseizoen werd op ludieke wijze ingeluid. Iets eerder vond in Scheveningen de traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse nieuwe plaats. Per traditie wordt onder het genot van een glaasje korenwijn op de Goese Haringparty het vetgehalte beoordeeld van de vers schoongemaakte eerste nieuwe haring.


"Vroeger voeren er nog 130 haring trawlers uit, tegenwoordig zijn er nog 12 schepen over, maar het gaat goed met de haring. De vissers mogen dit jaar 50 procent meer vangen, dat is goed voor 500.000 ton. Haring eten is emotie en bij een vetgehalte van 16 à 18 procent is hij het lekkerst. Haring eten wordt overal anders beleefd. Rotterdammers geven de voorkeur aan kleine haringen, Amsterdammers willen liever een grote haring en Den Haag heeft hem liever aan stukjes gesneden gepresenteerd op een kartonnen schaaltje met uitjes en een prikkertje", aldus Van de Zandt die dat laatste als oud-Hagenaar maar al te goed weet. Als restaurateur is hij uiteraard ook thuis in vele andere culinaire gewoontes. "Zeeland, met name zakelijk Zeeland te Goes, neemt tijdens de netwerkbijeenkomst liever de staart tussen de vingers met een glaasje korenwijn. Onder het motto: vis moet zwemmen."


Hoofdsponsors van de Haringparty 2005 zijn Frantzen & van Sisseren notarissen, Faasse & Fermont, Foto Verschoore, Toerkoop Reisburo Rosa, ZeelandNet, Proverko Woningbouw en Restaurant De Stadsschuur.

Speciale gasten
Van de Zandt verwelkomde enkele speciale gasten: burgemeester Dick van de Zaag en oud-minister Nel Ginjaar. "Zij komt kijken of Hans Wiegel volgend jaar deze netwerkbijeenkomst kan ondersteunen met een toespraak want er moet weer ondernemer gespeeld worden om de economie op gang te krijgen."


De Beste Maatjes heeft dit jaar de kas geleegd ten faveure van diverse goede doelen. Vertegenwoordigers van Soroptimisten De Bevelanden, Vereniging spierziekten afdeling Zeeland, StichtLicht en Speel-o-theek De Wisselplaats ontvingen allen een cheque. In het kader van 'Goes 600' heeft de stichting ook de stadsgidsen van Goes ondersteund met een brochure: 'Een stadswandeling door Historisch Goes'. "In samenwerking met ontwerper Danker Jan Oreel en mejuffrouw Huys van de gemeente Goes is er een prachtige brochure tot stand gekomen. De jonge dame had deze brochure gekozen als afstudeerproject. Als we nu het resultaat zien is ze cum laude geslaagd."

De burgemeester zei over de Haringparty. "Het is de best bezochte netwerkbijeenkomst, op één van de intiemste plekjes in Goes, voor het bedrijfsleven in de Bevelanden en Walcheren. We vieren het hele jaar feest," aldus Van de Zaag. Hij blikte bijvoorbeeld vooruit naar het openluchtspel op de Grote Markt van Goes dat afgelopen weekeinde (30 juni-3 juli) plaatsvond.

Saamhorigheid
De burgemeester roemde het saamhorigheidsgevoel tussen overheid en bedrijfsleven in Goes. "Samen moeten we de schouders eronder zetten, samen zijn we sterk. Zo kun je goed economisch je brood verdienen. In allerlei onderzoeken (zoals Elsevier, red.) scoort Goes uitstekend. Het is hier gewoon goed toeven."


Onder tromgeroffel werd vervolgens de nieuwe haring geïntroduceerd. Chefkok Richard Goris van de Stadsschuur serveerde de eerste haring aan de burgemeester die kwaliteit en vetgehalte beoordeelde.

"De haring is lekker vet: heerlijk", stelde de burgervader nadat hij een haring op onorthodoxe wijze had verorberd. De haring smaakte, onder het genot van een korenwijntje, prima. Het kwaliteitsgehalte is duidelijk hoger dan verleden jaar toen de haring wat hard was....spreekt
'Schaarste aan grondstoffen geen bedreiging voor wereldeconomie'

...start
Gastvriendelijk- en laagdrempelig hotel

...innoveert
Viskwekerij Neeltje Jans innoveert en experimenteert

...onderneemt
Maatschappelijk Betrokken Ondernemen

...verhuist
Meer bedrijven verhuizen naar Zeeland

...mailt
Adressen bepalen succes mailingactie

...verdwijnt
Afschaffing verplichte advertentie Staats- courant

...organiseert
Lions Schouwen-Duiveland maatschappelijk dienstbaar

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...pleit
Minister Remkes pleit op VNG Congres Goes voor wederzijds vertrouwen

...promoot
Tholen promoot Duurzaam Ondernemen

...viert
Het is gewoon goed toeven in Goes

...verbetert
Perspectieven voor de markt van bedrijfs- ruimten verbeteren

...wint
Masterclass Duurzaam Ondernemen wint Responsible Care-prijs 2005

...integreert
Zeeland loopt voor met Jong Ondernemen

...stagneert
Verbetering gemeentelijk ondernemingsklimaat zet niet door