In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2005
File not found.

Masterclass Duurzaam Ondernemen wint Responsible Care-prijs 2005

Zes chemiebedrijven in Zeeland hebben de Responsible Care-prijs 2005 van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) gewonnen. Tijdens de jaarvergadering van de VNCI in Den Haag ontving dr. ir. R. de Ruiter (Thermphos International) namens Arkema Vlissingen, Broomchemie, Dow Benelux, Eastman Chemical Middelburg, Thermphos International en Yara Sluiskil, de prijs uit handen van juryvoorzitter ir. M.E.E. Enthoven.De zes chemiebedrijven in Zeeland wonnen de prijs voor het programma 'Masterclass Duurzaam Ondernemen'. Met dit programma werken de chemiebedrijven aan het verder inhoud geven van duurzaam ondernemen in hun organisaties. "Met behulp van de ontwikkelde duurzaamheidsscan hebben de bedrijven niet alleen zichzelf onder de loep genomen, maar hebben zij zich ook door de samenleving een spiegel laten voorhouden. De leermomenten uit de scan zijn door de deelnemende bedrijven gedeeld om vervolgens naar eigen inzicht in de bedrijfsvoering toe te passen. In de ogen van de jury zijn juist dit soort initiatieven nodig om structureel duurzaamheid in bredere zin te bereiken", aldus de juryvoorzitter. De Masterclass is ondersteund door de provincie Zeeland.

De jury sprak verder nadrukkelijk haar waardering uit naar de buren, klanten, milieubeweging en andere veelal niet-chemiebedrijven en organisaties die bij de Masterclass zijn betrokken. Enthoven: "De masterclass wordt door de jury als de meest inspirerende en innoverende inzending gezien. Het loopt tevens vooruit op de introductie van Responsible Care Global Charter".


Vernieuwing
Responsible Care Global Charter is de vernieuwing van het huidige Responsible Care-programma. In het vernieuwde programma zullen bestaande elementen worden uitgebreid en nieuwe worden toegevoegd. De nadruk wordt gelegd op duurzame ontwikkeling, de versterking van Product Stewardship, de toepassing van Responsible Care in de waardeketen en de verhoging van de betrokkenheid van de stakeholders.

Eervolle vermeldingen zijn toegekend aan de DuPont de Nemours voor het project 'ketenbeheer voor koelmiddelen' en aan DSM voor het project 'Follow the Torch', een programma dat vorm geeft aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf.

De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) stelde in 1999 de Responsible Care-prijs in om haar leden nog meer te stimuleren de prestaties op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu voortdurend te verbeteren. De inzendingen zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury die, onder voorzitterschap van ir. M.E.E. Enthoven, bestaat uit vertegenwoordigers van overheid, milieubeweging en chemische bedrijven.

De Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) behartigt de collectieve belangen van de chemische industrie in Nederland. De chemische sector is goed voor een omzet van circa e 37 miljard en is binnen de Nederlandse industrie verantwoordelijk voor circa 10% van de werkgelegenheid, 15% van de productie, 20% van de export, 25% van de investeringen en 30% van de onderzoeks- en ontwikkelingsuitgaven.


...spreekt
'Schaarste aan grondstoffen geen bedreiging voor wereldeconomie'

...start
Gastvriendelijk- en laagdrempelig hotel

...innoveert
Viskwekerij Neeltje Jans innoveert en experimenteert

...onderneemt
Maatschappelijk Betrokken Ondernemen

...verhuist
Meer bedrijven verhuizen naar Zeeland

...mailt
Adressen bepalen succes mailingactie

...verdwijnt
Afschaffing verplichte advertentie Staats- courant

...organiseert
Lions Schouwen-Duiveland maatschappelijk dienstbaar

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...pleit
Minister Remkes pleit op VNG Congres Goes voor wederzijds vertrouwen

...promoot
Tholen promoot Duurzaam Ondernemen

...viert
Het is gewoon goed toeven in Goes

...verbetert
Perspectieven voor de markt van bedrijfs- ruimten verbeteren

...wint
Masterclass Duurzaam Ondernemen wint Responsible Care-prijs 2005

...integreert
Zeeland loopt voor met Jong Ondernemen

...stagneert
Verbetering gemeentelijk ondernemingsklimaat zet niet door