In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2005
File not found.

Zakelijk onderweg
Volvo XC 70, ondernemende alleskunner

Het Zweedse merk Volvo geniet nog steeds naam en faam als het op chic vervoer aankomt. De XC 70 (De XC staat voor Cross Country) is daarop geen uitzondering. De voorname uitstraling is volkomen terecht, de auto kost een lieve duit, maar geeft daar heel wat rijplezier voor terug. De vierwielaangedreven XC 70 is bovenal een zeer comfortabele reiswagen waarbij de vering (geschikt voor ruwer terrein) zelfs onverwacht comfortabel is.

Volvo XC 70
Volvo XC 70

Natuurlijk is een Volvo een comfortabele auto. Stap in een willekeurig modern exemplaar en je merkt hoe prettig de stoelen je lichaam omvatten en hoe alle bedieningsinstrumenten gemakkelijk en ergonomisch te bedienen zijn. Bovendien voel je jezelf in een Volvo altijd erg veilig. Daarop is de XC 70 geen uitzondering. Deze speciale uitvoering van de V70 (de stationcarversie van de S60) is geschikt gemaakt voor wat ruwer terrein, zonder dat je nu direct rivierbeddingen kunt doorploegen. Voor dit soort terrein is de bodemvrijheid (hoewel groter dan bij de V70) onvoldoende en heb je niet de keuze tussen een hoge en lage gearing. De XC 70 zal met name worden gekocht door mensen die vallen voor zijn stoere uitstraling en zijn hoge comfort. Op beide gebieden stelt de auto absoluut niet teleur. Lange ritten lijken absoluut korter te duren in een XC 70. De prettige stoelen (zacht maar toch stevig genoeg) en het lage geluidsniveau in het interieur hebben daarin een stevige vinger in de pap.

De XC 70 zal waarschijnlijk met name worden gekocht door ondernemende mensen. Zijn aandrijving over alle vier de wielen biedt ook in extreme situaties meer veiligheid. De XC 70 kan, door aankleding met wat steviger materialen, wel tegen een stootje en daarvoor is deze auto natuurlijk ook gemaakt. Qua motorkeuze valt de dieselmotor op. Met een inhoud van 2,5 liter, verdeeld over vijf cilinders, is deze uitvoering buitengewoon geschikt voor het zware werk waarvoor deze Cross Country lijkt te zijn geschapen. Maar liefst 185 paarden hangen bronstig hijgend in het bit om de grote Volvo voort te sleuren. Wie kiest voor een automatische versnellingbak dient er wel rekening mee te houden dat deze altijd even tijd nodig heeft om tot prestaties te komen. Daarna gaat het schakelen ongemerkt en heb je er een heel fijne reisgezel aan. Als gezegd, de XC 70 is buitengewoon gerieflijk. De lange veerwegen geven de auto een comfort dat vergelijkbaar is met dat van een grote Citroën. Geweldig dus.

Eigenlijk biedt deze auto alles wat je hartje begeert. Hij is ruim, heeft een krachtige motor en biedt een comfort dat ver uitsteekt boven het gemiddelde, ook in deze klasse. Wie een auto zoekt in deze prijsklasse doet zichzelf eigenlijk tekort niet met deze XC 70 te gaan rijden.

Een XC 70 is verkrijgbaar vanaf 49.000 euro, inclusief BTW.

Land Rover Discovery 3: King of the hills
Er is de laatste jaren nogal veel te doen over forse terreinvoertuigen, een categorie waartoe de gloednieuwe Discovery 3 absoluut behoort. Te groot, te gevaarlijk voor voetgangers en te schadelijk in verbruik. Maar nog steeds te koop en zo legitiem als de pest, dus waarover hebben we het eigenlijk. Wie de Discovery 3 van nabij bekijkt ziet pas hoe enorm deze wagen is geworden ten opzichte van het vorige model. Met zijn hoge neus doet de auto majesteitelijk aan. Zeker als je hem in je binnenspiegel ziet opdoemen...

Land Rover Discovery 3
Land Rover Discovery 3

Land Rovers hebben de faam dat ze in het terrein vrijwel onverslaanbaar zijn. Slechts een aantal van de in Nederland geleverde exemplaren zal ooit in zijn leven voor de kiezen krijgen waarvoor hij is gemaakt. De rest koerst, al of niet met een paardentrailer erachter, rustig over de snel- en buitenwegen rond. Daarvoor is deze nieuwe Discovery 3 dan ook bij uitstek geschikt. Door de hoge zit voel je jezelf absoluut verheven boven het verkeer dat ver beneden je krioelt. De stoelen die deze Land Rover zijn geplaatst zijn weliswaar stevig maar zitten, ook op een lange rit, voortreffelijk. De nieuwe Discovery 3 is door een slimme achterbankconstructie gemakkelijk om te toveren in een wagen met zeven zitplaatsen. De achterste twee (eenvoudige) stoelen kunnen met wat handbewegingen makkelijk in de wagenbodem verdwijnen waardoor je een reusachtige laadruimte beschikbaar krijgt. Met een hoge tildrempel weliswaar maar dat spreekt, bij dit type auto, voor zich.

De Discovery is voorzien van een zeer geavanceerd satellietnavigatie systeem dat, en dat is een primeur, ook zijn weg vindt op ongebaande paden, inclusief een contourbeeld van het terrein. Goed over nagedacht, bij Land Rover.

In het vooronder van deze Discovery heb je de keuze tussen een 4.4 liter achtpitter of een (eveneens) beresterk TDV6 dieselblok met zes cilinders. Het koppel (trekkracht) van deze auto's ontloopt elkaar niet eens zoveel; de keuze zal dus met name samenhangen met hoeveelheid te rijden kilometers en persoonlijke voorkeur van de koper. Want hoewel de moderne dieselmotor een heel fijn blok is, zo zacht en smeuïg als de achtpitter loopt doet ie natuurlijk niet. En mensen die erg op de penning zijn, qua verbruik bijvoorbeeld, doen er sowieso goed aan zich elders te oriënteren.

De Discovery is in dieseluitvoering te koop met een keuze uit een handgeschakelde versnellingsbak of met automaat. De V8 is slechts met automatische gangwissel leverbaar. De Land Rover is een auto met heel veel praktische mogelijkheden voor wie het uiterste van een auto vergt. Hij biedt heel veel ruimte, kan waanzinnig moeilijk terrein aan en rijdt daarenboven ook nog eens fantastisch. Dat het geen stadswagentje is mag uit bovenstaand verhaal wel blijken als is de draaicirkel ten opzichte van andere Land Rovers heel behoorlijk. Daarmee, en met zijn Park Assistance systeem, valt gebruik in de stad toch nog mee.

De Discovery 3 is leverbaar vanaf 54.800 euro, inclusief BTW.

Toyota Aygo, klein maar fijn
De autoverkopen in Nederland staan zwaar onder druk en lopen ten opzichte van het afgelopen jaar nogal uit de pas. In negatieve zin. Dat lijkt logisch, nieuwe auto's kosten verschrikkelijk veel geld. Wellicht komt daarom de nieuwe stroom auto's met een vanafprijs beneden tien mille als geroepen. De Toyota Aygo is er een van.

Toyota Aygo
Toyota Aygo

Dat bleek een schot in de roos en daarna was het hek van de dam. Want niet alleen vond deze auto flink wat navolging, het marktsegment werd fors opgerekt door de introductie van allerlei cabrioletversies van middenklassers. Juist de afgelopen jaren veranderde die tendens in die zin dat ook compacte modellen een cabriovariant kregen. En die trend is nog lang niet aan zijn end.

Citroen, Peugeot en Toyota sloegen de handen ineen voor de ontwikkeling van een nieuw compact wagentje. Voor Toyota komt het er op neer dat het een model is geworden dat nog onder de Yaris komt. De auto is in twee carrosserievarianten leverbaar: als drie- en vijfdeurs. Als je de nagelnieuwe Aygo (sinds half juni bij de dealer) ziet staan, valt pas op hoe compact hij eigenlijk is. In het interieur valt die compactheid eigenlijk wel weer mee. Dit is vooral te danken aan de volwassen breedte die de drie fabrikanten het karretje hebben meegegeven. Het is met een dergelijk lage aanschafprijs natuurlijk logisch dat op een aantal zaken bezuinigd is. Zo had de Sportuitvoering die aan De Ondernemer werd uitgeleend weliswaar elektrische raambediening maar aan de bestuurderszijde kon niet het raam van de passagier worden neergelaten. Het geld moet ergens vandaan komen natuurlijk. Ook de gebruikte materialen in het interieur lijken niet van het allerhoogste niveau, maar ook hier geldt: alle waar is naar zijn geld. Toch is de keuze voor het zwarte materiaal van het dashboard geen gelukkige, het weerspiegelt hinderlijk in de voorruit. Had toch iemand op moeten letten. In het vooronder van de Aygo (van alledrie de modellen trouwens) ligt een driecilinder motortje met een inhoud van een liter. Het torretje doet prima zijn best om deze compacte stadsrakker goed te laten meedoen in het drukke verkeer.

De Aygo is een hartstikke lekker karretje waar je voor betrekkelijk weinig geld heel lang plezier van kunt hebben. Er is al een Toyota Aygo vanaf 9990 euro, inclusief BTW.


...spreekt
'Schaarste aan grondstoffen geen bedreiging voor wereldeconomie'

...start
Gastvriendelijk- en laagdrempelig hotel

...innoveert
Viskwekerij Neeltje Jans innoveert en experimenteert

...onderneemt
Maatschappelijk Betrokken Ondernemen

...verhuist
Meer bedrijven verhuizen naar Zeeland

...mailt
Adressen bepalen succes mailingactie

...verdwijnt
Afschaffing verplichte advertentie Staats- courant

...organiseert
Lions Schouwen-Duiveland maatschappelijk dienstbaar

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...pleit
Minister Remkes pleit op VNG Congres Goes voor wederzijds vertrouwen

...promoot
Tholen promoot Duurzaam Ondernemen

...viert
Het is gewoon goed toeven in Goes

...verbetert
Perspectieven voor de markt van bedrijfs- ruimten verbeteren

...wint
Masterclass Duurzaam Ondernemen wint Responsible Care-prijs 2005

...integreert
Zeeland loopt voor met Jong Ondernemen

...stagneert
Verbetering gemeentelijk ondernemingsklimaat zet niet door