In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2005
File not found.

Verbetering gemeentelijk ondernemingsklimaat zet niet door

De waardering van ondernemers voor het ondernemersklimaat in de grote steden ligt na een opleving in de afgelopen jaren ongeveer weer op het niveau van 1999. Dat blijkt uit de eindmeting van de Benchmark Gemeentelijk Ondernemingsklimaat 2005, die in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken door ECORYS Nederland is uitgevoerd. De meting behoorde tot de afspraken tussen de dertig grote steden van Nederland (G30) en het Rijk, die gemaakt werden in de inmiddels afgesloten tweede periode van het Grotestedenbeleid. De waardering van ondernemers in de G30 voor het stedelijke ondernemingsklimaat is gemiddeld een 6,5.

Een eerder stijgende trend tussen 1999 en 2002 heeft niet doorgezet, het oordeel ligt eind 2004/begin 2005 nog nipt boven dat van 1999. Het totale oordeel voor het ondernemingsklimaat ligt in alle steden op of boven een 6,0. De vier grootste steden laten gemiddeld iets lagere cijfers zien dan de andere steden. Positieve uitschieters zijn steden in de intermediaire en perifere zones van Nederland, waar de waardering de afgelopen jaren ook het sterkst is gestegen. De G30 hebben de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de verbetering van het lokale ondernemingsklimaat, onder meer door het Grotestedenbeleid. Er zijn tal van initiatieven ondernomen om bedrijfslocaties en de bedrijfsomgeving te verbeteren. Op dergelijke punten is de gemiddelde waardering van de ondernemers ook relatief gestegen. Ook de kwaliteit van de woonomgeving en de aangeboden voorzieningen scoren goed. De waardering van de ondernemers voor het economisch beleid van gemeenten, de gemeentelijke dienstverlening en de communicatie door de gemeenten ligt structureel lager. Op het gebied van startersbeleid zijn eerdere achterstanden in de waardering van ondernemers ingelopen.

Het tempo waarop vragen en verzoeken worden beantwoord, de manier waarop vergunningverlening verloopt en de hoogte van de lokale lasten is volgens de ondernemers in veel gemeenten sterk aan verbetering toe. Op www.stadseconomie.ez.nl zijn alle gegevens uit deze en voorgaande metingen met elkaar te bekijken en te vergelijken.


...spreekt
'Schaarste aan grondstoffen geen bedreiging voor wereldeconomie'

...start
Gastvriendelijk- en laagdrempelig hotel

...innoveert
Viskwekerij Neeltje Jans innoveert en experimenteert

...onderneemt
Maatschappelijk Betrokken Ondernemen

...verhuist
Meer bedrijven verhuizen naar Zeeland

...mailt
Adressen bepalen succes mailingactie

...verdwijnt
Afschaffing verplichte advertentie Staats- courant

...organiseert
Lions Schouwen-Duiveland maatschappelijk dienstbaar

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...pleit
Minister Remkes pleit op VNG Congres Goes voor wederzijds vertrouwen

...promoot
Tholen promoot Duurzaam Ondernemen

...viert
Het is gewoon goed toeven in Goes

...verbetert
Perspectieven voor de markt van bedrijfs- ruimten verbeteren

...wint
Masterclass Duurzaam Ondernemen wint Responsible Care-prijs 2005

...integreert
Zeeland loopt voor met Jong Ondernemen

...stagneert
Verbetering gemeentelijk ondernemingsklimaat zet niet door