In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2005
File not found.

Eerste provincie waarin alle concepten zijn geïntegreerd
Zeeland loopt voor met Jong Ondernemen

"Zeeland loopt voor op het gebied van Jong Ondernemen. Het is de eerste provincie waarin alle concepten van de Stichting Jong Ondernemen zijn geïntegreerd", aldus regiomanager Jan van Asseldonk van de Stichting Jong Ondernemen.

Sfeerbeeld van de regionale finale van het 'Beste Studentbedrijf' in Kamperland. Rechts jurylid en 4e jaars HZ student Erik van den Dobbelsteen.
Sfeerbeeld van de regionale finale van het 'Beste Studentbedrijf' in Kamperland. Rechts jurylid en 4e jaars HZ student Erik van den Dobbelsteen.

"Wij willen het ondernemerschap onder de jeugd bevorderen. Het gaat ook om de attitude: de studenten van de miniondernemingen moeten leren om een ondernemende houding aan te nemen. Iemand die een lamzakkerige houding aanneemt komt er niet. In een studentbedrijf wordt zo iemand daar door zijn leeftijdgenoten op aangesproken. Dat komt veelal harder aan dan wanneer dat gebeurt door ouders of docenten. De studenten worden gecoacht door mentoren. Vaak zijn dat ondernemers of oud-ondernemers die het leuk vinden om hun kennis op het vakgebied over te dragen.

Door een goede indruk achter te laten in de minionderneming worden de kansen op de arbeidsmarkt verhoogd. Het is toch een visvijver voor jong talent. In Zeeland wordt vanaf september het ondernemerschap in groep 8 van de lagere school onder de aandacht gebracht met het spel 'Biz-World'. De Stichting Jong Ondernemen wil namelijk al in het basisonderwijs het ondernemerschap stimuleren. Deze concepten vinden plaats met steun van het ministerie van Economische Zaken, de Provincie Zeeland en het Zeeuwse bedrijfsleven. Het instandhouden van de activiteiten van Jong Ondernemen is tenslotte voor het Zeeuwse bedrijfsleven van belang om ook in de toekomst te beschikken over adequate en goed opgeleide personen", stelt Van Asseldonk.

Finale
Het team Ben Buiten van de Fontys Hogeschool in Eindhoven is zaterdag 4 juni tijdens de landelijke finale in Amsterdam gekozen tot 'Beste studentbedrijf van Nederland'. Uit de winnaars van de zeven districten, veelal derdejaars HBO-studenten, werd Ben Buiten de onbetwiste nummer één. Dit team vertegenwoordigde het district Brabant/Zeeland in Amsterdam met verve. Eind april had Ben Buiten beslag gelegd op de eerste plaats tijdens de regionale finale Jong Ondernemen in de ZeelandNetstudio te Kamperland. Daarvoor had dit team de Brabantse HBO-finale gewonnen in Breda. Als Best Student Company van Nederland vertegenwoordigde Ben Buiten ons land afgelopen weekend (van vrijdag 1 tot zondag 3 juli) tijdens de Europese finale in Roemenië.

Het bedrijf Ben Buiten heeft een tentstokhouder bedacht. Door een buis in de grond te slaan kunnen tentstokken, parasols en hengels keurig blijven staan. Van de achttien Zeeuwse studentbedrijfjes werden er zes geselecteerd voor de regionale finale in Kamperland. Samen met de Brabantse vertegenwoordiger werden er door een jury onder leiding van scheidend Zeeuws gedeputeerde Gert de Kok een eerste, tweede en derde prijs uitgereikt. De tweede prijs ging naar het bedrijfje Solution van een groep studenten van de Hogeschool Zeeland. Tegelijkertijd mag deze minionderneming zich dus de beste van Zeeland noemen. Deze ondernemers-in-spe hebben een zogenaamde 'floating devil' bedacht: een eenvoudige, maar doeltreffende oplossing voor mensen wiens bril in het water valt. Solution heeft kunststof drijvertjes voor brillenpoten gemaakt. Deze drijvertjes moeten aan de brillenpoten worden bevestigd waardoor de bril in het water blijft drijven. De felle kleur van de drijvertjes bevordert het snelle terugvinden van de bril.

De derde prijs ging naar het bedrijfje Student in Zeeland. Een team studenten van de HZ hebben speciaal voor studenten in Zeeland een website ontwikkeld. Daarop kan men alle mogelijke informatie vinden die voor hen interessant is.

Werkmotivatie
De Stichting Jong Ondernemen biedt jaarlijks een groeiend aantal jongeren de gelegenheid om gedurende een schooljaar zelf een onderneming te starten en te runnen. Enerzijds zorgen deze ondernemingen voor een goede voorbereiding op het zelfstandig ondernemerschap en anderzijds worden de jongeren beter opgeleid doordat ze als ondernemende werknemer met de juiste werkmotivatie aan de slag kunnen.

De non-profit organisatie Jong Ondernemen is in 1990 opgericht op initiatief van VNO-NCW, MKB-Nederland en ABN-AMRO in nauwe samenwerking met het ministerie van economische zaken. De doelstelling van Jong Ondernemen is om zoveel mogelijk leerlingen, scholieren en studenten tijdens hun opleiding de mogelijkheid te bieden om een ondernemende houding te ontwikkelen en hen te laten ervaren welke kansen en uitdagingen het ondernemerschap biedt. Praktijkervaring onder het credo 'learning by doing' is een uitgelezen manier om in het onderwijs ondernemerschap te ontwikkelen.

Een studentbedrijf bepaalt zelf welk product of dienst ze gaat leveren. Het startkapitaal is maximaal 1500 euro. Met een groep van 15 personen is dat dus een bedrag van 100 euro per persoon. De studenten verrichten marktonderzoek naar de afzetmogelijkheden van hun product en schrijven een ondernemingsplan. Het bedrijfskapitaal wordt gegenereerd door de uitgifte van aandelen. Uit hun midden wordt een managementteam geformeerd.

De studentbedrijven worden met raad en daad terzijde gestaan door een begeleidingsteam bestaande uit een mentor, accountant en docent.

Meer informatie
Internet: www.jongondernemen.nl


...spreekt
'Schaarste aan grondstoffen geen bedreiging voor wereldeconomie'

...start
Gastvriendelijk- en laagdrempelig hotel

...innoveert
Viskwekerij Neeltje Jans innoveert en experimenteert

...onderneemt
Maatschappelijk Betrokken Ondernemen

...verhuist
Meer bedrijven verhuizen naar Zeeland

...mailt
Adressen bepalen succes mailingactie

...verdwijnt
Afschaffing verplichte advertentie Staats- courant

...organiseert
Lions Schouwen-Duiveland maatschappelijk dienstbaar

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...pleit
Minister Remkes pleit op VNG Congres Goes voor wederzijds vertrouwen

...promoot
Tholen promoot Duurzaam Ondernemen

...viert
Het is gewoon goed toeven in Goes

...verbetert
Perspectieven voor de markt van bedrijfs- ruimten verbeteren

...wint
Masterclass Duurzaam Ondernemen wint Responsible Care-prijs 2005

...integreert
Zeeland loopt voor met Jong Ondernemen

...stagneert
Verbetering gemeentelijk ondernemingsklimaat zet niet door