In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2006
File not found.

Het assessment
Vaak van doorslaggevende betekenis

Het spreekwoordelijke kaf is van het koren gescheiden. De stroom aan brieven en cv's is al teruggebracht tot slechts een tiental en na de interviewronde zijn er nog drie over. Drie potentiële kandidaten voor één functie; de organisatie spreekt haar voorkeur uit voor één, maar wil zeker weten dat deze perfect in het team past en dat er zich geen onaangename verrassingen voordoen. Op zo'n moment geeft een assessment veelal de doorslag.


De heer Steven Wijnheijmer van GITP.

Een assessment is een test/onderzoeksprogramma waarbij iemand op verschillende manieren, evenals op verschillende aspecten beoordeeld wordt. Deze tests geven inzicht in iemands capaciteiten (zowel numeriek als verbaal). Daarnaast komen ook de persoonlijkheidsvragenlijsten aan bod, een gesprek met een psycholoog en doorgaans één à twee rollenspelen, waarbij de persoon in kwestie zijn gedrag toont in een gefingeerde setting. Het geeft een vrij compleet beeld van hoe iemand - waarschijnlijk - in zijn 'nieuwe' rol zal functioneren en welke 'ontwikkelpunten' nog enige aandacht vergen.

Psychologisch adviesbureau
GITP (onder andere gevestigd in Breda) heeft deze assessments lang geleden vanuit Amerika naar Nederland gehaald. Dit psychologisch adviesbureau - oorspronkelijk een samenwerkingsverband van de universiteiten Nijmegen en Tilburg, faculteit psychologie - bestaat inmiddels alweer bijna zestig jaar en is in het leven geroepen om de psychologie meer in de praktijk te brengen. Inmiddels is de assessment center methodiek van GITP uitgegroeid tot een begrip in Nederland. Ook op het gebied van opleidingen en trainingen, loopbaanbegeleiding, coaching, werving & selectie en interim management is hier voldoende kennis en ervaring in huis. Niet voor niets werd GITP enkele jaren geleden nog door 'Management Team' uitgeroepen tot 'De beste!'.

Een volgende stap
'Werving & Selectie' is het specialisme binnen GITP waar Steven Wijnheijmer zich mee bezighoudt. In het verlengde daarvan is ook het traject van assessments geen onbekend terrein voor hem. "Alhoewel ze ook los van elkaar bestaan," laat Wijnheijmer weten. "Uiteraard gebeurt het veelvuldig dat het assessment een logisch vervolg is binnen het traject van werving & selectie, maar het wordt eveneens ingezet in het kader van de ontwikkeling van iemand in zijn loopbaan (binnen hetzelfde bedrijf) en zelfs als een persoon vastloopt of om andere redenen in een outplacement traject wordt geplaatst. Instroom, doorstroom en uitstroom; dat zijn de drie momenten waarop tot een assessment overgegaan kan worden. Het betekent dan ook vrijwel altijd een volgende stap in iemands loopbaan."

Accuraat beeld
Wat de kracht van GITP hierin kenmerkt, is vooral een gedegen, kwalitatief hoogstaande zoektocht. "Als wij voor een ondernemer op zoek moeten naar een nieuwe professional om het team te komen versterken dan duiken we zo'n organisatie letterlijk in," aldus Wijnheijmer. "Zo gaan we allereerst analysegesprekken aan met medewerkers om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van zowel bedrijf als functie. Kennis, werkervaring en competenties staan vervolgens centraal in de profielschets die opgesteld wordt. In de brieven en cv's die ik daarna onder ogen krijg, ga ik op zoek naar 'kansen' en de meest veelbelovende personen worden uitgenodigd voor een interview. Op dit punt in het traject hoor je wel eens 'Bij de eerste indruk wist ik het al meteen!'. Vergeet het maar, daar geloof ik echt niet in. Een gedegen gesprek waarin op zoek gegaan wordt naar de competenties is echt nodig. Wij hanteren hiervoor de zogenaamde 'STAR-methode'; ooit zelf door GITP ontwikkeld en thans populair op heel wat bureaus. Dit levert doorgaans een vrij accuraat beeld op. Eén of enkele kandidaten worden uiteindelijk gepresenteerd aan de werkgever, die in sommige gevallen besluit zijn keuze af te laten hangen van de uitslag van een assessment."

Waardevolle investering
"Bij veel ondernemers geeft de uitslag van een assessment namelijk net het doorslaggevende inzicht in de persoon: voor nu en ten behoeve van ontwikkeling van de medewerker," vervolgt Wijnheijmer. "Garanties bestaan er niet in het leven, maar je kunt er wel zorg voor dragen de twijfel tot een minimum te reduceren. Dat maakt het assessment voor een ondernemer dan ook tot een waardevolle investering."


...stimuleert
Terminal goed voor uitstraling Zeeland

...begeleidt
Psychosociale begeleiding voor vrouwen

...spreekt
In 't kort

...werft klanten
Vrouwelijke ondernemers maken elkaar sterk

...kijkt verder
Grenzeloos innoveren

...organiseert
Zeeuws Innovatie Evenement 2006 komt er weer aan

...doet het goed
Zeeuwse export boekt flinke omzetstijging

....oriënteert zich
Internationale Handelsdag in Bergen op Zoom

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...volgt op
OCG is dynamisch ondernemersnetwerk

...wint
Project Tholen wint Ei van Columbus

...pioniert
Peter Pronk van EWT uit Schoondijke: "In China raak je nooit uitgeleerd"

...rijdt
Onderweg

...legt contacten
Succesvol ondernemen tussen eb en vloed

...krijgt bezoek
Hoog bezoek bij JK Z.Vlaanderen

...heeft visie
Samen bouwen aan de toekomst van Zeeland

...presenteert
Dialoog met de klant op WoningExpo Zeeland

...groeit
Hart van Zeeland bouwt aan zijn toekomst

...bloeit
Tuinidee Goes

...zoekt
Beursindex Tuinidee

...heeft heel wat in huis
Initiatiefnemer Woningexpo 2005 ziet volop kansen

...werkt samen
Makelaars zien WoningExpo als kans om Zeeland te promoten

...beleeft
Wonen in een prachtstad

...heeft stijl
Als de consument ons kent, vergeet hij ons nooit meer!

...bezoekt
Beursindex Woningexpo

...verwacht
Sportief Pasen 2006

...bezichtigt
'Boegbeelden' koestert maritiem erfgoed

...ervaart
Campagne voor zeeland als ideaal watersportgebied

...publiceert
Zeeland, visserij en toerisme

...gaat naar
Beursindex Maritiem

...vertegenwoordigt
Wat doet het watersportverbond

...adviseert
"Uw Veiligheid, Vaarkunde en Vaarplezier is Onze Zorg"

...adverteert
Gecombineerd werven in dagblad en op internet

...test
Vaak van doorslaggevende betekenis

...detacheert
Alle krachten bundelen

...neemt uit handen
Meer dan het oplossen van de personeelsvraag

...leidt op
Bouwen aan een toekomst de intermediair voor het bedrijfsleven

...investeert
Het nut van permanente scholing

...spreekt
In 't kort

...selecteert
De juiste persoon op de juiste plek

...vraagt
Hoeveel privacy hebben uw klanten?

...en de milieuregelgeving
Veel aandacht voor milieu bij ontwikkeling