In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2007
File not found.

pas begonnen
'Drukte geeft een bepaalde rust'

Frank de Zwart uit Heikant is nog maar vier maanden aan de slag als zelfstandig ondernemer in de automotive branche, maar heeft toch al een paar honderd klanten van dienst kunnen zijn. De 39-jarige De Zwart was eerder twintig jaar in loondienst als automonteur en chef werkplaats bij de BMW garage in Terneuzen. Garage De Zwart, op bedrijventerrein Hogeweg in Hulst, is dan ook gespecialiseerd in onderhoud en reparatie van BMW's.

door Henk van de Voorde


Frank de Zwart is in Hulst zijn eigen garagebedrijf begonnen. Foto: duofoto

Naam: Frank de Zwart (39)
Woonplaats: Heikant
Bedrijf: Garage De Zwart,
Bedrijventerrein
Hogeweg Hulst
Begonnen: 1 augustus 2007
Meevaller: veel klanten
Tegenvaller: (nog) meer tijd in administratieve molen dan verwacht
E-mail: info@garagedezwart.com
Website: www.garagedezwart.com

"Ik had het heel lang naar mijn zin bij mijn oude baas. Ik zou die baan nooit verruild hebben voor een andere job in loondienst, maar ik dacht er al lang over om voor mezelf te beginnen. Met mijn eigen bedrijf is een droom werkelijkheid geworden. Heel mijn leven heb ik gedacht: 'ik wil er niet op mijn vijfenzestigste spijt van hebben dat ik nooit op mezelf ben begonnen; dat ik het niet geprobeerd heb. Ik vaar graag mijn eigen koers. Ondernemen is beslissingen durven en kunnen nemen. Het gaat om het benutten van kansen die anderen laten liggen. Ik wil een stap extra zetten voor de klant. Daarom probeer ik service met een hele grote S te schrijven. Ergens houdt het natuurlijk op, maar dan moet iets echt niet kunnen. Ik had al langere tijd het idee dat er in Hulst in deze branche een gat in de markt zou zijn voor iemand die zijn werk serieus verricht", aldus Frank de Zwart. De Zwart beschikt aan de Aziëweg over een goed geoutilleerde werkplaats. De garage verricht ook APK keuringen. De drukke werkzaamheden nopen hem spoedig een monteur in dienst te nemen. "Er moet iemand bijkomen, dan kan ik ook eens een halve dag vrij nemen. Je kunt moeilijk de garage even sluiten. Potentiële klanten staan meestal maar één keer voor de gesloten deur. Een goede eerste indruk kun je maar één keer maken. Het is hard werken, maar drukte geeft ook een bepaalde rust." Die innerlijke rust heeft Frank de Zwart mede te danken aan het beperkte investeringsrisico, hoewel het garagebedrijf toch professioneel geaccommodeerd is. "Ik huur dit pand voor drie jaar, waarna ik wil verhuizen naar een eigen zichtlocatie. Het risico bij het opstarten van mijn bedrijf is redelijk gecontroleerd, mede doordat er aardig wat eigen middelen inzitten. Het maakt het een stuk makkelijker als de bank niet in je nek staat te hijgen. Ik heb alles zo professioneel mogelijk aangepakt. Het was absoluut niet de bedoeling om ergens in een oude hobbyschuur te gaan zitten."

Technologie
Hij legt uit dat zijn (toekomstige) werknemer niet per definitie een BMW-monteur hoeft te zijn. Het Hulsterse garagebedrijf richt zich namelijk ook op andere automerken. "Met bijvoorbeeld een VW-monteur erbij wordt de blik verruimd. Van huis uit zijn we gespecialiseerd in BMW, met de beschikking over alle moderne testapparatuur voor het uitlezen van storingen. BMW loopt altijd voorop in technologie, dat maakt het zo interessant. Ik vind het bij onderhoud en reparatie een uitdaging om problemen op te lossen. De prijs van BMW-onderdelen valt best mee. Sowieso zijn ze goedkoper dan die van een 'Japanner'. Regelmatig heb ik ook Alfa Romeo's in onderhoud. BMW's worden gemaakt met een knipoog naar het Italiaans design van de Alfa. BMW en Alfa Romeo zijn snelle strakke auto's voor de echte liefhebbers." Garage De Zwart is eveneens gespecialiseerd in Mini. Niet echt verwonderlijk. "Mini is een dochter van BMW. Voor uitlezen en diagnosticeren kun je van dezelfde apparatuur gebruik maken. Ook Mini's zijn voor de echte liefhebbers. Het zijn fun auto's met een kritisch publiek dat vaak lid is van een club. Minirijders zijn echte liefhebbers die meestal meer verstand van hun auto hebben dan de gemiddelde monteur."

Na raadpleging van een ervaren accountant en het opstellen van een summier ondernemingsplan ging garagist Frank de Zwart aan de slag. "Aan de ene kant wordt zelfstandig ondernemerschap gefaciliteerd door de overheid, maar aan de andere kant is er heel veel regelgeving. Het valt niet mee om als starter meteen vanaf de eerste dag aan alle regeltjes te voldoen." De Zwart gaf dus een zeker bestaan in loondienst op voor de sprong in het diepe. "Maar wat is zekerheid? Mijn vrouw werkt in het bankwezen. Tot voor kort had je daar zekerheid tot aan je pensioen. De laatste jaren hebben echter toch veel mensen hun baan verloren in die branche."


...repareert
Drukte geeft een bepaalde rust

...promoot
Impuls zet Zeeland op de kaart

...prikt
Uit eten met Karla en Marten

...innoveert
Vernieuwen in goede tijden

...financiert
Gebundelde innovatievouchers maken groot onderzoek TNO mogelijk

...onderzoekt
Brandstofcel geeft fluistersloep de toekomst

...vraagt aan
Innovatievoucher 2007

....informeert
Wat verandert er voor u in 2008?

...bespaart
Zeeuwse ondernemers betalen fors minder aan KvK

...stopt
een onnodige betaling

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...promoot
Toerisme: meer kwaliteit

...presenteert
Contacta: alle ruimte

...werkt samen
Rotterdam praat weer met Zeeuwse havens

...levert
Zeeuwse wijn voor KLM

...schrijft
de Ondernemer zoekt medewerkers

...creëert
De nieuwe lijn VW bedrijfsauto's

...viert
Zestig jaar VW Transporter

...vervaardigt
Nieuwe compacte bedrijfsauto's van PSA en Fiat

...is rijk uitgerust
Nieuwe Hyundai H300 wordt klapper

...automatiseert
De truck als rijdende computer

...rijdt
Zakelijk onderweg

...combineert
Opel Antara Van: Stijlvolle SUV nu ook als besteller

...lost op
The European Road Transport Show

...introduceert
MAN introduceert sterkste truck

...pakt uit
Renault massaal op BedrijfsautoRAI

...biedt
Ford: Aandacht voor het milieu

...neemt
Foto's uit de heliumballon

...lanceert
Nederland aan deOndernemer.nl

...nomineert
Siringusprijs

...realiseert
Zeeland heeft echte binnenvaarthavens

...traint
In de ban van de veiling

...adviseert
De beurs op voor het goede doel

...vindt
Zeeland moet globalisering omarmen

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...peilt
Experts zijn een stuk optimistischer

...verhuist
Nederlandse bedrijven verhuizen niet zo gauw

...verwacht
Marktherstel vanaf begin 2008