In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2007
File not found.

barometer
Experts zijn een stuk optimistischer

We hebben sinds deze maand een nieuwe expert bij het samenstellen van onze economische barometer: Ad Verrest, directeur van Uitgeversmaatschappij Zuidwest Nederland. Verrest is uitgever van onder meer de dagbladen BNDeStem en de PZC. Hij ziet in zijn functie als geen ander hoe het gesteld is met het ondernemersinitiatief. Denk dan alleen maar aan de ontwikkeling van de advertentiemarkt. Zijn eerste cijfer: 7,5.

Guust Verpaalen (8):
Uitdaging

Vanwege het feit dat we bij Philip Morris een prachtige uitdaging krijgen om de productiecapaciteit omhoog te krikken met maar liefst 20 miljard sigaretten voor de Japanse markt. Misschien wel de grootste uitdaging in de bestaansgeschiedenis van de fabriek in Bergen op Zoom. Dit is een positieve impuls voor de directe en indirecte werkgelegenheid in de regio. Maar er wordt ook geïnvesteerd in nieuwe toepassingen in een technologische zeer hoogwaardige omgeving.

Paul Nijskens (7):
Veel starters

De spanning op de arbeidsmarkt loopt verder op en ook het aantal startende bedrijven is nog nooit zo hoog geweest. Het aantal bedrijven dat een nieuwe locatie zoekt en bedrijven die willen uitbreiden is nog steeds groot. De onzekerheden voor de nabije toekomst nemen echter sterk toe: onrust op de financiële markten en oplopende inflatie. De verwachtingen voor 2008 zijn wat minder hoog gespannen in vergelijking met dit jaar.

David Luteijn (7,5):
Stijgende prijzen

De economie blijft zich nog steeds voorspoedig ontwikkelen. Vooral de leveranciers van grondstoffen en basisproducten bevinden zich in een markt met stijgende prijzen. Naast energiegrondstoffen, ertsen e.d. zien we ook forse prijsstijgingen in de voedingsmiddelensector. Opvallend is dat dit nog niet tot een oplopen van de inflatie heeft geleid en dat ook de loonontwikkelingen nog steeds relatief gematigd zijn. Al met al nog geen echte signalen dat de economie over z'n hoogtepunt heen is.

Henk van Koeveringe (7):
Is kamperen houdbaar?

Voor ons in Zeeland is het mogelijk de voorlopige balans voor de zomer op te maken. Hoewel de zon ons vaak in de steek liet, ronden we het seizoen toch goed af. Het vertrouwen van de gasten is ronduit beter en het steeds "maar later boeken" schijnt ook wat gestopt. Blijft in Zeeland toch de vraag: is de enorme afhankelijkheid van het fenomeen "kamperen" op de lange duur houdbaar is. Dat heeft grote consequenties voor allen die met het toeristische product zijn betrokken.

Lilianne van der Ha (7,5):
Graanteelt in de lift

De euro zit sterk in de lift. Dat kan weleens nadelig zijn voor handel met de 'dollarlanden'. Gelukkig verloopt veel van de Europese export van onze agrarische producten tussen de Europese landen onderling, zodat agrarische ondernemers aan de goede kant staan. Bij de akkerbouw leveren de huidige prijsniveaus de verruiming van de saldo's. De graanteelt zit in de lift. Bij de veehouderijsectoren lopen de voerprijzen sterk op, hopelijk stijgen ook de afzetprijzen bij de dierlijke sectoren, zuivel zit hier in de lift.

Chris Rutten (7,5):
Optimisme getemperd

Ondanks het feit dat de Nederlandse economie nog altijd prima draait, hebben Prinsjesdag en de miljoenennota mijn optimisme wat getemperd. Vooral bedrijven die afhankelijk zijn van consumentenbestedingen, zoals winkeliers en dienstverleners, zullen negatieve gevolgen ondervinden van de ongunstige koopkrachtontwikkeling. Van doemdenken is bij mij echter geen sprake. De veerkracht van het bedrijfsleven is groot. De grootste bedreigingen voor het bedrijfsleven vormen niet zo zeer de kabinetsplannen, maar vooral een gebrek aan innovativiteit en de steeds krapper wordende arbeidsmarkt.

Jan Pollemans (7,5):
Bestedingsbedrag gestegen

Het bestedingspatroon is niet verstoord door vakanties of feestdagen. Ondanks de minder economische berichten is het gemiddelde bestedingsbedrag fors gestegen door een goede loyaliteitsactie, namelijk het sparen voor gratis boodschappenpakket. De consument wordt goed beloond voor zijn klantentrouw en dat wordt erg gewaardeerd. Het bewuster en gezonder eten heeft een positieve invloed gehad op de bestedingen.

Joris Jansen (8):
Zeeland blijft eten

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het best goed gaat met de Nederlandse horeca .Restaurants zien hun omzet het laatste jaar groeien. Deze meer dan gemiddelde groei heeft helaas ook te maken met forse prijsstijgingen aan de inkoopzijde. Maar ook het aantal bezoekers en hun besteding stijgt. De restaurantsector is sterk afhankelijk van het consumentenvertrouwen. De consument heeft wel hogere verwachtingen. We moeten dus extra blijven inspelen op de beleving en lifestyle van de potentiële gasten.

Chris van Loon (5):
Niet iedere zondag open

Het is een tijdlang stil geweest rondom de winkelsluitingswet, er bestond een redelijk groot draagvlak onder de huidige praktijk van 12 koopzondagen per jaar. Aanhangers van de 24-uurseconomie, de vertegenwoordigers van het grootwinkelbedrijf voorop, roepen in koor dat het nu toch wel tijd wordt de verplichte zondagssluiting op te heffen. De beperking van de zondagsopenstelling komt niet alleen voort uit geloofsmotieven. Het betreft hier ook een bescherming voor de lokale middenstand. Meegaan in 52 koopzondagen is voor een gemiddelde winkelier een onmogelijke opgave. Het betekent een toename van de kosten met meer dan 10% terwijl het totaal aan omzet natuurlijk niet groeit.

Marlies Oggel (7,2):
Schreeuw om technisch personeel

De krapte op de arbeidsmarkt neemt zeker ook deze maand niet af. De uren in de technische uitzendmarkt krimpen gestaag. Het tekort aan technisch personeel uit zich op meerdere wijzen. De roep van technische bedrijven om geschoold personeel is regelmatig zo groot dat projecten niet aangenomen kunnen. Het gegeven dat bij sommige ROC's het aantal technische inschrijvingen stijgende is, kan op termijn voor verruiming van de arbeidsmarkt zorgen. Daarnaast is de participatie van ouderen op de arbeidsmarkt groeiende.

Ad Verrest (7,5):
Meer inkomsten reclame

Als gestegen reclamebestedingen gezien mogen worden als het geloof in positieve consumenten, zal het wel goed komen. De reclamebestedingen groeien "dubbel digit". Of moeten we die stijging zien als extra stimulans om consumenten over de streep te trekken? Is het glas half vol of half leeg? Ik neig naar het eerste. Al zien we nog steeds een onstabiel consumenten vertrouwen, de trend is hoopvol. Helaas blijft het spook van de hypotheekrenteaftrek nog steeds een probaat middel om iedereen weer van de leg af te helpen. Flexibel als we zijn komen we daar wel weer bovenop.

Dré de Jong (8):
Goede winter

De winter gaat ons veel goeds bezorgen ook als het gaat sneeuwen en vriezen. De sfeer rondom het bedrijfsleven is positief gestemd. Na de algemene beschouwingen is het duidelijk welke koers we gaan varen, dit leidt tot investeringsdrang en extra bestedingen vooral aan gezellige zaken. Ik ben optimistischer dan enkele weken geleden.

Willem Jonkmans (6,5):
Kwaliteitsinvestering

Wordt de mobiliteit van bedrijven geremd door de kans op verlies van medewerkers, het moeilijk krijgen van personeel en het risico er aan vast te zitten bij het aannemen van nieuw personeel als het niet voldoet? Wij weten het niet, maar proberen hier een beeld van te krijgen. Slecht behuisd zijn vraagt om nieuwe kwaliteitshuisvesting wil men zijn personeel houden dan wel nieuwe kunnen aantrekken. Het vraagt om keuzes. Diverse gesprekken lopen naar hun finale.

Geert van der Horst (7,5):
Export vooral binnen Europa

De dollar heeft de afgelopen weken flink aan waarde verloren ten opzichte van de euro. Eén euro is thans meer dan 1,40 dollar waard, terwijl de munten slechts vijf jaar geleden nog ongeveer gelijk in waarde waren. De verzwakking wordt deels verklaard door de jarenlange tekorten op de Amerikaanse handelsbalans. Exporten vanuit Europa naar de VS worden door de zwakke dollar duurder en de concurrentiepositie van het Europese bedrijfsleven verslechtert. Ook Nederlandse exporteurs lijden hieronder. Omdat het overgrote deel van de export, ook uit het West- Brabantse, zijn weg vindt binnen Europa zal het effect op de groei evenwel beperkt blijven.

Cijfers
07-'07 08-'07 09-'07 10-'07
Rob Franken Voorzitter ROC West-Brabant 6,50 6,50 8,00 8,00
Willem Jonkmans Directeur DTZ Zadelhoff 6,50 6,50 6,50 6,50
Chris Rutten Voorzitter Kamer van Koophandel 7,75 7,75 8,00 7,50
Guust Verpaalen Directeur Philip Morris Benelux 6,00 6,50 6,50 8,00
Marlies Oggel Commercieel manager Vedior 7,60 7,60 7,00 7,20
Jan Hoppen Directeur Heja 8,50 7,50 6,50 6,50
Chris van Loon Bestuurder De Unie 6,50 4,00 5,00 5,00
Paul Nijskens Directeur Rewin West-Brabant 7,50 7,50 7,00 7,00
Lilliane van der Ha Agrarisch ondernemer 7,00 7,50 7,50 7,50
David luteijn Voorzitter BZW Zeeland 7,50 6,50 7,00 7,50
Henk van Koeveringe Directeur roompot Groep 7,50 6,90 6,50 7,00
Jan Pollemans Eigenaar Super de Boer Roosendaal 7,50 7,00 6,50 7,50
Geert van der Horst Directeur Rabobank Roosendaal 7,20 7,50 7,80 7,50
Joris Jansen Eigenaar restaurant Auberge des Moules 7,00 9,00 8,00 8,00
Dre de jong Directeur-eigenaar Bourgondia 7,50 6,00 6,50 8,00
Ad Verrest Directeur BN/DeStem | PZC 0,00 0,00 0,00 7,50


...repareert
Drukte geeft een bepaalde rust

...promoot
Impuls zet Zeeland op de kaart

...prikt
Uit eten met Karla en Marten

...innoveert
Vernieuwen in goede tijden

...financiert
Gebundelde innovatievouchers maken groot onderzoek TNO mogelijk

...onderzoekt
Brandstofcel geeft fluistersloep de toekomst

...vraagt aan
Innovatievoucher 2007

....informeert
Wat verandert er voor u in 2008?

...bespaart
Zeeuwse ondernemers betalen fors minder aan KvK

...stopt
een onnodige betaling

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...promoot
Toerisme: meer kwaliteit

...presenteert
Contacta: alle ruimte

...werkt samen
Rotterdam praat weer met Zeeuwse havens

...levert
Zeeuwse wijn voor KLM

...schrijft
de Ondernemer zoekt medewerkers

...creëert
De nieuwe lijn VW bedrijfsauto's

...viert
Zestig jaar VW Transporter

...vervaardigt
Nieuwe compacte bedrijfsauto's van PSA en Fiat

...is rijk uitgerust
Nieuwe Hyundai H300 wordt klapper

...automatiseert
De truck als rijdende computer

...rijdt
Zakelijk onderweg

...combineert
Opel Antara Van: Stijlvolle SUV nu ook als besteller

...lost op
The European Road Transport Show

...introduceert
MAN introduceert sterkste truck

...pakt uit
Renault massaal op BedrijfsautoRAI

...biedt
Ford: Aandacht voor het milieu

...neemt
Foto's uit de heliumballon

...lanceert
Nederland aan deOndernemer.nl

...nomineert
Siringusprijs

...realiseert
Zeeland heeft echte binnenvaarthavens

...traint
In de ban van de veiling

...adviseert
De beurs op voor het goede doel

...vindt
Zeeland moet globalisering omarmen

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...peilt
Experts zijn een stuk optimistischer

...verhuist
Nederlandse bedrijven verhuizen niet zo gauw

...verwacht
Marktherstel vanaf begin 2008