In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2007
File not found.

The European Road Transport Show

The European Road Transport Show 2007 (TERTS), in ons land beter bekend als de BedrijfsautoRAI, wordt eens per twee jaar gehouden. Dit jaar werd deze beurs met internationale A-status gehouden van 26 oktober tot en met 3 november in de Amsterdamse RAI. Hij behoort hiermee, samen met de beurs van Hannover, tot de belangrijkste beurzen van Europa op het gebied van bedrijfswagens en goederenvervoer. Dit jaar stond de TERTS in het teken van 'smart solutions, solid solutions' slimme, duurzame oplossingen derhalve.

door Ad van BladelAMSTERDAM - Een van de achterliggende oorzaken die hiermee verband houden is de verwachte groei van goederenvolume over de weg. Volgens het Directoraat Generaal van Energie en Transport van de Europese Commissie zal het totale goederenvolume binnen de EG omstreeks 2030 met ongeveer 70 procent (!) zijn toegenomen. Voor het goederenvervoer over de weg wordt eveneens een dergelijk percentage verwacht. In dit licht bezien realiseren fabrikanten van bestelauto's, vrachtauto's en getrokken materieel zich ten volle dat er iets moet gebeuren om dit vervoer duurzamer en efficiënter te maken. De TERTS staat bol van innovaties die op deze gedachten vooruitlopen.

Euro 5
Maar de afgelopen jaren hebben deze genoemde fabrikanten zich al ruimschoots ingespannen om het wegtransport schoner te maken. Iedere truckproducent heeft op zijn stands voertuigen staan die voldoen aan de Euro 5 emissiewaarden, die overigens pas in 2009 in Europa van kracht zullen worden. Belangrijk is hierbij te beseffen dat een dergelijke moderne truck maar liefst 95 procent minder uitstoot van vaste deeltjes kent dan een vergelijkbare truck van ongeveer 15 jaar geleden. Met andere woorden: fabrikanten realiseren zich terdege dat op dit vlak grote slagen te maken - maar ook al gemaakt - zijn.

EEV
De BedrijfsautoRAI liet bovendien de stap zien naar nóg schonere oplossingen in de vorm van Enhanced Environmentally Vehicles (EEV). Nog maar een aantal jaren geleden werd aangenomen dat deze norm slechts gehaald kon worden met behulp van gasmotoren maar nu al is de dieseltechnologie zo ver voortgeschreden dat deze EEV-normen haalbaar zijn. Zuiniger en schoner vervoer zijn nu al onderwerpen van formaat en zullen dat de komende decennia blijven.

Andere oplossingen
De dieselmotor nadert langzaam maar gestaag de zero-emissie norm; daarnaast blijven andere oplossingen denkbaar en worden op de BedrijfsautoRAI zichtbaar. Zo zullen verschillende stands hybridentechnologie aanbieden; een mogelijke oplossing voor duurzaam en schoon distributievervoer. Ook de toepassing van biodiesel kan wellicht een rol spelen bij het terugdringen van CO2 al moet het effect daarvan niet worden overschat.

Een andere mogelijkheid tot het terugdringen van uitstoot van schadelijke stoffen is het toepassen van langere en/of zwaardere voertuigen, waarvan Ecocombi's een goed voorbeeld zijn. Onderzoek van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat heeft aangetoond dat met Ecocombi's tot 60 ton een uitstootreductie van 25 tot 30 procent kan worden behaald. Langere trucks, tot 25 meter, helpen ook om wegvervoer efficiënter te maken. Ook van Ecocombi's en zeer lange trucks zijn op de TERTS verschillende voorbeelden te zien.


...repareert
Drukte geeft een bepaalde rust

...promoot
Impuls zet Zeeland op de kaart

...prikt
Uit eten met Karla en Marten

...innoveert
Vernieuwen in goede tijden

...financiert
Gebundelde innovatievouchers maken groot onderzoek TNO mogelijk

...onderzoekt
Brandstofcel geeft fluistersloep de toekomst

...vraagt aan
Innovatievoucher 2007

....informeert
Wat verandert er voor u in 2008?

...bespaart
Zeeuwse ondernemers betalen fors minder aan KvK

...stopt
een onnodige betaling

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...promoot
Toerisme: meer kwaliteit

...presenteert
Contacta: alle ruimte

...werkt samen
Rotterdam praat weer met Zeeuwse havens

...levert
Zeeuwse wijn voor KLM

...schrijft
de Ondernemer zoekt medewerkers

...creëert
De nieuwe lijn VW bedrijfsauto's

...viert
Zestig jaar VW Transporter

...vervaardigt
Nieuwe compacte bedrijfsauto's van PSA en Fiat

...is rijk uitgerust
Nieuwe Hyundai H300 wordt klapper

...automatiseert
De truck als rijdende computer

...rijdt
Zakelijk onderweg

...combineert
Opel Antara Van: Stijlvolle SUV nu ook als besteller

...lost op
The European Road Transport Show

...introduceert
MAN introduceert sterkste truck

...pakt uit
Renault massaal op BedrijfsautoRAI

...biedt
Ford: Aandacht voor het milieu

...neemt
Foto's uit de heliumballon

...lanceert
Nederland aan deOndernemer.nl

...nomineert
Siringusprijs

...realiseert
Zeeland heeft echte binnenvaarthavens

...traint
In de ban van de veiling

...adviseert
De beurs op voor het goede doel

...vindt
Zeeland moet globalisering omarmen

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...peilt
Experts zijn een stuk optimistischer

...verhuist
Nederlandse bedrijven verhuizen niet zo gauw

...verwacht
Marktherstel vanaf begin 2008