In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2006
File not found.

OCG optimistisch over Zeeuwse economie

Voorzitter Manfred Zurhorst van het Ondernemers Contact Goes is optimistisch gestemd over de Zeeuwse economie. „Ondernemers zijn weer aan het ondernemen geslagen. De lange winterslaap is voorbij. We denken weer in termen van groei. Slim ondernemen levert bedrijvigheid op. De economie is in de tweede helft van 2005 weer aangetrokken. Het is nadrukkelijk merkbaar dat het weer groeit en bloeit."


Manfred Zurhorst: „Ondernemers zijn weer aan het ondernemen geslagen."

Hij geeft leiding aan een bruisende ondernemersvereniging die ondertussen meer dan 200 leden telt. De 43-jarige uit Oldenzaal afkomstige Zurhorst is tijdens de algemene ledenvergadering van 20 maart het 60-jarige OCG-boegbeeld Jan Hollestelle opgevolgd. De directeur van Koninklijke Hollestelle staat bekend om zijn gepeperde uitspraken. Fiscaal jurist Zurhorst, vennoot bij DRV accountants in Goes, is doorgaans wat subtieler in zijn bewoordingen. „Jan Hollestelle was nogal eens prikkelend en uitdagend met zijn uitspraken. Hij kon het zich veroorloven om bijvoorbeeld tegen overheidsinstanties aan te schoppen. Ik wil geen Jan 2 zijn, maar Manfred 1 al wordt het beleid van het OCG gewoon voortgezet. De boodschap blijft tenslotte hetzelfde. Jan had altijd mooie uitspraken zoals 'je kan niet van groen en blauw alleen leven in Zeeland'. Hij was het boegbeeld, ik zie mezelf meer als woordvoerder van het OCG. We dragen het beleid met zijn allen uit", legt Zurhorst uit. Hij maakte al ten tijde van het bewind van Hollestelle deel uit van het bestuur.
De vacante plaats is ingenomen door John Zwartepoorte.

Prioriteit
Prioriteit voor het OCG-bestuur is onveranderd het behartigen van de belangen van haar leden. Het OCG is een adviesorgaan waar het gemeentebestuur van Goes rekening mee dient te houden. Het bedrijfsleven genereert tenslotte de nodige financiën ten bate van het algemeen nut. „Het nieuwe Goese college heeft nog even mogen genieten van de wittebroodsweken, maar nu is het tijd voor daadkracht. De verkeersdoorstroming bijvoorbeeld bij de Zeelandhallen is een drama. De collegepartijen hebben voor de verkiezingen toezeggingen gedaan zoals het zorgen voor een 'by-pass' bij de rotonde, een extra aansluiting op de A58 zodat het verkeer van en naar de bedrijventerreinen op de Poel wordt ontlast. Hoog op de agenda van het gemeentebestuur dient ook de mosselbranche te staan die zwaar onder vuur ligt van de milieugroeperingen en de Europese Vogel- en Habitat-richtlijn. Naast de rechtstreekse werkgelegenheid van deze branche zijn veel bedrijven uit Goes en omstreken direct of indirect afhankelijk van de mosselsector. Wij houden het gemeentebestuur aan de toezeggingen. Een andere zorg van het OCG is de uitstromende jeugd. Opleidingen dienen aan te sluiten bij de praktijk. De jeugd moet iets geboden worden, anders verlaten ze de provincie. Onze toppositie in Elsevier als de op een na economisch meest vitale gemeente van Nederland schept verwachtingen, maar ook verplichtingen. We moeten niet achteroverleunen, maar doorzetten. De Goese bedrijventerreinen moeten verder door kunnen groeien.
Belangrijk is ook de revitalisering van bedrijventerrein Poel 3", verklaart Manfred Zurhorst.

Het bestuur van het Ondernemers Contact Goes: staand v.l.n.r: Bert Kole (secretaris), Rob van der Peijl (penningmeester) en John Zwartepoorte; zittend v.l.n.r: Manfred Zurhorst (voorzitter), Christa van der Bol (vice-voorzitter) en Peter Huurman.

Ondernemerstrofee
In het Ondernemers Contact Goes wordt het aangename met het nuttige verenigd. Het is sowieso een belangrijke ontmoetingsplaats voor ondernemers. De maandelijkse ondernemersborrel bij Grand café Bolsjoj, de bedrijfsbezoeken (11 september bij de mosselsector in Yerseke), het jaarfeest in cultureel centrum de Mythe en de traditionele Kerstlunch dragen in hoge mate bij aan het netwerkgehalte van het OCG. Bovendien wordt dit jaar op 6 oktober in de Mythe weer de Beste Ondernemer van Goes gekozen. Deze ondernemerstrofee wordt om de drie jaar uitgereikt. Traditiegetrouw worden er drie bedrijven genomineerd.

Regio-overstijgend
Het OCG kijkt graag verder dan de eigen gemeentegrenzen. Zo is er af en toe overleg met de BZW en MKB Zeeland en heeft het OCG daarnaast het voortouw genomen voor periodiek informeel overleg tussen Zeeuwse ondernemersverenigingen. Het OCG is inmiddels drie keer gastheer geweest bij besprekingen van de ondernemersverenigingen van Goes, Vlissingen, Middelburg, Borsele, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland en Tholen. „We steken de koppen bij elkaar en wisselen gegevens uit. De informatieuitwisseling is regio-overstijgend. Ik ben verbaasd dat er in Zeeland zo weinig watergerelateerde bedrijven zijn. De overheid zou de combinatie werk en water moeten stimuleren. Van het toerisme alleen kun je tenslotte niet leven. De buitenwereld vindt dat wij het Florida van Nederland moeten zijn. Het 'oude vandagen imago' moeten we van ons afschudden. Zeeland telt slechts 317.000 inwoners, evenveel als in Rotterdam-Zuid. Dan is het zeker knap dat onze provincie zoveel gezonde bedrijven heeft."


...verenigt
OCG optimistisch over Zeeuwse economie

...verkoopt
Passie voor cyclisme

...organiseert
Provincie zoekt draagvlak voor promotie van Zeeland

...inspireert
Kom en ZIE, innoveren doe je samen!

...innoveert
De innovatieprijs van Zeeland

...promoot
'Een goed klantenbestand is goud waard'

...maakt kennis met
Netwerk voor de Zeeuwse detailhandel

...loodst
Handleiding helpt ondernemers door procedures

....debatteert
Economie van Zeeland presteert opmerkelijk goed

...ontmoet
'De Ondernemer' exclusieve Mediapartner Contacta 2006

...rijdt
Zakelijk onderweg

...werkt samen
Revitalisatie Smokkelhoek gevierd met Open Dag

...loopt risico
Hoe veilig is uw Zeeuwse bedrijf ?

...veilt
3e JKW Veiling Vlissingen

...bespreekt
Makelaars in gesprek met 'de Ondernemer'

...huurt flexibel
Toenemende vraag naar flexibele bedrijfsruimte

...onderzoekt
Gevolgen bouwenquête: vertrouwen en imago geschaad

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...kiest voor nieuw
Vraag naar nieuwbouw bedrijfsruimte groeit

...concludeert
Prinslandse Polder voor grootschalige glastuinbouw

...profiteert
Aanvangsrendementen voor commercieel vastgoed verder gedaald

...vindt mogelijkheden
Ondernemer op het platteland