In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2006
File not found.

Ondernemer op het platteland

Nu steeds meer oudere boeren hun bedrijf beëindigen en hun grond wordt overgenomen door collega's die op zoek zijn naar schaalvergroting, komen woningen en gebouwen op het platteland beschikbaar. Niet alleen voor bewoning, maar vooral ook voor ondernemerschap.


Jacomien Tange voor de grond waar volgend jaar haar mini-camping wordt geopend.

Midden in de uitgestrekte Noord-Bevelandse polders ligt de oude Hoeve Hofdijk. Dikke leilindes en een oude boomgaard omzomen het woonhuis, dat aan de ene zijde uitzicht biedt op Kamperland. Aan de andere kant van het huis, voorbij de boomgaard met de oude appel- en perenbomen, is de dijk rond de Oosterschelde te zien. In deze weidse polders kochten Jacomien Tange en haar echtgenoot Johan Flipse in 2003 het woonhuis en de gebouwen die hoorden bij het toenmalige boerenbedrijf. Daarnaast namen ze de boomgaard en twee hectaren landbouwgrond over. Boeren in de omgeving, op zoek naar schaalvergroting, ontfermden zich over het resterende land.

Luxe in de polder
"We woonden in bungalowpark De Schotsman, maar voor het bestratings- en hoveniersbedrijf van mijn man was daar geen ruimte. Hier wel", licht Tange hun keuze toe. De verhuizing bracht ook bij Tange zelf het ondernemersbloed aan het kriebelen. "De omgeving hier leent zich perfect voor een toeristische bestemming. In eerste instantie wilde ik hier erg graag een pannenkoekenhuis openen. Daarmee zouden we de enigen zijn op Noord-Beveland. Maar omdat alleen agrarische bedrijven iets dergelijks mogen beginnen, kregen we daar van de gemeente helaas geen toestemming voor. Een luxe minicamping, waarbij tien van de straks vijftien standplaatsen de beschikking krijgen over een eigen, afgesloten badkamer, bleek wel mogelijk. We zijn nu bezig alle voorzieningen aan te leggen en het terrein geschikt te maken. Volgend seizoen openen we onze deuren."

Nieuwe economische dragers
"We zien steeds meer dergelijke overnames van agrarisch bedrijfsonroerendgoed, waarbij het grootste gedeelte van de grond wordt overgenomen door andere akkerbouwers en de gebouwen en een klein oppervlakte land worden gekocht door niet-agrarische ondernemers", verklaren Leo de Oude, teammanager van het Vastgoedteam Zeeland van landbouworganisatie ZLTO en zijn collega Berend ten Hove, registermakelaar en taxateur. Volgens hun schattingen wordt momenteel circa de helft van alle verkochte Zeeuwse boerderijen op deze manier gesplitst in enerzijds land en anderzijds gebouwen. "Het is voor de leefbaarheid op het platteland ontzettend belangrijk dat boerderijen bewoond blijven en dat er allerlei activiteiten worden ontplooid", aldus De Oude. "Door toerisme kunnen winkeltjes in dorpen bijvoorbeeld blijven bestaan. Maar ook de vaak monumentale gebouwen zelf blijven hierdoor onderhouden en intact. Daardoor houdt het platteland zijn sfeer", vult Ten Hove aan.

Positieve lijst
De Oude en Ten Hove juichen om die reden ook het nieuwe Zeeuws omgevingsplan toe, dat naar alle waarschijnlijkheid deze maand door de provincie wordt vastgesteld. Dit plan spreekt van een zogenaamde 'positieve lijst voor nieuwe economische dragers', zoals de niet-agrarische activiteiten op het platteland ook wel worden aangeduid. "Met deze positieve lijst wordt het een stuk makkelijker om op het platteland een bedrijf te beginnen. Wie dan bijvoorbeeld een minicamping, bouwbedrijf, pottenbakkerij, atelier, hoveniersbedrijf of meubelmakerij in het buitengebied wil beginnen, krijgt van de provincie meer mogelijkheden", legt De Oude uit. "Dat betekent overigens niet per definitie dat ook de gemeente de nodige vergunningen zal verlenen", waarschuwt Ten Hove, "maar ook op gemeentelijk niveau zien we dat de politiek zich steeds positiever opstelt ten opzichte van niet-agrarisch ondernemerschap op het platteland. De overheden, zowel de lokale als de provinciale, zien steeds meer het belang in van een vitaal platteland en handelen daar ook naar."

Berend ten Hove, registermakelaar en taxateur.

Medewerking van overheid
Als voorbeeld noemen De Oude en Ten Hove de wisselwerking tussen overheden en ondernemers op Schouwen. "Tussen Renesse en Scharendijke wordt de tweede fase van de Recreatieverdeelweg aangelegd, die de N651 daar gaat vervangen. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de huidige eigenaren van de grond waar de nieuwe weg gaat lopen. Waar de overheid vroeger min of meer rücksichtslos onteigende, wordt nu zeer expliciet gevraagd naar de wensen die de eigenaren hebben. Daardoor kunnen hele mooie dingen ontstaan. Een van de ondernemers daar heeft plannen voor de aanleg van een prachtige landschapscamping, iets wat anders niet mogelijk zou zijn geweest. Dat is een ontwikkeling die we op steeds meer plekken in de provincie zien en waar we heel erg blij mee zijn", vertelt De Oude. "In de toekomst zullen we dus nog veel meer mensen zien als Jacomien Tange, die wonen en ondernemen in het buitengebied combineren."


...verenigt
OCG optimistisch over Zeeuwse economie

...verkoopt
Passie voor cyclisme

...organiseert
Provincie zoekt draagvlak voor promotie van Zeeland

...inspireert
Kom en ZIE, innoveren doe je samen!

...innoveert
De innovatieprijs van Zeeland

...promoot
'Een goed klantenbestand is goud waard'

...maakt kennis met
Netwerk voor de Zeeuwse detailhandel

...loodst
Handleiding helpt ondernemers door procedures

....debatteert
Economie van Zeeland presteert opmerkelijk goed

...ontmoet
'De Ondernemer' exclusieve Mediapartner Contacta 2006

...rijdt
Zakelijk onderweg

...werkt samen
Revitalisatie Smokkelhoek gevierd met Open Dag

...loopt risico
Hoe veilig is uw Zeeuwse bedrijf ?

...veilt
3e JKW Veiling Vlissingen

...bespreekt
Makelaars in gesprek met 'de Ondernemer'

...huurt flexibel
Toenemende vraag naar flexibele bedrijfsruimte

...onderzoekt
Gevolgen bouwenquête: vertrouwen en imago geschaad

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...kiest voor nieuw
Vraag naar nieuwbouw bedrijfsruimte groeit

...concludeert
Prinslandse Polder voor grootschalige glastuinbouw

...profiteert
Aanvangsrendementen voor commercieel vastgoed verder gedaald

...vindt mogelijkheden
Ondernemer op het platteland