In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2006
File not found.

Dreigende verloedering van 50.000 hectare oud bedrijventerrein
Vraag naar nieuwbouw bedrijfsruimte groeit

De bouw van nieuwe bedrijfsruimte neemt snel toe. Door de stijgende economie zal dit jaar een bouwvolume van 1,6 miljard haalbaar zijn en de komende twee jaar zal het groeien naar twee miljard euro. Dat is zeventig procent meer in vergelijking met de bouwomzet in 2003/2004. Tegelijk zijn er wel grote zorgen over de groeiende leegstand van bedrijfspanden op oude industrieterreinen. Als hier niets aan wordt gedaan, dreigt straks 50.000 hectare, oftewel 100.000 voetbalvelden, te verloederen en uiteindelijk te verworden tot 'no go areas' en broedplaatsen van criminaliteit.

Dit schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers in een brief aan de departementen van Economische Zaken, VROM en Binnenlandse Zaken. Uit de Thermometer Bedrijfsruimten die de NVB gelijktijdig uitbrengt, blijkt dat de vooruitzichten voor de nieuwbouw van bedrijfsruimten er goed uitzien. Dit heeft alles te maken met de Nederlandse economie, waarvan de vooruitzichten beter zijn dan het in jaren is geweest. Bedrijven zien hun omzetten weer toenemen en gaan op zoek naar nieuwe en ruimere huisvestingmogelijkheden. In het afgelopen jaar steeg het bouwvolume ten opzichte van 2004 al met zeven procent naar 1,4 miljard en de verwachting is dat het bouwvolume aan het einde van dit jaar zal uitkomen op 1,6 miljard euro en vervolgens zal doorstijgen naar twee miljard euro in 2008.

Schaduwzijde
Maar de goede vooruitzichten hebben als schaduwzijde een groeiende leegstand van bedrijfsgebouwen op verouderde terreinen in en aan de randen van de stad. Bij elkaar staat er nu al voor miljoenen vierkante meters leeg, waarmee zo'n 25 duizend verpauperd bedrijventerrein is gemoeid. En door de stijgende vraag naar nieuwbouw zal dit aantal de komende jaren verdubbelen.

Bouwlocaties
Daar moet dus iets mee gebeuren. Bijvoorbeeld door er woningbouwlocaties van te maken of stadsparken. Maar door gebrek aan geld en bezuinigingen bij de overheid en vooral door onnodig gekissebis tussen overheidsafdelingen komt herstructurering helaas mondjesmaat van de grond en dreigen veel van die oude bedrijventerreinen 'no go areas' te worden: ze groeien uit tot broedplaatsen van vandalisme en criminaliteit.

Samenwerking
Volgens NVB is het daarom noodzakelijk dat de ministeries van Economische Zaken, VROM en Binnenlandse Zaken de handen ineenslaan en ook meer geld uittrekken voor herstructurering van oude bedrijfsterreinen. Ook binnen de gemeenten en de provincies mogen de 'economen' en de 'volkshuisvesters' volgens de NVB best wat vaker samenwerken. Nu is er sprake van verkokering en onderling veel concurrentie tussen die overheidsafdelingen, waardoor een effectieve aanpak van het probleem strandt.


...verenigt
OCG optimistisch over Zeeuwse economie

...verkoopt
Passie voor cyclisme

...organiseert
Provincie zoekt draagvlak voor promotie van Zeeland

...inspireert
Kom en ZIE, innoveren doe je samen!

...innoveert
De innovatieprijs van Zeeland

...promoot
'Een goed klantenbestand is goud waard'

...maakt kennis met
Netwerk voor de Zeeuwse detailhandel

...loodst
Handleiding helpt ondernemers door procedures

....debatteert
Economie van Zeeland presteert opmerkelijk goed

...ontmoet
'De Ondernemer' exclusieve Mediapartner Contacta 2006

...rijdt
Zakelijk onderweg

...werkt samen
Revitalisatie Smokkelhoek gevierd met Open Dag

...loopt risico
Hoe veilig is uw Zeeuwse bedrijf ?

...veilt
3e JKW Veiling Vlissingen

...bespreekt
Makelaars in gesprek met 'de Ondernemer'

...huurt flexibel
Toenemende vraag naar flexibele bedrijfsruimte

...onderzoekt
Gevolgen bouwenquête: vertrouwen en imago geschaad

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...kiest voor nieuw
Vraag naar nieuwbouw bedrijfsruimte groeit

...concludeert
Prinslandse Polder voor grootschalige glastuinbouw

...profiteert
Aanvangsrendementen voor commercieel vastgoed verder gedaald

...vindt mogelijkheden
Ondernemer op het platteland