SYNTENS
Open source software in het MKB: onbekend maakt onbemind
Open source software is computerprogrammatuur waarvan de oorspronkelijke instructies
(de zogenaamde broncode) door iedereen is in te kijken en te veranderen. Het begrip
open source zal de meeste ondernemers niet veel zeggen. Toch worden diverse open
source applicaties, zoals Linux, Firefox en Open Office, bij het MKB steeds bekender
en populairder. Wat hebben Zeeuwse ondernemers aan deze vorm van software?
Open source software (OSS) wordt veelal ontwikkeld door gebruikers die georganiseerd
zijn in zogenaamde (virtuele) community's. De broncode wordt verspreid via het
internet. Elke programmeur kan zodoende deze programma's aanpassen en verbeteren.
Daarnaast is OSS vaak gratis te gebruiken. Dat zijn belangrijke pluspunten,
maar er zijn meer. Twee ondernemers vertellen over hun ervaringen.
De ontwikkelaar en adviseur
Hans Peter Willems van SOFTECHMATRIX adviseert bedrijven, overheden en onderwijs over OSS en implementeert OSS-pakketten. Hij opereert vanuit Zeeuws Vlaanderen. Onlangs opende hij zijn test- en demonstratielab voor open source toepassingen in het Technologisch Bedrijven Centrum Zeeuws Vlaanderen. Willems: "Open source software is nu vooral nog iets voor grotere bedrijven. In de bank- en verzekeringswereld wordt heel veel OSS gebruikt. Ook in de bibliotheekwereld is een open source pakket marktleider". Toch ziet hij ook een toenemende bekendheid bij het MKB: "Toen ik 1,5 jaar geleden begon met SOFTECHMATRIX kenden de meeste bedrijven OSS nog niet. Nu heeft het bedrijfsleven vaak al wel gehoord van Linux, OpenOffice en Firefox. Ook kennen ze de voordelen". De belangrijkste zijn volgens Willems de lagere kosten en het niet afhankelijk zijn van één leverancier.
Goed alternatief
Hotel de Kroon in Wissenkerke had zelf al gekeken naar commerciële pakketten voor CRM en hotelreservering, maar vond geen pakket dat aansloot bij hun behoeften. Via Willems is het hotel zelf op zoek gegaan naar een alternatief en werkt nu met o.a. vtigerCRM. Ze zijn er zeer tevreden mee. De toepassing van OSS in het MKB is volgens Willems een kwestie van tijd. Wat hij vooral zou willen, is dat bedrijven bij een pakketselectie ook eens deze vorm van software betrekken. "Bijvoorbeeld voor relatiebeheer en projectplanning bestaan zeer goede OSS-paketten".
De gebruiker
Ko de Pree runt internetadviesbureau De Pree e-Consult op Noord Beveland en houdt zich bezig met onder meer internetmarketing en de ontwikkeling van interactieve webportals. In zijn werk maakt hij veel gebruik van open source software. De Pree doet dat, omdat hij de software zelf aan kan passen en koppelen aan andere open source softwaretoepassingen. "In feite is het één grote blokkendoos, waarmee je de mooiste dingen kunt bouwen. In plaats van terugkomende kosten voor licenties krijgen klanten bij mij advisering en begeleiding voor hetzelfde geld. Ik kan goedkoper werken en meer toegevoegde waarde leveren aan mijn klanten. Dat wordt zeer gewaardeerd".
Syntens en OSS
Syntens voert sinds 2002, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, het project Open Aanbod Software Expertise (OASE) uit. Dit project heeft tot doel de toepassing van open
source software in het MKB te stimuleren.
Via de website www.syntens.nl/oase zijn onder 'cases' diverse
voorbeelden te vinden. Ook in 2007 loopt dit project nog door.
In Zeeland worden workshops gegeven en bij Syntens kan het MKB terecht voor advies.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Innovatie-adviseur: Robert Bakker
Telefoon nummer : 06-53357166
E-mail: rjb@syntens.nl
|