Officiële opening Kreeftenseizoen
De officiële opening van het kreeftenseizoen 2007 vindt plaats op
donderdag 29 maart. Op deze dag zal de eerste Oosterscheldekreeft
van het seizoen 2007 worden binnengehaald door kreeftenvisser Jan
van Westenbrugge (met zijn boot ZZ 14), geassisteerd door de
volgende ambassadeurs: Luc Carbonez (de ambassadeur van België te Den Haag),
Thomas Läufer (Duitsland), J.M. Gaussot (Frankrijk) en R. Bekink
(Nederlands ambassadeur in Brussel).
Vervolgens zal de eerste Oosterscheldekreeft door de vier ambassadeurs worden
overhandigd aan Karla Peijs in de hoedanigheid van Commissaris der Koningin Zeeland
en aan G. Bourgeois, Vlaamse Minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid,
Media en Toerisme te Brussel. De CdK en de Vlaamse minister zullen aansluitend de
kreeft afstaan aan chef-kok Wim Oudesluys van Badhotel Renesse om de kreeft uiteindelijk
in de kombuis te bereiden.
De bijzonder fijne smaak van de eerste Oosterscheldekreeft, gevangen
in het seizoen 2007, gaat gepaard met de nieuwe kreeftenwijn van het
jaar 2007 in samenwerking met Vin d' Alsace. Dit is een primeur voor
Nederland. De nieuwe kreeftenwijn wordt traditiegetrouw tijdens de
officiële opening van het Kreeftenseizoen bekendgemaakt en is in ieder
geval afkomstig uit de Elzas. De genodigden dienen zich vanaf 09:45 uur
te verzamelen op het adres 't Luitje aan de Nieuwe Haven van Zierikzee
(tegenover het VVV-kantoor), waarna de afvaart exact om 10:45 uur zal plaatsvinden.
Streekproducten
De organisatie is per traditie in handen van de Stichting
Promotie Oosterscheldekreeft. In samenwerking met de VVV
Schouwen-Duiveland heeft de Stichting weer een culinaire persreis
samengesteld, waarvan de opening van het kreeftenseizoen het hoogtepunt
van zal zijn. Vorig jaar werden de vele streekproducten gepromoot::
gerookte zoute Zeeuwse paling, Zeeuwse Bolus, lamsoor/zeekraal, Zeeuwse wijn,
Oosterscheldekreeft, hangcultuur mosselen en biologisch gekweekte Zeeuwse groenten
stonden op het programma. Deze jaargang wordt aangetoond dat Zeeland ook perfect
Présalé vlees heeft, zeer bijzondere zilte kazen kent, smaakvolle Zeeuwse mosterd
heeft, de echte Zeeuwse platte oester in Zeeland gevangen wordt, kokkels zelf te
plukken zijn, mesheften heerlijk kunnen smaken, de Zeeuwse aardbei door meer zonuren
zoeter en sappiger smaken, een Zeeuws Zilt drankje (gemaakt van zeekraal) in Zeeland
wordt gedistilleerd.
Platbodems
Aan boord van diverse platbodems, waarmee de Oosterschelde opgevaren
wordt, zullen live onderwater beelden te zien zijn van het leven in de
Oosterschelde, mede mogelijk gemaakt door Seafoundation. Dankzij de firma
Prince Helicopters bestaat de mogelijkheid voor de audiovisuele pers om vanuit
een helikopter luchtopnamen te maken. Het samenwerkingsverband de Kring van de
Zeeuwse Kreeft van Zeeuwse restaurateurs, die inhaken op de officiële opening van
het kreeftenseizoen, zal dit jaar worden uitgebreid van zes naar tien restaurants.
Gedurende de periode dat de kreeft kan worden gevangen (1 april tot en met 15 juli),
zijn er dit jaar tien restaurants op Schouwen-Duiveland, Tholen, Zuid-Beveland en Walcheren
die een samenwerking kennen en een speciaal kreeftenmenu op de kaart hebben staan. Alle tien
de menu's zijn verschillend, doch de prijs is uniform; € 59,50. De gekozen kreeftenwijn die
tijdens de officiële opening van het kreeftenseizoen op donderdag 29 maart bekend zal worden
gemaakt zal een uitstekende begeleider zijn van deze kreeftenmenu's.
De restaurants verzorgen tevens het culinaire gedeelte op de dag dat het Oosterschelde
kreeftenseizoen - georganiseerd door de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft
- officieel zal worden geopend. Vele gasten krijgen op die dag de eerste
Oosterscheldekreeft te proeven.
|