In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Augustus 2005
File not found.

Nieuw elan CommunicatieNet

De bijna twintig jaar jonge vereniging CommunicatieNet Zeeland bruist de laatste tijd weer van energie. Na een sluimerend bestaan is het aantal leden het afgelopen jaar toegenomen van 30 tot 45.


Bestuur, vlnr: Ente Breed, Ben Flore, Linda Termate en Mark Neelemans.

Wat doet CommunicatieNet Zeeland? „Natuurlijk organiseren we bijeenkomsten. Zo houden we elkaar op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Met tien tot veertig deelnemers zijn dat geen grootse manifestaties, maar de meeste leden hebben wel jarenlang een voortrekkersrol gespeeld. Zij hebben ervoor gezorgd dat er in Zeeland in de communicatiebranche interessante arbeidsplaatsen ontstonden. We hebben een trend 'van elders is het beter' omgebogen. De komende twintig jaar kunnen we een nog steviger positie creëren. Het behartigen van public relations is daarbij erg belangrijk", schetst voorzitter Ben Flore van CommunicatieNet Zeeland, eigenaar van Florad Marketing in Goes. De communicatiebranche is in Zeeland zowel kwantitatief (duizenden arbeidsplaatsen) als kwalitatief stevig gegroeid. Leden van CommunicatieNet krijgen prestigieuze opdrachten uit heel Nederland. „Drukkerijen die de helft van hun omzet buiten Zeeland scoren, zijn geen uitzondering. Enkele Zeeuwse communicatie- en internetbureaus hebben inmiddels vestigingen buiten Zeeland of zijn allianties aangegaan met bedrijven in andere delen van het land. Fotografen maken hun beeldbanken toegankelijk, waardoor ze bestellingen uit alle mondiale hoeken krijgen", constateert secretaris Mark Neelemans van Input/Output Fotografie in Hoek.

„De groei van onze sector valt ook af te lezen uit het aantal communicatiestudenten dat de laatste jaren afstudeerde aan de Hogeschool Zeeland. Ook ROC's bieden steeds meer ICT- en internetgerelateerde opleidingen aan, wat leidt tot een verdere kennisverbreding", zegt penningmeester Linda Termaten van CommunicatieNet. Zeeuwse familiebedrijven worden overgenomen door een geschoolde generatie, waar het woord marketing geen vreemde klank meer heeft. Communicatie is een sector waarin ontstellend veel is veranderd. Rondom de creativiteit als constante key-factor, is in twee decennia de totale markt veranderd.

Met name door de vele technische ontwikkelingen heeft de bedrijfsvoering een complete gedaanteverwisseling ondergaan. „Een flinke dosis ict- en grafische kennis is tegenwoordig bijna onontbeerlijk", constateert ook Ente Breed als hij naar zijn eigen vak van fotografie kijkt. „Creativiteit en techniek zijn in communicatie vrijwel niet meer te scheiden. Getalenteerde mensen moeten veelzijdig zijn" vult Flore aan. Iedereen met een computer en een visitekaartje leek in de jaren negentig op een communicatiespecialist. Dat leek fataal voor de communicatiesector. Grote landelijke en internationale bureaus kregen het inderdaad moeilijk. In Zeeland werd dit echter niet zo gevoeld. Flore: „Integendeel: De markt evalueerde naar kleinere en daadkrachtiger bureaus. Dat speelde Zeeland in de kaart. Ongeveer negentig procent van de Zeeuwse markt, wordt bediend door specialisten dichtbij huis. Hier vindt je geen bureaus met 100 man en dat is tegenwoordig een voordeel."

Meer informatie:
Internet: www.communicatienetzeeland.nl


...bepleit
BZW bepleit nieuwe economische impulsen

...bouwt
Hoog serviceniveau in verzekeringen

...plaatst
Onafhankelijke toetsing zet Twinpaal in de markt

...organiseert
Kennis stroomt via innovatiecluster naar MKB

...bespaart
Kwart minder regels voor Zeeuws bedrijfsleven

...handelt
Internationale Handelsdag op 17 april in Bergen op Zoom

...in't kort
Zeeland geliefd bij starters

....rijdt
zakelijk onderweg

...gedraagt zich
Zeeuwse advocaten gedragen zich keurig

...voorkomt
Voorkomen is beter dan genezen

...bewijst
Meer dan een kostenpost

...onderneemt
Ondernemen met Netwerk Notarissen

...belegt
De beleggingsadviseurs

...vernieuwt
Een nieuw gezicht voor de Ondernemer

...begint
OfficiŽle opening Kreeftenseizoen

...communiceert
Nieuw elan CommunicatieNet

...boost
Roer gaat om bij Junior Kamer

...kijkt vooruit
Goede vooruitzichten kantorenmarkt