In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2006
File not found.

Vervaardigen van grondbewerkingsmachines

Begin dit jaar zag VSS Construct op industrieterrein Noordland te Heinkenszand het levenslicht. Arjan Verpoorte, Peter Jan van Sabben en André Schouwenaar werkten allen in loondienst bij machinefabriek Steketee in Oudelande, op een steenworp afstand van hun domicilie.


Arjan Verpoorte, Peter Jan van Sabben en André Schouwenaar verruilden loondienst voor zelfstandig ondernemerschap.

Toen het bedrijf verhuisde naar Stad aan 't Haringvliet zag het drietal het dagelijkse reizen totaal niet zitten. Van de nood werd een deugd gemaakt: Verpoorte, Van Sabben en Schouwenaar richtten hun eigen bedrijf op dat zich bezighoudt met machinebouw en constructie. De jonge onderneming verzorgt daarnaast teken- en engineerwerk voor machinebouw en constructie. „We hebben alledrie veel ervaring in de landbouwbranche en vullen elkaar goed aan. Toen we aan het solliciteren waren, bleek dat we goed in de markt liggen. Als je toch over de kwaliteiten beschikt, waarom zou je dan niet voor jezelf beginnen?", aldus de 31-jarige Peter Jan van Sabben die de dagelijkse bedrijfsvoering van de BV op zich neemt en onder andere in- en verkoop regelt.
De 41-jarige André Schouwenaar is de man van de werkplaats. Hij is een typische 'selfmademan' en kan bogen op 25 jaar ervaring in de machinefabriek. De 26-jarige Arjan Verpoorte is specialist op het gebied van engineering en ontwerpen van machines. Van Sabben en Verpoorte beschikken allebei over het diploma HTS Werktuigbouw, behaald aan de HZ in Vlissingen.

Zaaibedbereider.

Risico
„Tuurlijk is het een risico, maar we hebben er door ervaring en opleiding veel vertrouwen in. Ik heb LTS, MTS en HTS gevolgd; ik ben dus beneden begonnen en boven geëindigd. Door dit traject heb ik zowel een praktische als theoretische achtergrond. Bovendien heb ik in de vakanties en tijdens weekends altijd bij een landbouw- en een installatiebedrijf gewerkt. Bij het opstarten hebben we een stevig ondernemingsplan opgesteld waarbij we ons hebben laten voorlichten door ABN-AMRO Goes, DRV-accountants, notariskantoor Oostinga en Justion adviesgroep. Een eigen bedrijf oprichten doe je tenslotte niet iedere dag", verklaart Arjan Verpoorte. Zijn kompaan Van Sabben heeft eveneens een mix van praktijk en theorie achter de rug. „Tussen Havo en HTS in, heb ik MTS werktuigbouw en landbouwtechniek gevolgd. Zodra het nodig is trekken ook Arjan en ik onze overall aan en stappen we de werkplaats in."
De prille onderneming maakt gebruik van kantoor- en bewerkingsruimte (inclusief lasrobot) van de firma Cappon waar men nauw mee samenwerkt.
„We staren ons niet blind op de landbouw. Tussen de periodes voor het ontwikkelen van nieuwe landbouwmachines kan wat ruimte zitten. Dat vullen we op door constructiewerk voor derden te doen. Er moet toch brood op de plank komen. Zo maken we bijvoorbeeld onderdelen voor scheepsruimen of stortbunkers. Hoofdmoot blijft onze nieuwe productielijn voor landbouwmachines. We spelen op een snelle manier in op de wensen van de klant. We hebben inmiddels vier zaaibedbereiders plus een frontbereider in ons bedrijf gebouwd.

Momenteel zijn we bezig met een aardappelselectiewagen. We ontwerpen alles zelf via een drieD-tekenpakket. Bij een eerste prototype ontwerpen we alles voor 90 procent waarna in de werkplaats de finishing touch plaatsvindt. Ook het spuitwerk doen we zelf. Per 1 juni hebben we daartoe een spuitcabine in Oudelande overgenomen. Alle landbouwmachines worden als VSS Agro op de markt gezet. We onderscheiden ons van de gevestigde merken door machines te bouwen die hydraulisch vanuit de trekkercabine zijn af te stellen. Dat is zeker voor de hoogwaardige Nederlandse precisielandbouw van groot belang", legt Van Sabben uit.

Meer informatie:
Internet: www.vssconstruct.nl


...organiseert
'Innovatiekracht' hoofdthema BOS 2006

...produceert
Vervaardigen van grondbewerkingsmachine

...spreekt
In 't kort

...innoveert
Innovatieve technieken in de fruitteelt

...verdiept zich
Summer Experience beleven met Syntens

...blikt terug
ZIE 2006 succesvol verlopen

...wint
Samenwerking essentieel voor uitvoering innovaties

...stijgt
Logistiek is Zeeuwse banenmotor

...groeit
Aantal Zeeuwse starters stijgt weer flink

...herziet
Programma gemeenten onder de loep

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...bereikt meer
Veranderingen bij 'de Ondernemer'

...stimuleert
Durf te ondernemen

...presenteert
Java's Comedy Night

...loodst
Digitaal stappenplan biedt uitkomst

...viert
Nieuwe haring is lekker vet en mals

...verruimt
Kantorenmarkt voortvarend

...kraakt
Startende ondernemers steeds vaker tijdelijk in kantoorpand

...rijdt
Audi TT Coupé: Wonderschoon lijnenspel

...anticipeert
'Trots op de Zeeuwse havens'