In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2006
File not found.

Startende ondernemers steeds vaker tijdelijk in kantoorpand

Verschillende bedrijven zijn actief in de leegstandsproblematiek en het lijkt erop dat er naast het reguliere huursegment een extra segment is ontstaan waar alle partijen baat bij hebben, constateert makelaarsorganisatie Dynamis in haar kwartaalbericht Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2006.

De aanpak van de leegstandsproblematiek kent vele vormen, zo kennen we het begrip antikraak, maar zijn tijdelijk beheer of huisoppasdienst ook vaak gehoorde termen. Professionele bedrijven vormen nuttige schakels tussen nutteloze vierkante meters en duizenden woningzoekenden. Het blijft gissen hoeveel 'kraakwachters' er in Nederland zijn, maar wel schat Daan van der Veen van Anti-Kraak BV dat ongeveer de helft van de 'antikrakers' in bedrijfs- of kantoorpanden woont. Het probleem van commercieel vastgoed is echter dat het niet altijd geschikt is voor bewoning, vandaar dat er steeds vaker een speciaal dienstenpakket wordt aangeboden aan startende ondernemers. Zo kunnen startende ondernemers tegen onkostenvergoeding huisvesting vinden in een leegstaand kantoorpand. Deze service is, volgens Dynamis, zowel voor de eigenaar als voor de starters een succes gebleken.

Ook Fons Schrader van Schrader & Schrader te Amsterdam stelt dat de leegstandsproblematiek is uitgegroeid tot een echte bedrijfstak met alle concurrentie en 'kaf onder het koren' van dien. Naast het feit dat de branche geprofessionaliseerd is heeft er volgens Schrader ook een evolutie plaats gevonden. "De eerste twaalf jaar was het not done om een vorm van betaling te vragen aan de gebruiker, nu is een onkostenvergoeding heel normaal'. Dynamis voorzitter en algemeen directeur bij Boer Hartog Hooft, ir. Jaap van Rhijn stelt: "Antikraak is voor ons als makelaar één van de oplossingen die je aan de eigenaar van een pand kan aanbieden. Het is een oplossing waar bovendien het mes aan twee kanten snijdt.

De eigenaar is blij dat het pand niet leeg staat en de kraakwachter van het pand kan tegen onkostenvergoeding een tijdje het pand betrekken. Wel is vaak onduidelijk hoe lang iemand een dergelijk pand kan betrekken, aldus van Rhijn, maar dat is niet erg, want dat is een keuze. Hiermee is er een geheel nieuw segment naast het regulier huursegment ontstaan.

...organiseert
'Innovatiekracht' hoofdthema BOS 2006

...produceert
Vervaardigen van grondbewerkingsmachine

...spreekt
In 't kort

...innoveert
Innovatieve technieken in de fruitteelt

...verdiept zich
Summer Experience beleven met Syntens

...blikt terug
ZIE 2006 succesvol verlopen

...wint
Samenwerking essentieel voor uitvoering innovaties

...stijgt
Logistiek is Zeeuwse banenmotor

...groeit
Aantal Zeeuwse starters stijgt weer flink

...herziet
Programma gemeenten onder de loep

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...bereikt meer
Veranderingen bij 'de Ondernemer'

...stimuleert
Durf te ondernemen

...presenteert
Java's Comedy Night

...loodst
Digitaal stappenplan biedt uitkomst

...viert
Nieuwe haring is lekker vet en mals

...verruimt
Kantorenmarkt voortvarend

...kraakt
Startende ondernemers steeds vaker tijdelijk in kantoorpand

...rijdt
Audi TT Coupé: Wonderschoon lijnenspel

...anticipeert
'Trots op de Zeeuwse havens'