In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2006
File not found.

















Durf te ondernemen

In de oude raadszaal van het monumentale stadhuis van Middelburg vond donderdag 15 juni een interessante ondernemersbijeenkomst plaats, georganiseerd door het NIVE. Gastsprekers waren MKB-Nederland-voorzitter drs. Loek Hermans en prof. dr. Hans Adriaansens, dean van de Roosevelt Academy.


Loek Hermans (links) met tegenover zich dean Hans Adriaansens van de Roosevelt Academy.

Stimuleren van ondernemerschap geniet in Nederland een steeds hogere prioriteit. Onderwijs en scholing worden meer afgestemd op ondernemerschap. Ook aan het hoger onderwijs gaat dit proces niet voorbij. Van hogescholen en universiteiten wordt verwacht dat ze aansluiten op de behoeften van ondernemers. Het hoger onderwijs speelt hier op in door ondernemingsvaardigheden op te nemen in de curricula. Maar is ondernemerschap wel aan te leren? VVD'er Loek Hermans, oud-minister van onderwijs, vindt van niet. „Ik ben absoluut tegenstander van het vak ondernemerschap op school. Ik hoor het leerlingen al zeggen: 'we hebben vandaag engels, duits, wiskunde en ondernemerschap'.
Daar geloof ik dus niet in. Ondernemerschap is een houding, een manier van leven. Talenten ontwikkelen moet je zelf doen, ondernemerschap is niet a priori afhankelijk van wat anderen ervan vinden. Ik heb nooit een vaste baan gehad. Op mijn 26ste werd ik kamerlid, later minister. Een onzeker bestaan want je kunt er iedere dag uitvliegen", aldus Hermans.
Hij pleit evenals Adriaansens voor een cultuuromslag in Nederland ten faveure van het zelfstandig ondernemerschap. „De omgeving is niet goed.

Alles wordt aangereikt als je kiest voor een baan in loondienst. Bij wijze van spreken zou de hypotheekrente moeten worden afgeschaft. Mensen hebben een goede opleiding gevolgd, zijn 25 jaar, trouwen en nemen een hypotheek op hun huis. En men gaat bijvoorbeeld bij Shell werken. Opgelegd pandoer! Er worden geen risico's genomen want de hypotheek moet tenslotte betaald kunnen worden. Wat is een echte ondernemer? Twee mannen zijn in Afrika op safari. Opeens doemt er een leeuw op en staart beiden aan.
De een zegt tegen de ander: 'ik doe eerst mijn sportschoenen aan'. De ander antwoordt: 'je denkt toch niet dat je sneller bent dan die leeuw'. 'Nee, maar wel sneller dan jou!' Dat is de echte ondernemer. Je moet niet afwachten. Ondernemen is ook 's nachts ervan wakker liggen of je klanten de rekeningen wel op tijd betalen, of de salarissen wel op tijd betaald kunnen worden", vertelt Loek Hermans.

Hans Dekker van de Hogeschool Zeeland (staand) bedankt Adriaansens en Hermans voor hun uiteenzetting.

Positief sanctioneren
Voor het zelfstandig ondernemerschap is niet alleen lef nodig, maar ook paternalisme ofwel verantwoordelijkheidsgevoel voor bedrijf en personeel. Daarnaast zijn uiteraard vaardigheden en creativiteit van groot belang om vorm en inhoud te geven aan managementprocessen.
Bovendien is volgens de oud-minister 'positief sanctioneren' ofwel belonen van de medewerkers belangrijk. „Ik sprak onlangs voor studenten in Nijenrode. Ik vroeg: 'wie van jullie wil er een eigen bedrijf beginnen?'. Van de 200 studenten waren dat er slechts zes. De meesten stelden 'carrière te willen maken bij bedrijven als Price Water, Shell en Unilever. Eigenlijk zou ook het ontslagrecht moeten worden aangepast. Dan moet men wel eigen verantwoordelijkheid nemen. Kijk eens naar landen in het Verre Oosten. Daar heerst een enorme ondernemersgeest, omdat men wel moet."

Hans Adriaansens was het in grote lijnen eens met het betoog van Loek Hermans. „Je gaat toch niet een cursus ondernemerschap geven, of een cursus nomen en waarden om met Balkenende te spreken. Ondernemerschap en hoger onderwijs moet je in een dynamische context zien. Alles dient niet volgens het boekje te lopen. Docenten zingen hun eigen lied. Tegenwoordig is onderwijs meer dan vroeger gericht op het private domein, op het zelf ondernemen.
Mijn dochter is na haar studie, met alle onzekerheid vandien, een eigen bedrijf begonnen. Inmiddels moet ze ieder jaar haar paspoort vernieuwen omdat de stempels er niet allemaal in kunnen. Dat had ik vroeger ook graag gewild", aldus Adriaansens.

Even napraten.


...organiseert
'Innovatiekracht' hoofdthema BOS 2006

...produceert
Vervaardigen van grondbewerkingsmachine

...spreekt
In 't kort

...innoveert
Innovatieve technieken in de fruitteelt

...verdiept zich
Summer Experience beleven met Syntens

...blikt terug
ZIE 2006 succesvol verlopen

...wint
Samenwerking essentieel voor uitvoering innovaties

...stijgt
Logistiek is Zeeuwse banenmotor

...groeit
Aantal Zeeuwse starters stijgt weer flink

...herziet
Programma gemeenten onder de loep

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...bereikt meer
Veranderingen bij 'de Ondernemer'

...stimuleert
Durf te ondernemen

...presenteert
Java's Comedy Night

...loodst
Digitaal stappenplan biedt uitkomst

...viert
Nieuwe haring is lekker vet en mals

...verruimt
Kantorenmarkt voortvarend

...kraakt
Startende ondernemers steeds vaker tijdelijk in kantoorpand

...rijdt
Audi TT Coupé: Wonderschoon lijnenspel

...anticipeert
'Trots op de Zeeuwse havens'