In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2006
File not found.

Digitaal stappenplan biedt uitkomst

„Ondernemers zullen hun plannen sneller kunnen realiseren dan nu het geval is. Noodzakelijk, anders wordt de lust tot ondernemen ontnomen. Kwaliteitsverbetering, dynamiek en het aantrekken van nieuwe bedrijven zijn essentieel. Knelpunten in procedures moeten daarom worden aangepakt.


Presentatie van de digitale leidraad voor toeristische ondernemers in Kamperland, rechts vooraan KvK-voorzitter Ezinga.

Het digitale stappenplan loodst toeristische ondernemers op een snelle manier langs vergunningen en procedures. Dit kan ondernemers maar liefst drie jaar tijdwinst opleveren. Dan duurt het nog zeker drie jaar voor men daadwerkelijk aan de slag kan, maar dan is het in ieder geval te overzien", aldus voorzitter Luit Ezinga van de Zeeuwse Kamer van Koophandel. Hij sprak bij de lancering van de site voor toeristische ondernemingsplannen, www.handleidingondernemingsplan.nl, op woensdag 14 juni in Brouwerij Emelisse te Kamperland Met het aansluiten van enkele zware stroomkabels hebben de Zeeuwse gedeputeerde Maria LeRoy en ondernemer Eric Moerland uit Sint-Philipsland de digitale handleiding officieel in gebruik genomen. Langslepende procedures zijn een groot struikelblok voor toeristische ondernemers om uit te breiden of zich nieuw te vestigen. Dit is één van de belangrijkste knelpunten die de vernieuwing en kwaliteitsverbetering van het toerisme in Zeeland in de weg staan. Vaak duurt het vijf tot acht jaar voordat een ondernemer de benodigde vergunningen heeft voor de uitbreiding van zijn jachthaven, camping of hotel.

De handleiding bestaat uit onderdelen waarmee het ondernemingsplan stap voor stap wordt opgebouwd, compleet met alle benodigde onderzoeken, afspraken met ambtenaren en aanvragen voor vergunningen. Als deze leidraad aanslaat bij de ondernemers in het buitengebied dan gaat de Kamer van Koophandel de handleiding gebruiksklaar maken voor ondernemers in andere sectoren.

Gedeputeerde Maria Le Roy en ondernemer Eric Moerland bij de officiële ingebruikneming.

Kwaliteitsslag
Het toeristisch bezoek aan Zeeland loopt terug, onder andere door de relatief goedkope vliegvakanties naar oorden waar men verzekerd is van zon. Om niet verder achter te lopen moet Zeeland een grote kwaliteitsslag maken en nieuwe doelgroepen aanboren. „Het is hard nodig om dit door zowel de ondernemers als de overheden niet op z'n beloop te laten. want de recreatiesector is een belangrijke bron van werkgelegenheid. Menig ondernemer zakt de moed in de schoenen als hij met zulke lange doorlooptijden te maken krijgt. Zowel ondernemers als gemeenten kunnen met de handleiding aan de slag. Zo kan de ondernemer aan ambtenaren de mogelijkheid geven om tijdens het maken van het plan via het internet met de ondernemer mee te kijken en het plan tussentijds beoordelen. Daarnaast wordt alle informatie automatisch opgeslagen waardoor een volledig digitaal dossier wordt opgebouwd", zegt Ezinga.

Verschillende Zeeuwse gemeenten (Hulst, Kapelle, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland en Veere) hebben al toegezegd dat zij vergunningaanvragen van ondernemers volgens de aanpak van de handleiding zullen beoordelen.
Toerisme is met 15.000 banen, 17 miljoen overnachtingen en 1,3 miljard euro omzet per jaar een belangrijke pijler van de Zeeuwse economie. Naast campings, hotels en jachthavens profiteren ook detailhandel en horeca van het toerisme.

Bij praten achteraf.

Luit Ezinga ziet ook volop kansen voor het Zeeuwse bedrijfsleven in het algemeen. De oprichting van een ontwikkelingsmaatschappij, één van de speerpunten van het provinciaal sociaal economisch beleidsplan 'Ruimte maken voor Kansen', kan daarbij voor nieuwe impulsen zorgen. De bedoeling is dat er binnen afzienbare tijd één centraal ondernemingshuis wordt gerealiseerd waarin de nieuwe Ontwikkelingsmaatschappij, Kamer van Koophandel, MKB-Zeeland en Syntens allen gehuisvest worden. „Dat geeft een synergetisch effect. Door dwarsverbanden aan te gaan kun je elkaar versterken. Als je fysiek bij elkaar zit worden de lijnen nog korter. Zo'n ondernemingsplein met een centrale loketfunctie is puur voor ondernemers bedoeld. We proberen er de schwung in te houden en gaan uit van eigen kracht. De 'calimero-gedachte' is niet besteed aan ons", legt Ezinga uit.


...organiseert
'Innovatiekracht' hoofdthema BOS 2006

...produceert
Vervaardigen van grondbewerkingsmachine

...spreekt
In 't kort

...innoveert
Innovatieve technieken in de fruitteelt

...verdiept zich
Summer Experience beleven met Syntens

...blikt terug
ZIE 2006 succesvol verlopen

...wint
Samenwerking essentieel voor uitvoering innovaties

...stijgt
Logistiek is Zeeuwse banenmotor

...groeit
Aantal Zeeuwse starters stijgt weer flink

...herziet
Programma gemeenten onder de loep

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...bereikt meer
Veranderingen bij 'de Ondernemer'

...stimuleert
Durf te ondernemen

...presenteert
Java's Comedy Night

...loodst
Digitaal stappenplan biedt uitkomst

...viert
Nieuwe haring is lekker vet en mals

...verruimt
Kantorenmarkt voortvarend

...kraakt
Startende ondernemers steeds vaker tijdelijk in kantoorpand

...rijdt
Audi TT Coupé: Wonderschoon lijnenspel

...anticipeert
'Trots op de Zeeuwse havens'