In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2006
File not found.

















Duurzaam Ondernemen loont!

Maatschappelijk verantwoord ondernemen loont. Dat was de teneur op de bijeenkomst Duurzaam Ondernemen in de Burgerzaal van het gemeentehuis in Sint-Maartensdijk, bijgewoond door bijna honderd ondernemers en bestuurders. De Provincie Zeeland loopt voorop op het gebied van duurzaam ondernemen.


Thoolse ondernemers ontvingen in St.-Maartensdijk een oorkonde.

Ondernemers die mee hebben gedaan aan de succesvolle cursus Duurzaam Ondernemen op Tholen (29 in totaal) ontvingen uit handen van burgemeester Willem Nuis en milieugedeputeerde Jacques Suurmond een oorkonde. In Middelburg en Borsele zijn inmiddels vergelijkbare cursussen Duurzaam Ondernemen aangevangen. Op Tholen, de bakermat van Duurzaam Ondernemen, start vanwege de stijgende belangstelling in 2007 zelfs een tweede cursus. De burgemeester en de gedeputeerde betitelden de Thoolse ondernemers als de ambassadeurs van het duurzaam ondernemen. Tegelijkertijd werd de aftrap gegeven voor de tweede cursus op Tholen. Verder hield Greetje van der Krocht van Rozenkwekerij De Bierkreek een presentatie over biologische rozenkweek. „Het is dé manier om je te onderscheiden van het enorme aanbod op het gebied van de rozenteelt. Planet, People en langzamerhand ook Profit (de drie P's) zijn er mee gediend."

Bart Jan Krouwel, topman Rabobank Nederland, spreekt de zaal toe.

Suurmond stelde in zijn openingswoorden dat er afgerekend moet worden met het vooroordeel dat duurzaamheid veel geld kost. „Natuurlijk vergt duurzaamheid investeringen, maar die moeten we doen om de wereld beter te maken; voor onszelf en voor de generaties na ons." De eerste cursus Duurzaam Ondernemen Tholen is begin dit jaar door acht ministeries bekroond met de prestigieuze landelijke prijs Ei van Columbus. Het project heeft dan ook een voorbeeldfunctie gekregen, evenals de Zeeuwse rozenkwekerij De Bierkreek die door haar biologische manier van telen eveneens een Ei van Columbus ontving.
De provincie Zeeland wil duurzaamheid krachtig stimuleren. De Thoolse ondernemers worden beloond met een pilot (de tweede cursus) volgens het principe van de 'zelfcontrolerende ondernemer'. De provincie kan zich zodoende beperkter opstellen op het gebied van handhaving.

Strategisch
Burgemeester Nuis: „Tholen is dynamischer dan veel mensen denken. Hier gebeurt veel en dat mogen we best meer uitdragen. Tholen is een strategisch gelegen gebied op het kantelpunt tussen Brabant en Zeeland. Dat weten we uit te buiten. Zeker als de A4 doorgetrokken wordt, is onze ligging alleen maar nog aantrekkelijker. Het ziet er bijvoorbeeld naar uit dat de JSF naar Woensdrecht komt. Daarom willen we bedrijven naar Tholen trekken die zich bezighouden met of in de periferie verkeren van vliegtuigonderhoud. Wij hebben ondernemers die het vanzelfsprekend vinden om de roep om duurzaamheid op te pakken. Daar ben ik trots op." Milieu-wethouder Kees van Dis (CDA) memoreert over de 'sleutel tot continuïteit', conform de brochure van de provincie.

Een Thoolse ondernemer ontvangt uit handen van burgemeester en gedeputeerde een oorkonde

„Dat is inderdaad wat duurzaam ondernemen is. Continuïteit voor niet alleen de ondernemer zelf, maar ook voor de samenleving en het milieu."
Het project Duurzaam Ondernemen heeft zowel bij ondernemers als medewerkers een belangrijke bijdrage geleverd aan bewustwording op het terrein van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Diverse Thoolse ondernemers vertelden hun voordeel te doen met tijdens de cursus opgebouwde kennis: besparing op elektriciteit en afvalstromen, verantwoord opzetten van verbouw- of nieuwbouwprojecten, meer recycling-activiteiten en opslag en gebruik van natuurlijke warmte en koude met een speciale warmtepomp.

Bart Jan Krouwel is directeur Corporate Social Responsibility (CSR) bij Rabobank Nederland. Bij de grootste speler op de Nederlandse financiële markt wordt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) gestimuleerd. „Over tien jaar kun je niet meer om MVO heen, regelgeving zal dat dan gewoon voorschrijven. MVO leidt tot innovatie en is daarom gewoonweg economische noodzaak in plaats van puur idealisme", aldus Krouwel. Hij breekt een lans voor 'frontrunners': ondernemers die het lef hebben om vernieuwingen op het gebied van duurzaamheid aan te gaan.


...inspireert
Monique Velzeboer inspireert startende ondernemers

...beheert
Betrouwbaar vermogensbeheer

...groeit
Logistieke kansen in de Zeeuwse Delta

...onderneemt
Onbekend maakt onbemind

...verankert
Innovatie verankeren binnen de organisatie

...werkt
Aantal banen in Zeeland groeit flink

...netwerkt
Netwerken op Nieuwjaarsbijeenkomst KvK

....loont
Duurzaam Ondernemen loont!

...confronteerd
Alleen het bundelen van kennis geeft het beste resultaat

...vertrouwd
"Accountant is de vertrouwenspersoon van het MKB"

...wint
Online boekhouden als financiële cockpit

...levert aan
Lastenverlichting en eenvoudige informatie-uitwisseling

...verandert
Basel II heeft grote gevolgen voor bedrijfsleven

...kiest
Kiezen voor een kantoor met vergunning of niet?

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...luncht
Kerstlunch OCG in teken Maintenance Valley

...spreekt
De Feyter Group wint BOS 2006

...bracht op
Behoud Hoogaars 'wint' JKW Veiling

...stijgt
Sprekende cijfers kantorenmarkten derde kwartaal 2006