In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2006
File not found.

Kosten WTA moeten doorbelast worden
Kiezen voor een kantoor met vergunning of niet?

Zo'n zevenhonderd accountantskantoren hebben een WTA-vergunning aangevraagd. Hierdoor blijven zij bevoegd tot het verrichten van wettelijke accountantscontroles. Op de website van de Autoriteit Financiële Markten (www.afm.nl) is van A tot Z te lezen welke kantoor van Winschoten tot Maastricht deze controles nog mag uitvoeren. Moet een MKB-ondernemer nu wel of juist niet voor een kantoor met vergunning kiezen?

Een controle op de jaarrekening is de meest voorkomende wettelijke accountantscontrole. Een onderneming is verplicht een controle toe te passen wanneer het balanstotaal meer dan 4,4 miljoen bedraagt, de omzet meer dan 8,8 miljoen is of er meer dan 50 medewerkers in dienst zijn. De meeste MKB-ondernemers blijven ruimschoots onder deze getallen. Moet je dan wel voor een kantoor met vergunning kiezen? Aan de ene kant kun je stellen dat deze kantoren als gevolg van hun WTA-vergunning aan nog zwaardere kwaliteitseisen moeten voldoen en daardoor een betere dienstverlening zouden moeten bieden.

Je kunt daar tegen in brengen dat deze kwaliteitseisen vooral in de vastlegging van allerlei bevindingen naar voren komt. Is het voor een doorsnee MKB-ondernemer belangrijk dat zijn accountant van alles en nog wat nóg beter vastlegt? U wilt gewoon een goed opgestelde jaarrekening en een heldere advisering daarbij. De zwaardere WTA-kwaliteitseisen betekenen ook extra werkzaamheden voor kantoren met een vergunning. Het laat zich raden dat de kosten voor deze extra werkzaamheden omgeslagen worden in de uurtarieven voor alle klanten.

De keuze van een MKB-er voor een groot (en dus vaak onpersoonlijk) kantoor met vergunning is hierdoor minder voor de hand liggend. Een accountantskantoor zonder vergunning of een goed administratiekantoor lijkt dan een betere optie.

...inspireert
Monique Velzeboer inspireert startende ondernemers

...beheert
Betrouwbaar vermogensbeheer

...groeit
Logistieke kansen in de Zeeuwse Delta

...onderneemt
Onbekend maakt onbemind

...verankert
Innovatie verankeren binnen de organisatie

...werkt
Aantal banen in Zeeland groeit flink

...netwerkt
Netwerken op Nieuwjaarsbijeenkomst KvK

....loont
Duurzaam Ondernemen loont!

...confronteerd
Alleen het bundelen van kennis geeft het beste resultaat

...vertrouwd
"Accountant is de vertrouwenspersoon van het MKB"

...wint
Online boekhouden als financiële cockpit

...levert aan
Lastenverlichting en eenvoudige informatie-uitwisseling

...verandert
Basel II heeft grote gevolgen voor bedrijfsleven

...kiest
Kiezen voor een kantoor met vergunning of niet?

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...luncht
Kerstlunch OCG in teken Maintenance Valley

...spreekt
De Feyter Group wint BOS 2006

...bracht op
Behoud Hoogaars 'wint' JKW Veiling

...stijgt
Sprekende cijfers kantorenmarkten derde kwartaal 2006