In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2007
File not found.

Ambachtelijke destilleerderij

Meinderd Kampen uit Bruinisse heeft zich voorgenomen om in vijf jaar tijd een professionele en financieel gezonde destilleerderij op de rails te hebben. Na ruim twee jaar wordt aan het criterium van professionaliteit voldaan, maar vooralsnog draait Kampen Destillateurs nog niet met winst.

door Henk van de Voorde


Meinderd Kampen: 'luisteren naar de markt, anders gaat het fout.'
Foto: Willem Mieras

"We zitten nog in de rode cijfers doordat er veel is geïnvesteerd in aankleding en materialen, maar het begint wel te lopen. Het zelfstandig ondernemerschap zie ik als een uitdaging. Je kan in zekere zin doen wat je wilt, maar je hebt ook verantwoordelijkheden. Goed investeren in grondstoffen is belangrijk. Als ik duizend liter stookwijn opkoop voor 300 euro, moet ik in kunnen schatten dat er een interessante markt voor is. Ik kan me niet te veel fouten veroorloven want het budget is niet oneindig. Ik ken mensen die bij het opstarten van een eigen bedrijf vooral hun eigen idealen nastreefden, maar voorbij gingen aan de vraag van de consument. Dan gaat het dus fout. Je moet luisteren naar de markt, de consument bepaalt", zegt de 27-jarige Meinderd Kampen.

Hij leidt zijn eigen bedrijf naast zijn werkzaamheden als verkoper bij een installatiebedrijf in Renesse. Ooit hoopt hij alleen van zijn eigen onderneming te kunnen leven. Zijn eerste brouwsels maakte hij nog in de keuken, maar sinds januari 2006 is het bedrijf gevestigd in het oude pand van de mosselvissers van de Coöperatieve Inkoop aan de oude haven in Bruinisse. Op de meterkast prijkt nog een sticker uit 1964 met de tekst: 'stop de afsluiting van de Oosterschelde'. In de ambachtelijke destilleerderij wordt gestookt in echte koperen potstillketels. De ketel met een capaciteit van zeven honderd liter, was tien jaar buiten bedrijf geweest. Het vergde maanden om het gevaarte fraai te restaureren.

Maatwerk
Standaardproducten worden bij Kampen afgewisseld met maatwerk. Een greep uit het assortiment: Milde Honinglikeur (30 procent alcohol), gemaakt met Zeeuwse honing; Uutbrander (40%),een stevige kaneellikeur met een vleugje peer; Bruune Koffie (25%), volle romige koffielikeur, door de zelf gemaalde bonen komt de smaak beter zijn recht; Vjeu (35%), een zachte vieux gestookt van restproducten uit een wijngaard; Kotter-smout (40%), dropborrel met een zachte zilte smaak; Jajum (35%), echte ongezoete oerjenever met stevige smaak, gemaakt van rijk bier uit de Scheldebrouwerij; Kade 19 (35%), de jeneverspecialiteit 'uut Bru', Sjuuk' lode (12%), chocoladejenever specialiteit; Bruut (80%), krachtige honingrum, prima te combineren met warme chocolademelk. Kampen Destillateurs koopt niet alleen restwijn (of -bier) op, maar maakt ook zelf stookwijn via een uitgebreid gistingsproces. Restfruit wordt verwerkt tot goede alcoholische versnaperingen. "Uit wijn of bier dat niet langer verkoopbaar is, kunnen we vaak nog een goede alcoholische drank destilleren. Door een fout in het brouwproces kan bier gaan vlokken. Niet geschikt voor de verkoop want het ziet er niet fraai uit, maar de smaak is uitstekend. Weggooien is zonde, geef producten een tweede kans. Van suikerhoudende dranken die men over heeft, zoals vruchtensappen, kunnen wij vaak iets moois bereiden", aldus Kampen.

Republiek Bru
Voor bedrijven verzorgt hij soms relatiegeschenken en kerstpakketten met een persoonlijk label en inhoud. Speciaal voor bijvoorbeeld cafés kan een huisdrank in eigen stijl (drank op maat) worden bereid. De flessen drank van zijn destilleerderij zijn steevast getooid met het wapen van Bru. Bruinisse genoot nog niet zo lang geleden landelijke bekendheid met haar verzet tegen de gemeentelijke herindeling (fusie tot gemeente Schouwen-Duiveland). Om het zelfbeschikkingsrecht te waarborgen werd zelfs de 'Republiek Bru' uitgeroepen. De woorden "m'n komme van Bru en m'n wete van niks" werden een gevleugelde uitdrukking. De inwoners zijn eigenzinnig, maar Bourgondisch. "Vier jaar geleden stond in het AD een lijst met namen van plaatsen waar het meeste aantal liters alcohol per inwoner wordt genuttigd. Op de eerste plaats stond Amsterdam, gevolgd door Rotterdam en als derde...Bru."

Naam: Meinderd Kampen (27)
Woonplaats: Bruinisse
Bedrijf: Kampen Destillateurs
Begonnen: eind 2004
Meevaller: alcohol stoken is makkelijker dan het lijkt
Tegenvaller: het aantal uren dat je erin steekt
Internet: www.kampendestillateurs.nl


...destilleert
Ambachtelijke destilleerderij

...woont
Aquacultuur in Noord-Beveland

...vertrekt
Burgemeester vertrekt

...peilt
Nog steeds een dikke zeven

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...produceert
Samenwerking leidt tot maatwerk

....innoveert
Syntens feliciteert STN uit Hulst met de Zeeuwse Innovatieprijs EMERGO 2007

...vaart
Betere vaarroute leidt tot minder verkeersopstopping

...wint
Win 1000 euro met je ondernemingsplan

...hapt
Zien en gezien worden op sfeervolle Haringparty

...rijdt
Zakelijk onderweg

...filosofeert
Delta moet samen optrekken

...koestert
Trots zijn op Zeeuws-Vlaanderen

...studeert
Toerisme op Reynaertcollege

...fietst
Sportief netwerken op Tour Culinair

...verwent
De gast wil verwend worden

......campeert
Van camping tot multinational

...herleeft
Historie herleeft op Middelburgse grachten

...vermaakt
Neeltje Jans: een mix van educatie en vermaak

...speelt
Ook bij slecht weer spelen aan zee

...zeilt
Watersport: voor elk wat wils

...bestuurt
Toerisme als motor van de economie

...runt
Hbo- opleiding voor campingbaas

...verhuurt
Werk maken van vakantie

...reikt uit
Eeuwige roem dankzij Emergo

...vertegenwoordigt
Primeurs op Contacta 2007

...vangt
Mosselen zijn emotie

...groeit
Zeeland heeft economische wind mee