In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2007
File not found.

Eeuwige roem dankzij Emergo

Gedeputeerde Marten Wiersma van Economische Zaken roemde onder andere de grensverleggende innovatie en de eigen visie van de ondernemers Hans Oortman en Herman van Rees van STN uit Hulst. De provinciebestuurder reikte, als voorzitter van de jury, aan deze innovatieve ondernemers de Emergo prijs uit op het Zeeuws Innovatie Evenement in de Hogeschool Zeeland te Vlissingen.

door Henk van de Voorde


Gedeputeerde Marten Wiersma (rechts) reikt de innovatieprijs uit aan ondernemer Hans Oortman (midden) en zijn compagnon Herman van Rees (links).
Foto: Willem Mieras

VLISSINGEN - Dé Zeeuwse innovatieprijs Emergo komt voor de vijfde keer ten goede aan een Zeeuwse bedrijf dat een aansprekende en succesvolle innovatie heeft gerealiseerd. STN, gevestigd aan de Amerikaweg op Industrieterrein Hogeweg, zegevierde met de DirectQAM. Dit is een stuk geavanceerde elektronica dat een kabeloperator zoals Delta of Casema in staat stelt een kwalitatief beter en kosteneffectiever digitaal TV-signaal te distribueren. Het product wordt, in tegenstelling tot bijna alle andere apparatuur in een kabeltelevisienetwerk, decentraal geïnstalleerd in de woonwijk. Het transport van het digitale televisiesignaal gaat dankzij de DirectQAM gemakkelijker en over een kortere afstand. De televisiekijker ontvangt daardoor een beter beeld in zijn huiskamer. Bovendien kan de exploitant van het kabelnetwerk het zenderpakket afstemmen op de wensen van de lokale televisiekijker. Zowel vanuit binnen- als buitenland is er voor de .DirectQAM belangstelling. QAM staat voor Quadratuur Amplitude Modulatie. ,,Het is een grensverleggende technologie die tot voor kort onmogelijk was, ontstaan vanuit 'out of the box-denken'. Wij opereren met de DirectQAM inmiddels op de Nederlandse, Belgische, Duitse en Chinese markt", aldus Hans Oortman. STN is in 1982 opgericht in Terhole en verhuisde later naar Hulst. De 53-jarige Herman van Rees is inmiddels zestien jaar directeur-eigenaar, waarvan de afgelopen vijf jaar samen met Hans Oortman (55).

Groei
STN verschaft anno 2007 emplooi aan een zestal medewerkers. ,,We hebben een flinke groei in omzet doorgemaakt, maar niet in personeel. Dat komt omdat we veel uitbesteden bij productiebedrijven", zegt technisch directeur ofwel CTO Herman van Rees. Zijn compagnon is commercieel directeur, met als officiële Amerikaanse benaming CEO. Van Rees: ,,Je kan als gebruiker met de DirectQAM hele leuke dingen doen. Er kunnen diverse kanalen worden ontvangen die in een standaardpakket niet aanwezig zijn. Ook kan een bepaalde film of een gemiste uitzending worden opgevraagd. Daarnaast is DirectQam bijvoorbeeld ook geschikt voor teleshopping waarbij via een interactieve pagina het assortiment aan het hele winkelpubliek kan worden getoond." Fysiek bestaat de Emergo prijs uit een kunstwerk, een abstract in roestvrij staal dat innovatie symboliseert. Pecunia zijn er niet verbonden aan deze innovatieprijs, maar de immateriële waarde is onbegrensd. ,,Het gaat om de eeuwige roem. De voldoening is groot en we hebben diverse positieve reacties ontvangen. We zien de Emergo prijs als een aanmoediging, als een erkenning. Niet als de kroon op het werk want die moet nog komen doordat we steeds meer internationaal gaan opereren. Er is belangstelling van Amerika tot China om digitale TV signalen op een hoge frequentie draaggolf te moduleren, zodat deze alleen over de laatste kilometers naar de huiskamer wordt verstuurd. Het komt zowel kwaliteit als kostenefficiëntie ten goede", vertelt Van Rees.

Publieksprijs
De andere genomineerden waren dit jaar Van Dijke Zeeland (Aqua Grader), Seatec Underwater Systems (SAPS), Funderingstechnieken Verstraeten (Twinpaal) en Unitron Electronics Group (APAD). Naast de Emergo prijs was er dit jaar voor het eerst ook een publieksprijs, waarbij het Zeeuwse publiek een stem kon uitbrengen op één van de vijf genomineerden.


Een volle zaal hoort toe wie de winnaar van de innovatieprijs wordt.
Foto: Willem Mieras

Unitron Electronics Group uit IJzendijke legde met de APAD beslag op deze prijs. Deze innovatie is bedoeld voor de medische sector. De APAD is een nieuw elektronisch systeem voor het toedienen van een ruggenprik. Het product is tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen het bedrijf Unitron Electronics Group te IJzendijke met de maatschap van anesthesisten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De APAD meet kleine drukverschillen in de naald en deze worden omgezet in een beeld- en geluidssignaal. Hierdoor wordt de anesthesist geïnformeerd over de naaldpositie in het menselijk lichaam. Gastheren van het door ongeveer 150 gasten bijgewoonde ZIE evenement waren de BZW, de HZ en Syntens, partners van het Innovatie Netwerk Zeeland. Na het plenaire gedeelte, met enkele toespraken en de officiële verkiezing, waren er diverse interessante workshops. Hierbij vond er kennisuitwisseling plaats in het kader van innovatie en samenwerking. Eerder op de dag, tijdens het symposium, werd de weg geplaveid door professor Wim Vanhaverbeke van de Universiteit Hasselt en onderzoeker voor de TU Eindhoven. Hij hield een toespraak over 'leren van anderen binnen open innovatie'


...destilleert
Ambachtelijke destilleerderij

...woont
Aquacultuur in Noord-Beveland

...vertrekt
Burgemeester vertrekt

...peilt
Nog steeds een dikke zeven

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...produceert
Samenwerking leidt tot maatwerk

....innoveert
Syntens feliciteert STN uit Hulst met de Zeeuwse Innovatieprijs EMERGO 2007

...vaart
Betere vaarroute leidt tot minder verkeersopstopping

...wint
Win 1000 euro met je ondernemingsplan

...hapt
Zien en gezien worden op sfeervolle Haringparty

...rijdt
Zakelijk onderweg

...filosofeert
Delta moet samen optrekken

...koestert
Trots zijn op Zeeuws-Vlaanderen

...studeert
Toerisme op Reynaertcollege

...fietst
Sportief netwerken op Tour Culinair

...verwent
De gast wil verwend worden

......campeert
Van camping tot multinational

...herleeft
Historie herleeft op Middelburgse grachten

...vermaakt
Neeltje Jans: een mix van educatie en vermaak

...speelt
Ook bij slecht weer spelen aan zee

...zeilt
Watersport: voor elk wat wils

...bestuurt
Toerisme als motor van de economie

...runt
Hbo- opleiding voor campingbaas

...verhuurt
Werk maken van vakantie

...reikt uit
Eeuwige roem dankzij Emergo

...vertegenwoordigt
Primeurs op Contacta 2007

...vangt
Mosselen zijn emotie

...groeit
Zeeland heeft economische wind mee