In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2007
File not found.

Nog steeds een dikke zeven

De ondernemers in Zuidwest Nederland blijven optimistisch. De vijftien panelleden geven de economie een 7,2. Dat is eentiende minder dan vorige maand en vooral te danken aan Guust Verpaalen, wiens waardering zakte van een 10 naar een mager zesje.
Dré de Jong (7,5):
Bourgondia

Mijn verwachtingen zijn iets positiever dan voorgaande jaren, de opdrachten komen weliswaar steeds op het laatste moment, maar ze komen. Het ziet er naar uit dat zich dit nog even voortzet. Partycatering is niet weersafhankelijk, de evenementen worden altijd (ruim) vooraf gepland. Toch is een goede of slechte zomer bepalend voor de omzet. Een lang voorjaar zorgt in veel gevallen voor een betere spreiding van de evenementen. Hierdoor zullen we in de nazomer ook minder pieken hebben. Betere spreiding zal een beter resultaat opleveren.

Jan Pollemans (7,5):
Supermarkten

Dik tevreden Ondanks de hoge omzet van de afgelopen periode verwacht ik een daling de komende tijd. Veel vakantiegangers verlaten ons land, waardoor er hier minder besteed wordt. We moeten veel extra inspanningen doen en kosten maken om dat op te vangen. Veel vakantiewerkers moeten ingewerkt worden waardoor er dubbele personeelskosten ontstaan. Deze onervaren medewerkers kunnen ook nog niet zo efficiënt werken. Al met al een moeilijke periode waar ook weer veel kansen liggen om nieuw personeel kennis te laten maken met je bedrijf.

Rob Franken (6,5):
ROC West-Brabant

Oververhitting in Europa Natuurlijk gaat het nog steeds goed met de economie, maar er zijn twee factoren die zorgen baren. Allereerst is daar het gevaar van oververhitting in Europa. De renteverhoging van de Europese bank is daar een eerste teken van. Een tweede punt is het achterblijven van vernieuwde en moderne arbeidsvoorwaarden welke passend zijn in de huidige economische dynamiek. In mijn eigen sector is er, na lang onderhandelen, zelfs geen zicht op een uitkomst. Natuurlijk is het geen gemakkelijk proces want er moet een nieuwe balans gevonden worden tussen rechten en plichten van werknemer en werkgever.

Jan Hoppen (8,5):
Heja

Mogelijkheden De barometer staat voor ons al een tijd op hoogzomer.We krijgen op dit moment zoveel mogelijkheden op ons af, dat we ons cijfer bijstellen naar boven.

Lilliane van der Ha (7):
Agrarier

Blij met een ei 21 Juni begin van de zomer. Iedereen geniet van het afwisselende platteland. Veel boeren en tuinders houden open dagen of doen activiteiten waar ze hun bedrijf laten zien aan de consument. Als landbouw hebben we te maken met de grillen van het weer.De weersomstandigheden elders in de wereld, maar ook de aandacht voor biobrandstoffen, maakt dat de graanprijs in de lift zit. De boterberg slinkt, hoog vetgehalte in de melk wordt beter betaald. Zou het ook kunnen dat verijkte eieren de oogziekte maculadegeneratie kan stoppen? Dus: blij met een ei!

Geert van der Horst (7,2):
Rabobank

Loonstijging De consument is nog wat terughoudend, in vergelijking met eerdere perioden van hoogconjunctuur. Maar dat zal in de loop van dit jaar veranderen, dankzij dalende werkloosheid en stijgende lonen. Hierdoor ligt wel het risico van oververhitting op de loer. Het kabinet zou deze kunnen voorkomen door de uitgaven niet te laten oplopen en meer mensen aan het werk te krijgen. Alhoewel de werkloosheid sterk is afgenomen, zijn de loongroei en de koopkrachtstijging tot nu toe nog beperkt gebleven. Waarschijnlijk kijkt de consument daarom de kat uit de boom. Er is weinig meer dat een robuuste ontwikkeling van de consumptie in de weg staat. De jaarafrekening van de energie zal meevallen, de CAO-lonen zullen iets sterker stijgen en de werkloosheid zal verder dalen waardoor steeds meer mensen een goed besteedbaar inkomen hebben. Oververhitting van de economie zal pas plaatsvinden als de krapte op de arbeidsmarkt leidt tot hogere lonen en hogere consumptiegroei. In 2008 kan dit al zichtbaar worden.

Willem Jonkmans (6,5):
DTZ Zadelhoff

MKB actief Het kenmerkende van het West-Brabantse bedrijfsleven is de multi-bedrijvigheid. In principe wordt de regio niet gedomineerd door één of twee grote bedrijven. Dit zorgt- in het algemeen - voor een stabiele marktsituatie, zonder extreme uitschieters naar boven of naar beneden. De MKB-bedrijven roeren zich en melden zich actief op de markt. Zij compenseren de grote bedrijven, die langer in hun beslissingsproces blijven hangen.

Henk van Koeveringe (7,5):
De Roompot

Vertrouwen Deze maand wijkt niet veel af van de vorige, maar sommige zaken moeten nu wel geregeld worden. De regering moet gaan regeren, de sociale partners moeten het ontslagrecht niet boven de markt laten hangen (voor geen enkele partij goed) en de overname van ABN AMRO mag op korte termijn geregeld worden. De rente blijft ook nog steeds een beetje omhoog tenderen wat wij niet zo graag zien. Op het gebied van de nationale zorginstellingen zie ik veel veranderingen komen. Wellicht is dat goed maar bij grote veranderingen is er vaak ook nog veel onrust en met deze vitale systemen moet erg zorgvuldig omgegaan worden.

Marlies Oggel (7,6):
Vedior

Marktvraag veel groter Deze maand geef ik een iets hogere waardering dan vorige maand. In deze periode vragen organisaties veel vakantiekrachten, waardoor wij normaal gesproken zo'n 10% extra omzet draaien. Dit jaar is de marktvraag naar vakantiekrachten opvallend groter dan vorig jaar. Onze omzetpiek is daardoor nog groter, de markt ziet er gunstig uit. De vraag komt met name uit de horeca en productie en in iets mindere mate voor administratief werk. Gelukkig geldt de arbeidsmarktkrapte in veel mindere mate voor het vakantiekrachtensegment.

Ron Nijskens (7,2):

Positief Het gaat nog steeds crescendo met de economie; veel bedrijven zitten aan het plafond qua capaciteit en lopen aan tegen knelpunten qua personeelsvoorziening. Creativiteit en ondernemerschap zijn ook bij deze mooie vooruitzichten keihard nodig om door te kunnen pakken. Ik verwacht dat de komende maanden de meeste bedrijven erin slagen om de kansen te verzilveren. Ik blijf positief over de vooruitzichten.

Chris Rutten (7,75):
Kamer van koophandel

Chinatown De West-Brabantse economie doet het nog steeds prima. Onlangs verscheen een onderzoek over de sterke concurrentiepositie van West-Brabant. De resultaten laten zien dat West-Brabant in 2006 zeer in trek was bij bedrijven. Recent werd ook bekend dat Roosendaal voor China dé toegangspoort tot Europa wordt. De stad krijgt een Chinese Trade Center, inclusief hotel en opleidingen. Van daaruit kunnen Chinese bedrijven die plannen hebben voor een Europese vestiging zich oriënteren. Dat laat zien dat de strategische ligging van West-Brabant geen loze kreet is. Minder vrolijk word ik van het grote aantal openstaande vacatures. We krijgen wij steeds meer signalen van ondernemers dat de 'vijver' zo goed als leeg is. Met de vergrijzingsgolf voor de boeg vormt dit een serieuze bedreiging voor de economische ontwikkeling.

Chris van Loon (6,5):
De Unie

Werkgelegenheid groeit fors. Wie de krant openslaat valt het grote aantal personeelsadvertenties op. De verwachtingen voor de komende jaren zijn gunstig. Met name ten aanzien van de (detail)handel en de voedings- en genotsmiddelenindustrie wordt in West- Brabant een grotere groei verwacht dan in andere delen van Brabant. Het zou een goede zaak zijn de groepen op de arbeidsmarkt die nu wat langer aan de kant staan te laten profiteren van deze ontwikkelingen. Tot nu toe is het voor allochtone jongeren, ook al zijn ze goed opgeleid, lastig om aan het werk te komen. Dit maakt hun rolmodel in de eigen gemeenschap er niet positiever op.

David Luteijn (7,5):
BZW Zeeland

Europa gaat goed De economie blijft zich over een breed front positief ontwikkelen. Ook in meeste andere landen van Europa. Daarbij lijkt de samenwerking in EG nieuwe impulsen te krijgen. Dat komt onder andere door de verkiezingsuitslag in Frankrijk. Een oplossing voor de noodzakelijke aanpassing binnen het besluitvormingsproces in de EG lijkt, sedert de mislukte poging de Europese grondwet vast te stellen, weer in beeld te komen.

Guust Verpaalen (6):
Philip Morris

Beeldbuis politiek Een zes voor de moeite. Ik heb het over het door het kabinet gepresenteerde fotoboekje wat een beleidsprogramma moet voorstellen. Ik zie en hoor weinig terug van de slagvaardigheid die ons land nodig heeft. Het blijft allemaal weinig concreet en ik vreed dat we weer veel tijd gaan verliezen. De snelwegen stroppen steeds verder dicht, de bureaucratiseringsmachine draait op volle toeren, het milieuprobleem is groter dan een peertje. Gaat er dan bij niemand een (spaar) lampje branden dat de tijd van praten over is en dat er duidelijke keuzes gemaakt moeten worden. Het wordt tijd dat deze 'beeldbuis-politiek' plaats maakt voor 'no- nonsens zaken doen’, anders missen we kansen.

Joris Jansen (7):
Auberge Des Moules

Vakantie Uit verschillende cijfers blijkt dat de horeca een enorme omzetgroei doormaakt. De ranglijst wordt aangevoerd door de hotellerie en de café’s. Ook de restaurantsector loopt keurig in de pas. De vooruitzichten voor het mosselseizoen zijn prima, daarom hebben we ons veroorloofd het bedrijf te sluiten om op vakantie te gaan. Met een drukke zomer in het verschiet.

Cijfers
Mei '07 Juni '07 Juli '07
Rob franken Voorzitter ROC West-Brabant 6,5 7,00 6,5
Willem Jonkmans Directeur DTZ Zadelhoff 6,00 6,5 6,5
Chris Rutten Voorzitter Kamer van Koophandel 8,00 8,00 7,75
Guust Verpaalen Directeur Philip Morris Benelux 7,00 10 6,00
Marlies Oggel Commercieel manager Vedior 7,00 7,4 7,6
Jan Hoppen Directeur Heja 8,5 7,5 8,5
Chris van LoonBestuurder De Unie 5,00 5,5 6,5
Paul Nijskens Directeur Rewin West-Brabant 7,2 7,2 7,5
Lilliane van der Ha Mede-directeur gemengd bedrijf - 7,00 7
David luteijn Voorzitter BZW Zeeland 7,50 7,00 7,50
Henk van Koeveringe Directeur roompot Groep 8,00 8,00 7,50
Jan Pollemans Eigenaar Super de Boer Roosendaal 7,00 8,00 7,50
Geert van der Horst Directeur Rabobank Roosendaal 8,00 7,20 7,20
Joris Jansen Eigenaar restaurant Auberge des Moules 7,00 7,00 7,00
Dre de jong Directeur-eigenaar Bourgondia 8,00 7,00 7,50


...destilleert
Ambachtelijke destilleerderij

...woont
Aquacultuur in Noord-Beveland

...vertrekt
Burgemeester vertrekt

...peilt
Nog steeds een dikke zeven

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...produceert
Samenwerking leidt tot maatwerk

....innoveert
Syntens feliciteert STN uit Hulst met de Zeeuwse Innovatieprijs EMERGO 2007

...vaart
Betere vaarroute leidt tot minder verkeersopstopping

...wint
Win 1000 euro met je ondernemingsplan

...hapt
Zien en gezien worden op sfeervolle Haringparty

...rijdt
Zakelijk onderweg

...filosofeert
Delta moet samen optrekken

...koestert
Trots zijn op Zeeuws-Vlaanderen

...studeert
Toerisme op Reynaertcollege

...fietst
Sportief netwerken op Tour Culinair

...verwent
De gast wil verwend worden

......campeert
Van camping tot multinational

...herleeft
Historie herleeft op Middelburgse grachten

...vermaakt
Neeltje Jans: een mix van educatie en vermaak

...speelt
Ook bij slecht weer spelen aan zee

...zeilt
Watersport: voor elk wat wils

...bestuurt
Toerisme als motor van de economie

...runt
Hbo- opleiding voor campingbaas

...verhuurt
Werk maken van vakantie

...reikt uit
Eeuwige roem dankzij Emergo

...vertegenwoordigt
Primeurs op Contacta 2007

...vangt
Mosselen zijn emotie

...groeit
Zeeland heeft economische wind mee