In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2007
File not found.

Aquacultuur in Noord-Beveland

In de gemeente Noord-Beveland, tussen Veerse Meer en Oosterschelde, is er een mooi evenwicht tussen economie en ecologie. Recreatie-, zorg- en wooneconomie gaan er hand in hand. Een fraai staaltje hiervan is Landgoed Rijckholt in Geersdijk.'

door Henk van de Voorde


Burgemeester Cees van Liere op Landgoed Rijckholt in Geersdijk.
Foto: Willem Mieras

NOORD- BEVELAND - Met meerdere open dagen en een officiële opening is er vorige maand een nieuwe woonvorm voor senioren geïntroduceerd. "Het is een prachtige residence met zorg. Een kleinschalige zorgvoorziening waar men op een schitterende locatie in de Zeeuwse natuur zelfstandig kan blijven wonen", zegt burgemeester Cees van Liere. Water en natuur staan centraal in zijn gemeente, bestaande uit de kernen Wissenkerke, Kortgene, Kats, Colijnsplaat, Geersdijk en Kamperland. Ze vormen een groenblauwe oase, uniek gelegen in het hart van Zeeland met in het zuiden het Veerse Meer, aan de noordkant de Oosterschelde en in de westflank de Noordzee. Wonen en werken aan het water voorzien evenals de waterport in een stijgende interesse. Wat dat betreft zit men in de gemeente Noord-Beveland goed, zoals in het havengebied van Kamperland. Recreatie & toerisme vieren er hoogtij. In het hoogseizoen stijgt het aantal inwoners van 8.000 tot 100.000. Inmiddels zijn er vergevorderde plannen om het aantal ligplaatsen in de jachthaven van Kamperland uit te breiden van 240 tot 450. "Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen economie en ecologie. Rust en ruimte zijn ideaal, maar er moet ook iets verdiend worden. Wij hebben in onze gemeente gelukkig veel aan de recreatie gerelateerde (innovatieve) bedrijvigheid. Dit jaar zijn we gestart met 'Business-to Business' om de onderlinge contacten tussen de ondernemers te verstevigen. Zo hebben we onlangs met ongeveer honderd ondernemers een bezoek gebracht aan onder andere de Roompot en Seafarm."

Accent op water
Zeeland in het algemeen en de gemeente Noord-Beveland in het bijzonder, is een eldorado voor watersporters. Daar moet volgens Van Liere bij de promotie van de provincie veel meer het accent op worden gelegd. "De campagne Welkom in Zeeland is weggegooid geld geweest. 'Water' werd er zelfs met geen woord in vernoemd. Zeeland onderscheidt zich juist met een centrale rol voor het water: watertechnologie, wonen en werken aan het water, kustveiligheid, kusttoerisme en watersport." In het ministeriële beleidsplan Pieken in de Delta kan de uit Bruinisse afkomstige burgervader zich dan ook goed vinden; met name op het gebied van het kusttoerisme, dat naast procestechniek en logistiek speerpunt van beleid is in Zeeland voor de komende jaren.
Van Liere was vrijdag 11 mei gastheer voor de Burgemeesterskring Zeeland. Alle burgemeesters en hun partner werden in de gelegenheid gesteld om kennis te maken met pareltjes van Noord-Beveland zoals mesheftenspecialist/tarbotkwekerij Seafarm en de nieuwe bierbrouwerij Emelisse in Kamperland en de Zeeuwse Rozentuin in Kats. Oud-premier Ruud Lubbers opende op zaterdag 2 juni in de Zeeuwse Rozentuin nog een interessante kunstexpositie. Het burgemeestersgezelschap maakte tevens kennis met Stichting de Zeeschelp, het voormalige Rijksinstituut voor kust en zeevisserij, waar diverse Zeeuwse aquacultuurprojecten worden begeleid. Een van de huidige projecten is het kweken van kokkels, mossels en tapijtschelpen op het land.

Ambassadeur
Seafarm is uitgegroeid tot een internationaal opererende onderneming. "Adri Bout was vanuit Colijnsplaat op de Noordzee praktiserend visser op een eurokotter. Ruim tien jaar geleden stopte hij met vissen en ging van start met zijn bedrijf Seafarm, gespecialiseerd in tarbot en mesheften. Seafarm vangt, verwerkt en exporteert mesheften (gevangen in de monding van de Oosterschelde) binnen Europa. Seafarm exploiteert tevens een tarbotkwekerij en levert als enige binnen de Benelux levende tarbot op bestelling. Via voortdurende innovatie worden vangstmethodes, productieprocessen en distributievormen steeds verder verbeterd. Het bedrijf beheerst inmiddels de hele keten op het gebied van mesheften en is bezig met een miljoeneninvestering om verder uit te breiden, uiteraard goed voor Noord-Beveland", vertelt Van Liere.
De 59-jarige burgemeester bekleedt als waardig ambassadeur van zijn gemeente tal van nevenfuncties: lid hoofdbestuur ANWB. (grootste vereniging van Nederland) voorzitter Stichting Fiets een Rondje met een Pontje, voorzitter Stichting Vrienden van de Mossel, lid van de nominatiecommissie van de Zeeuwse Sportraad, lid van de Raad van Advies Zeeuws Landschap, voorzitter Lokale Procesgroep Maatschappelijk Ondernemen, voorzitter Halt Zeeland, lid van de adviesgroep Deltaraad, voorzitter Werkgroep Promotie Zeeuwse Visserij, lid Provinciale Begeleidingscommissie Zeeuwse Zilte Zaligheden en ambassadeur van betaald voetbalclub RBC voor de provincie Zeeland.
Gedeputeerde Toine Poppelaars van visserijzaken zal, op verzoek van 'Promotie Zeeuwse Visserij', op zaterdag 15 september in De Vismijn te Vlissingen weer de Visserij Award uitreiken aan de ondernemer met het meest vernieuwend concept. Het is uitgegroeid tot een ware culinaire happening met onder andere palingrookwedstrijden en een kampioenschap oesters opensteken.


...destilleert
Ambachtelijke destilleerderij

...woont
Aquacultuur in Noord-Beveland

...vertrekt
Burgemeester vertrekt

...peilt
Nog steeds een dikke zeven

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...produceert
Samenwerking leidt tot maatwerk

....innoveert
Syntens feliciteert STN uit Hulst met de Zeeuwse Innovatieprijs EMERGO 2007

...vaart
Betere vaarroute leidt tot minder verkeersopstopping

...wint
Win 1000 euro met je ondernemingsplan

...hapt
Zien en gezien worden op sfeervolle Haringparty

...rijdt
Zakelijk onderweg

...filosofeert
Delta moet samen optrekken

...koestert
Trots zijn op Zeeuws-Vlaanderen

...studeert
Toerisme op Reynaertcollege

...fietst
Sportief netwerken op Tour Culinair

...verwent
De gast wil verwend worden

......campeert
Van camping tot multinational

...herleeft
Historie herleeft op Middelburgse grachten

...vermaakt
Neeltje Jans: een mix van educatie en vermaak

...speelt
Ook bij slecht weer spelen aan zee

...zeilt
Watersport: voor elk wat wils

...bestuurt
Toerisme als motor van de economie

...runt
Hbo- opleiding voor campingbaas

...verhuurt
Werk maken van vakantie

...reikt uit
Eeuwige roem dankzij Emergo

...vertegenwoordigt
Primeurs op Contacta 2007

...vangt
Mosselen zijn emotie

...groeit
Zeeland heeft economische wind mee