In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2007
File not found.

Historie herleeft op Middelburgse grachten

Op de oude Middelburgse grachten herleeft de rijke cultuurhistorie van de stad. Een rondvaart op open boten voert langs oude gebouwen en pakhuizen die veelal stammen uit een rijk VOC verleden. "Veel buitenlandse toeristen brengen speciaal een bezoek aan de stad. Het gros daarvan zijn Duitsers, maar we krijgen ook steeds meer Engelsen, Fransen en Scandinaviërs op bezoek. Vanmiddag meldde toevallig een groep Spanjaarden zich voor de rondvaart", aldus Roland van Banning die samen met echtgenote Marleen de onderneming Rondvaart Middelburg exploiteert.

door Henk van de Voorde


Het is een bedrijf dat bij Middelburg hoort en ook steeds meer door Middelburgers zelf wordt bezocht, veelal samen met familie of zakenrelaties van buitenaf. De rondvaart is een manier om vanaf het water, vanuit een ander perspectief, een stukje van Middelburg te laten zien. Van Banning fungeert als schipper-gids, terwijl zijn vrouw de kaartverkoop regelt en de kiosk met terras leidt. Tijdens de rondvaart worden de toeristen door Roland bijgepraat over de rijke cultuurhistorie in het schilderachtige Middelburg. ,,Het is niet voor niks, met 1200 monumenten, de vijfde monumentenstad van Nederland. De binnenstad is zeer mooi en het winkelbestand is zeer gevarieerd. Middelburg heeft vele prachtige klassieke heren- en pakhuizen en oude straatjes, steegje en poortjes. Ook zijn er leuke attracties en sfeervolle terrasjes."

Gastheer
Inzetten op goed gastheerschap en kwaliteit zijn kernbegrippen om het toerisme in Zeeland verder voort te stuwen in de vaart der volkeren. ,,Ik merk dat er steeds meer Duitsers zijn die Nederlands proberen te praten, maar ze vinden het fijn om toch in het Duits te worden aangesproken. Als je het als recreatief ondernemer zou verrekken om Duits te spreken, snijd je jezelf in de vingers. Naast prijs/kwaliteit is gastheerschap zeer belangrijk. Je moet zorgen dat het goed toeven is in Zeeland, dat je er als ondernemer in de sector recreatie & toerisme alles aan gelegen is om de mensen een toffe vakantie te bezorgen. Dan kan ook de concurrentie met goedkope vlieglanden als Turkije goed worden aangegaan. Een goede ontvangst van de toeristen is o zo belangrijk. Je moet ook snappen hoe een Vlaming of een Duitser in elkaar steekt. Vlamingen zijn van origine introvert, maar met een kwinkslag is het ijs vaak meteen gebroken. Zo vertel ik bijvoorbeeld tijdens een rondvaart dat onze voorvaderen de grachten hebben gegraven om ons te verdedigen tegen de Vlamingen."

Hard werken
Na 25 jaar werkzaam te zijn geweest in het speciaal onderwijs trad Van Banning vier jaar geleden toe tot 'het gilde' der zelfstandige ondernemers. ,,Ik heb er absoluut geen spijt van, hoewel ondernemen niet van origine in mijn bloed zit. Het is een uitdaging om het goed te doen, om je eigen eurootjes te verdienen. Ik ben zeven dagen in de week in de buitenlucht en mensen komen met plezier, met het vakantiegevoel, naar je toe. Het is wel hard werken, vergis je niet. Er komt meer bij kijken dan met een bootje varen. Zo moet er veel georganiseerd worden, vaak via e-mail, zodat er niet plotsklaps een grote groep voor de deur staat. Als ondernemer ben je continu bezit met nieuwe bronnen. Sinds kort is bijvoorbeeld onze nieuwe website in de lucht." Het zijn momenteel hoogtijdagen voor het ondernemersechtpaar Van Banning. Rondvaart Middelburg zit midden in het seizoen, dat loopt van april tot oktober. Enkele kritische kanttekeningen moeten Roland toch nog van het hart.Roland van Banning, exploitant van Rondvaart Middelburg.
Foto: Camile Schelstraete

De samenwerking zou beter kunnen, ondernemers zouden meer een vuist moeten maken tegen de overheid. Zo pleit hij voor een onafhankelijke intermediair om de contacten tussen de recreatieve ondernemers van het Toeristisch Overleg Middelburg (TOM) en de Vereniging Ondernemend Middelburg (middenstanders, horeca) richting het gemeentebestuur te stroomlijnen. ,,Eigenlijk zouden de winkels om maandagochtend open moeten zijn, maar krijg je de ondernemers wel zo ver? Je ziet nu vaak op maandag toeristen verloren door de stad lopen. Op die manier wordt er niet beantwoord aan de verwachtingen van de touroperators. Als we kunnen, helpen we de ronddolende toerist een handje. Soms zijn we net een VVV kantoor", verklaart Van Banning.


...destilleert
Ambachtelijke destilleerderij

...woont
Aquacultuur in Noord-Beveland

...vertrekt
Burgemeester vertrekt

...peilt
Nog steeds een dikke zeven

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...produceert
Samenwerking leidt tot maatwerk

....innoveert
Syntens feliciteert STN uit Hulst met de Zeeuwse Innovatieprijs EMERGO 2007

...vaart
Betere vaarroute leidt tot minder verkeersopstopping

...wint
Win 1000 euro met je ondernemingsplan

...hapt
Zien en gezien worden op sfeervolle Haringparty

...rijdt
Zakelijk onderweg

...filosofeert
Delta moet samen optrekken

...koestert
Trots zijn op Zeeuws-Vlaanderen

...studeert
Toerisme op Reynaertcollege

...fietst
Sportief netwerken op Tour Culinair

...verwent
De gast wil verwend worden

......campeert
Van camping tot multinational

...herleeft
Historie herleeft op Middelburgse grachten

...vermaakt
Neeltje Jans: een mix van educatie en vermaak

...speelt
Ook bij slecht weer spelen aan zee

...zeilt
Watersport: voor elk wat wils

...bestuurt
Toerisme als motor van de economie

...runt
Hbo- opleiding voor campingbaas

...verhuurt
Werk maken van vakantie

...reikt uit
Eeuwige roem dankzij Emergo

...vertegenwoordigt
Primeurs op Contacta 2007

...vangt
Mosselen zijn emotie

...groeit
Zeeland heeft economische wind mee