In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2007
File not found.

Samenwerking leidt tot maatwerk

Confiserie Napoleon, al vanaf 1912 fabrikant in hardgekookt suikerwerk, produceert zijn Napoleon snoepkogels, Anta Flu keelpastilles en Lemco lollies sinds 2003 in Breskens. De verkoop voor de Benelux wordt vanuit Rotterdam en Antwerpen gecoördineerd. Om de bedrijfsvoering goed beheersbaar te houden, was plantmanager Ynt Heida op zoek naar een passend ERP (Enterprise Resource Planning) pakket.


Plantmanager Ynt Heida.
Foto: Input Output Fotografie

Confiserie Napoleon heeft ambities. De fabrikant in snoep - bekend van onder meer de zwart-wit kogels en het gele, zoete kogeltje met de zachte, verrassend zure citroenvulling - wil een leidende positie in zijn segment bekleden en vernieuwend en toonaangevend zijn. Om dat te bereiken is in 2003 de productie van een dorpje bij Antwerpen naar Breskens verplaatst. Door verbreding van de activiteiten, zoals het gericht in de markt zetten van de drie merken, en door nieuwe producten te presenteren zoals dropkogels en suikervrije hoestpastilles, groeit het bedrijf, dat zo'n 65 medewerkers heeft. In die tijd raakte Syntens innovatieadviseur Willy Reijniers bij Confiserie Napoleon betrokken. ,,Ik had contacten met de afdelingen R&D en productie over verbeteringen in de waterhuishouding. Vanuit het werkgelegenheidsproject Innoveren in 5b dat tot eind 2006 in Zeeuws-Vlaanderen liep, hebben we een innovatieactieplan opgesteld. Het bleek dat Confiserie Napoleon administratieve verbeteringen voor het magazijn zocht.''

Inzicht
Want om de ambities te kunnen vervullen, wilde plantmanager Ynt Heida planmatig inzicht in de logistieke bedrijfsvoering hebben. ,,Wij werken samen waar dat mogelijk is, onder andere met Lonka uit Roosendaal'', legt Heida uit. ,,Lonka is een soortgelijk middelgrote snoepfabrikant maar dan gespecialiseerd in zacht snoep op karamelbasis.'' Uit gesprekken bleek dat Lonka een vergelijkbare behoefte had aan een pakket dat de logistieke processen inzichtelijk en beheersbaar zou maken. Heida: ,,Lonka had goede ervaringen met Presoft Information Systems in Goes opgedaan. Er is gezamenlijk overlegd en uiteindelijk is Presoft het ERP pakket 4Food voor zowel Lonka als voor ons gaan ontwikkelen.'' 4Food is modulair opgebouwd rond zaken als klantafspraken, orders, voorraden, recepturen, planning en facturatie. Vanuit Innoveren in 5b kwam Confiserie Napoleon in aanmerking voor een innovatievoucher, een subsidie voor het aantrekken van externe deskundigen. Presoft was al bekend bij Syntens en voldoet aan de eisen die aan externe deskundigheid gesteld worden waarna de zaak beklonken werd.


Napoleon fabriek.
Foto: Input Output Fotografie

Extra modules
De keuze voor marktconform maatwerk was niet moeilijk, vindt Heida. ,,Het programma wordt volledig op onze werkwijze afgestemd. Wij hoeven ons dus niet aan het pakket aan te passen. Dankzij de modulaire opbouw kunnen we het eenvoudig uitbreiden. Dat is ook de reden waarom 4Food wel bij Lonka, maar nog niet bij ons is ingevoerd. Wij zochten enkele extra modules zoals het locatiebeheer van de grondstoffen en voorraden. Die worden nog ontwikkeld.'' Naar verwachting begint de invoering van 4Food in september. Voor Presoft is daarmee de klus nog niet afgerond. De modulaire opbouw maakt 4Food geschikt voor toepassingen bij andere bedrijven in de voedingsindustrie. Syntens innovatieadviseur Willy Reijniers "Zo zie je maar hoe klein de wereld is. Door de netwerk van Syntens te benutten konden de collega bedrijven elkaar's kennis en ervaringen profiteren."

www.mijn-napoleon.nl
www.syntens.nl


...destilleert
Ambachtelijke destilleerderij

...woont
Aquacultuur in Noord-Beveland

...vertrekt
Burgemeester vertrekt

...peilt
Nog steeds een dikke zeven

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...produceert
Samenwerking leidt tot maatwerk

....innoveert
Syntens feliciteert STN uit Hulst met de Zeeuwse Innovatieprijs EMERGO 2007

...vaart
Betere vaarroute leidt tot minder verkeersopstopping

...wint
Win 1000 euro met je ondernemingsplan

...hapt
Zien en gezien worden op sfeervolle Haringparty

...rijdt
Zakelijk onderweg

...filosofeert
Delta moet samen optrekken

...koestert
Trots zijn op Zeeuws-Vlaanderen

...studeert
Toerisme op Reynaertcollege

...fietst
Sportief netwerken op Tour Culinair

...verwent
De gast wil verwend worden

......campeert
Van camping tot multinational

...herleeft
Historie herleeft op Middelburgse grachten

...vermaakt
Neeltje Jans: een mix van educatie en vermaak

...speelt
Ook bij slecht weer spelen aan zee

...zeilt
Watersport: voor elk wat wils

...bestuurt
Toerisme als motor van de economie

...runt
Hbo- opleiding voor campingbaas

...verhuurt
Werk maken van vakantie

...reikt uit
Eeuwige roem dankzij Emergo

...vertegenwoordigt
Primeurs op Contacta 2007

...vangt
Mosselen zijn emotie

...groeit
Zeeland heeft economische wind mee