In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2007
File not found.

Hbo- opleiding voor campingbaas

Vacansoleil start samen met NHTV internationale hogeschool Breda een hbo- recreatieopleiding. Studenten kunnen in drie jaar een bachelortitel halen. Afgestudeerden houden zich bezig met het runnen van een toeristisch- recreatieve accommodatie zoals een camping, natuurlijk van Vacansoleil.

door Ron Gregoor


Vacansoleil en NHTV gaan samen mensen opleiden, die willen werken op een camping.
Foto: Vacansoleil

BREDA - De opleiding begint in september. De student zal ervaring opdoen bij Vacansoleil, meestal op een van de vele campings. NHTV levert de kennis, Vacansoleil de praktijkervaring. Het initiatief van de nieuwe opleiding komt van Vacansoleil. Dit Bossche bedrijf is marktleider in de sector autovakanties. Daaronder vallen alle campings en andere verblijfsaccommodaties die zonder vervoer worden aangeboden via ANVR- reisorganisaties en reisbureaus. Er werken 129 vaste krachten bij het bedrijf, dat een jaaromzet heeft van bijna 100 miljoen euro. NHTV is de meest populaire opleiding in de toeristische branche met meer dan 6000 studenten. Om Vacansoleil een 'eigen' opleiding aan te kunnen bieden, is de hogeschool uitgegaan van de studie functiegericht toerisme en recreatie. Een van de afstudeerrichtingen is Manager Recreatie Onderneming. "In principe is de nieuwe opleiding niet zo heel erg verschillend van de reguliere opleiding. Alleen wat meer gericht op de activiteiten, die nodig zijn voor Vacansoleil om hun mensen goed op te leiden", legt Henk Nijboer, opleidingsdirecteur van NHTV uit.

Buitenland
Zo wordt ook in deze studierichting de nadruk gelegd in buitenlandse praktijkervaring. De studenten moeten aan het eind van het eerste studiejaar twintig weken stage lopen bij een van de Vacansoleil- vestigingen in het buitenland. "Dat is altijd in het vakantieseizoen", zegt directeur Wim Backer van Vacansoleil. In het tweede jaar van de studie staat de ondernemer centraal, het derde jaar zijn dat de persoonlijke profielen. Afstuderen doen alle studenten bij of in het kader van een Vacansoleil bedrijf. Backer en Nijboer verwachten in het eerste studiejaar zo'n vijftien nieuwe studenten. Die komen van de mbo- recreatieopleiding van Vacansoleil. In 2003 startte het bedrijf samen met een aantal ROC's in Nederland, waaronder het Baronie College- onderdeel van ROC West- Brabant- een nieuwe versnelde mbo- recreatieopleiding. Die is bedoeld voor jongeren die willen gaan werken als recreatiemedewerker en geïnteresseerd zijn in een baan en een toekomst bij Vacansoleil. Het praktijkgedeelte komt voor rekening van het bedrijf. Dat houdt onder mee in dat de stages worden verzorgd op de campings in binnen- en buitenland. "Het is voor ons heel belangrijk dat er een doorstroming is. Dat studenten die de MBO- opleiding hebben gedaan, ook op HBO- niveau verder kunnen. Daarom zijn we in contact getreden met NHTV, de beste in zijn soort, ook internationaal gezien", legt Backer uit.

Vrijstellingen
De nieuwe studierichting neemt drie jaar in beslag. Omdat het gaat om studenten die zich ook al op mbo- niveau verdiept hebben in de recreatie, krijgen zij een aantal vrijstellingen. Alle onderwijs- en trainingsactiviteiten van het bedrijf worden gecoördineerd en georganiseerd door de Stichting Vacansoleil Training Centre. Het feit dat Vacansoleil nu een eigen hbo- opleiding krijgt, heeft alles te maken met de spectaculaire groei van het bedrijf. Backer: "We hebben altijd gekozen voor uniformiteit. Een uniform product, niet alleen qua tent of caravan, maar ook qua omgeving en qua benadering van de klanten. Wij stellen heel hoge eisen aan de campings, waar wij zaken mee doen. Op een bepaald moment loop je dan vast. Dan heeft een camping niet meer plaatsen, kun je dus niet meer uitbreiden. Daarom zijn we destijds min of meer gedwongen om zelf campings te beginnen, te kopen of te bouwen. En daarvoor hebben we straks weer heel veel mensen nodig, goed opgeleide mensen." In het traject is Vacansoleil ook van plan om complete opleidingscampings te creëren waar, onder leiding van deskundigen, jongelui het vak kunnen leren. "Nu kunnen we nog wel aan goed personeel komen", legt Backer uit. "Maar we moeten vooruit zien. Wij willen groeien, eigen campings hebben. En dat hebben we veel, heel veel personeel nodig, dat weet wat werken bij ons inhoudt."


...destilleert
Ambachtelijke destilleerderij

...woont
Aquacultuur in Noord-Beveland

...vertrekt
Burgemeester vertrekt

...peilt
Nog steeds een dikke zeven

...zit
De stoel

...kijkt
De stand van zaken

...produceert
Samenwerking leidt tot maatwerk

....innoveert
Syntens feliciteert STN uit Hulst met de Zeeuwse Innovatieprijs EMERGO 2007

...vaart
Betere vaarroute leidt tot minder verkeersopstopping

...wint
Win 1000 euro met je ondernemingsplan

...hapt
Zien en gezien worden op sfeervolle Haringparty

...rijdt
Zakelijk onderweg

...filosofeert
Delta moet samen optrekken

...koestert
Trots zijn op Zeeuws-Vlaanderen

...studeert
Toerisme op Reynaertcollege

...fietst
Sportief netwerken op Tour Culinair

...verwent
De gast wil verwend worden

......campeert
Van camping tot multinational

...herleeft
Historie herleeft op Middelburgse grachten

...vermaakt
Neeltje Jans: een mix van educatie en vermaak

...speelt
Ook bij slecht weer spelen aan zee

...zeilt
Watersport: voor elk wat wils

...bestuurt
Toerisme als motor van de economie

...runt
Hbo- opleiding voor campingbaas

...verhuurt
Werk maken van vakantie

...reikt uit
Eeuwige roem dankzij Emergo

...vertegenwoordigt
Primeurs op Contacta 2007

...vangt
Mosselen zijn emotie

...groeit
Zeeland heeft economische wind mee