In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2005
File not found.


Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Mr. Rens Grimminck en Drs. Sander van Gelderen
ZVIO
Noodzaak ICT-beveiliging door stijgende computercriminaliteit
ZVIO
Noodzaak ICT-beveiliging door stijgende computercriminaliteit

Firewalls, network security, anti-virusssystemen: meer dan 90% van alle bedrijven in Nederland hebben wel een of andere vorm van beveiliging op het computersysteem ge'nstalleerd. Echter, in een tijd waarin computercriminaliteit steeds grotere vormen aanneemt, is dit al lang niet meer voldoende. De overheid wil zaken als spam, hacking en diefstal van gegevens dan ook harder gaan aanpakken en hiervoor de wet Computercriminaliteit II in het leven roepen.

Organisaties worden steeds kwetsbaarder als het gaat om beveiliging van digitale data. Het uitlekken van bijvoorbeeld gevoelige gegevens kan een enorme impact en negatieve publiciteit veroorzaken. In sommige gevallen met een faillissement als gevolg. Vooral de in populariteit toenemende draadloze netwerken zijn bijzonder gevoelig voor het ontvreemden van digitale gegevens. De data 'vliegen' als het ware door de lucht en zijn op vrij eenvoudige wijze te vangen. Zo bleek uit een onlangs uitgevoerd onderzoek van Informatica studenten van de Hogeschool Zeeland dat ongeveer de helft van de draadloze computernetwerken in Vlissingen, Middelburg en Goes niet is beveiligd.

Inbraak op de werkvloer
Oplichting, verduistering, spionage en gegevensdiefstal zijn veel gebruikte vormen van fraude. En wie de illusie heeft dat met het installeren van een beveiligingsysteem tegen inbraak van buitenaf beveiligd is tegen computercriminaliteit, komt bedrogen uit. De grootste fraudeurs zijn namelijk de eigen medewerkers! Het kan de systeembeheerder zijn die aan de haal gaat met waardevolle data, maar ook de manager zelf blijft niet verschoond van verdenking. In maar liefst 14% van alle gevallen is hij degene die inbreekt in het systeem.

Schat aan informatie
Het kennisniveau van de medewerkers over computersystemen wordt steeds groter, maar ook het gebruiksgemak van diverse apparatuur maakt het de medewerkers steeds gemakkelijker om te frauderen. Denk maar eens aan de USB-stick. Op zo'n gadget ter grootte van een sleutelhanger past met gemak een volledige klantendatabase, met in- en verkoopgegevens en gevoelige financiÎle informatie. Behalve het meenemen van deze informatie, kunnen de gegevens ook vrij gemakkelijk gemanipuleerd worden zodat zij een verkeerde voorstelling van zaken kunnen geven. Op basis daarvan worden door de directie dan verkeerde beslissingen genomen. Met alle gevolgen van dien...

Veiligheid voor alles
Het aanstellen van een Information Security Manager is dus geen overbodige luxe meer. Hij is verantwoordelijk voor het opzetten en up-to-date houden van het informatie-beveiligingsbeleid, zodat de bescherming van het systeem en de daarin opgeslagen data gewaarborgd is. Maar ook de screening van het personeel zal in toenemende mate onderdeel uit gaan maken van de beveiligingsprocedures. De kop in het zand steken en denken 'dat komt bij ons niet voor' is verleden tijd. Nadenken over en het invoeren van een ICT-beveiligingsysteem is pure noodzaak en maakt een wezenlijk onderdeel uit van de moderne manier van bedrijfsvoering.

ICT EVENT Zeeland 2005
Op dinsdag 8 november zal de eerste editie van dit Zeeuwse ICT-event geopend worden door de Commissaris van de Koningin, de heer W.T. van Gelder. Toonaangevende sprekers zoals Adam Curry praten u bij over alle innovaties en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Informatie & Communicatie Technologie.

Meer informatie & aanmelden via www.ict-event.nl

De ZVIO (Zeeuwse Vereniging voor ICT-Ondernemers) is een netwerk van ICT-aanbieders met nadrukkelijk aandacht voor kwaliteitszorg van ICT-projecten. De vereniging organiseert daarnaast netwerkbijeenkomsten en bevordert de onderlinge samenwerking tussen de aangesloten leden.


...vervaardigt
Manifest Duurzame Dynamiek

...droomt
Droom wordt werkelijkheid

...evalueert
Ongedwongen sfeer op Contacta 2005

...verandert
Strategische keuze geeft Unitron impuls

...zoekt
Banen voor partners

...prikkelt
'Als starter zitten ze niet op je te wachten'

...bezoekt
Startersdag op 5 november in Hotel Goes

....start
Aantal starters neemt toe

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...versterkt
Gezamenlijk de economische basis van Zeeland versterken

...verbreedt
Kracht en ontwikkelingskansen van de Zeeuwse economie

...bouwt
Bouwend Nederland, Afdeling Zeeland

...behartigt
Regionale belangenbehartiging steeds belangrijker

...leert
Kwaliteit is bereikbaar voor iedereen

...rijdt
Mercedes-Benz, Renault Laguna en Volkswagen Jetta

...promoot
Zeeland Seaports en ZPPC promoten samen haven

...informeert
Gemoedelijkheid op BOS-infobijeenkomst

...veilt
Tweede JKW-Veiling

...organiseert
Unieke promotie voor Zeeland

...viert
Ondernemend Zeeland wil JM-festijn prolongeren

...spreekt
In 't kort

...verlaagt
Vastgoedsector draait op voor verlaging vennootschapsbelasting