In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2005
File not found.

Jort Kelder:
'Geld is belangrijk, het geeft vrijheid'

,,Veel mensen vinden me een naar, rechts, onaardig en verwend mannetje'', zegt Jort Kelder. ,,Maar hoe ik me in de media gedraag, is alleen maar show.'' Hij vindt dat een ondernemer een eigenwijze opdonder moet zijn, die als een blind paard zijn eigen weg uitstippelt.


Jort Kelder

De Quotebaas was gastspreker op het OndernemersGala in Bosschenhoofd, dat georganiseerd werd door Studio-I-Bizz, Hotel De Reiskoffer en Multi-Sport TopShot Roosendaal. Kelder combineert schrijven, presenteren en het hoofdredacteurschap met elkaar. Ondertussen heeft hij overal een vlijmscherpe mening over.
De sfeer op de redactie van Quote in Amsterdam voelt hectisch aan. Niet vreemd overigens: twee dagen eerder werd met veel kaviaar en rijkelijk vloeiende champagne de nieuwste Quote 500 gepresenteerd. Hierin staan de 500 rijkste Nederlanders met een omschrijving hoe ze hun kapitaal bij elkaar verzameld hebben. Nergens op de redactie is hoofdredacteur Jort Kelder te bekennen. Wel lopen overal beeldschone vrouwen rond. De altijd onberispelijk geklede BN'er zei eens in een interview met de Telegraaf dat je je eens voor moest stellen dat de mensen met wie je werkt allemaal lelijk zouden zijn. Deze medewerkers vergeleek hij dan met een soort van 'bewegend behang'. Hij vroeg zich af of hij dat thuis zou willen hebben. Daarom komt hij er eerlijk voor uit dat hij liever mooie dan lelijke mensen om zich heen heeft. Zijn ook weer niet onaantrekkelijke personal assistant wijst de weg naar zijn bureau. Ze loopt via een gangetje naar de andere kant van het gebouw langs een aantal bureaus, stopt bij een kastenwand en wijst vervolgens in de richting van de kasten: ,,Daar achter zit hij." En zonder op een reactie te wachten draait ze zich om en loopt terug naar haar plaats. En inderdaad, in een kleine ruimte van twee bij twee zit de energieke Jort Kelder achter zijn laptop. Persoonlijke spullen zijn nergens te bekennen, alleen een stapeltje met papieren ligt door elkaar op tafel.

Liever feller in NSE
De Maserati-rijder heeft twee boeken geschreven, hij is presentator van Talpa's NSE en hoofdredacteur van Quote. Een veelzijdig bestaan, maar wat vindt hij nou het leukste? Jort Kelder : ,,Tv is interessant. Het appelleert aan mijn bandeloze ijdelheid en heeft meer impact dan blaadjes maken. Het nadeel is dat die tv-types zo hopeloos opportunistisch zijn. Alleen de kijkcijfers tellen, dat maakt het allemaal nogal hijgerig. Anderzijds vind ik dat ook het mooie: je wordt onmiddellijk en onverbiddelijk afgerekend. Mede om die reden, en omdat er nog zoveel ander interessante dingen te doen zijn, zie ik mij nooit helemaal overstappen naar televisie. Over NSE is heel veel nagedacht en gepraat, en wel door de beste tv-makers van Nederland. Het decor is stoer kosmopolitisch en de ambitie om 'nieuws met een mening' te brengen is hartstikke goed, maar het is nog niet de kijkcijferknaller die iedereen bij Talpa gehoopt had. Je blijft er niet echt voor thuis, bovendien is er zo waanzinnig veel concurrentie en zijn er zoveel ingesleten kijkpatronen dat het een 'uphill battle' is. We zitten nu tegenover het NOS Journaal en GTST; ga daar maar aanstaan. Maar als we het aanwezige talent benutten en het programma ombouwen, gaan we alsnog knallen." Op de vraag of het misschien een opstapje is naar meer tv programma's, kijkt Kelder verbaasd: ,,Opstapje? Afstapje bedoel je zeker? Tv is een massamedium en dus altijd platter dan een betrekkelijk elitair blad als Quote. Het liefste zou ik wat feller willen zijn in NSE, maar het format is nu zo strak dat daar geen ruimte voor is. NSE moet een merk worden, en alleen merken met smoel zullen overleven." De vegetariër en dierenvriend studeerde Nederlands Recht aan de Universiteit van Utrecht. Daarna begon hij zijn carrière als stagiaire bij Quote: een glossy maandblad dat schrijft over de glamourkant van het zakendoen. Vervolgens werkte hij er vier jaar als redacteur. In 1993 werd hij hoofdredacteur van het glossy maandblad. Jort Kelder: ,,De diversiteit en de 'verwende mens' vind ik leuk. Veel mensen denken dat ik de eigenaar ben van Quote, maar dat is niet zo. Ik ben hoofdredacteur en een slecht betaald reclamebord." Kelder voelt zich overigens geen loonslaaf, maar meer een ondernemer. Hij draait de knop niet om als hij naar huis rijdt: altijd is hij bezig nieuwe ideeën voor het blad te bedenken. Kelder merkt grappend op dat het leven van Hugh Hefner hem wel aanstaat: ,,De Playboy-eigenaar beschikt over een echte jet: het nec plus ultra van het verwende leven. Hij woont in The Playboy Mansion en wordt aldaar bedolven onder bunnies."

Kelder classificeert zichzelf als een workaholic. Zestig à zeventig uur werkt hij aan het blad. Daarnaast is hij twee avonden als presentator bij het televisieprogramma NSE te zien en geeft hij op zijn vrije avonden door het hele land presentaties. ,,Het laatste weekend dat ik vrij had, kan ik me niet meer heugen, " zegt Kelder. ,,En vooral net voor een Quote 500 publicatie, functioneer ik op mijn toppen. Toch wil ik altijd blijven werken. Ook als ik ouder ben en met pensioen kan. Nou ja, dan misschien wel iets minder." De Quote 500 is het best verkochte nummer van het jaar en kost dan ook bijna tien euro. Maar dat mag ook wel, gezien er ongeveer 5000 manuren in zitten. Dit staat gelijk aan bijna tweeënhalf jaar werk van één fulltimer.
Op de vraag of hij wel eens twijfelt over zichzelf, geeft Jort Kelder een enigszins verrassend antwoord: ,,Dagelijks twijfel ik over mezelf. Vooral omdat veel mensen mij een naar, rechts, onaardig en verwend mannetje vinden. Terwijl dit alleen maar show en marketing is. Ik houd wel van het pesterige en om 'over-the-top' te gaan, maar denk je nou echt dat Sjors (zijn vriendin en actrice Georgina Verbaan, red.) en ik de hele dag op de bank zitten te 'hakketakken'?"
De 36-jarige yup vervolgt: ,,Vaak zie je dat ondernemers hun hele leven keihard werken. Hebben ze dan uiteindelijk hun doel bereikt en ze hebben genoeg geld, dan is ondertussen ook hun tweede huwelijk naar de knoppen. En ze zijn niet gelukkig. 'Gelukkig zijn' kun je niet kopen.

Het bezit van de zaak, is het einde van het vermaak
Niet voor niks wordt gezegd: het bezit van de zaak, is het einde van het vermaak." Maakt geld gelukkig? Kelder vindt dat 'geen geld' ongelukkig maakt, want je kunt dan niet in belangrijke behoeftes voorzien: ,,Geld geeft vrijheid, en vrijheid is het grootste goed." Volgens de Quote hoofdredacteur is 'tegendraads zijn' de belangrijkste karaktereigenschap die een ondernemer moet bezitten: ,,Een ondernemer moet een eigenwijze opdonder zijn, die zijn of haar weg uitstippelt en deze weg als een blind paard volgt. Ook moet een ondernemer vernieuwend denken en vooral geloven in zichzelf. Tenslotte is het iemand die risico's neemt, want de mooiste bloemen groeien toch ook aan de rand van de afgrond.


...interviewt
'Geld is belangrijk, het geeft vrijheid'

...verzorgt
Eigen adviesbureau op gebied van arbo, milieu en veiligheid

...innoveert
Kenniscirculatie om de economie te versterken

...verbetert
Bedrijfsleven heeft verlanglijstje voor politiek

...begroot
Zeeuwse ondernemers betalen fors minder aan kvk

...bespaart
Handleiding voor toerisme bespaart tijd

...viert
Toost op 2006

....anticipeert
Colleges voor het Zeeuwse bedrijfsleven

...nomineert
Project Tholen genomineerd

...veilt
Beste score voor zorg­boerderijen op veiling JK Walcheren

...vertrouwt
MKB ondernemingen zijn de motor van Zeeland

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...regelt
Bent u al klaar voor de komst van de levensloop­regeling?

...herstart
Succesvolle herstart in de techniek

...spreekt
In 't kort

...verandert
Bijtelling privégebruik auto geregeld via de loonbelasting

...noteert
Wijzigingen in de vennootschaps­belasting

...verkrijgt
Uw bedrijf overdracht vrij van schenkingsrecht en successierecht?

...onderneemt
Eerlijk en transparant ondernemen

...presenteert
Burgemeester Sala steelt de show op BOS 2005

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
Kiwanis Axel Zeeuwsch-Vlaanderen is energieke club

...revitaliseert
Vlissingse Bedrijven Club is doelgericht