In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2005
File not found.

Beste score voor zorgboerderijen op veiling JK Walcheren

De eigen regio heeft het best gescoord op de tweede editie van de JKW Veiling in Grand Hotel Arion te Vlissingen. Zeeuwse ondernemers boden producten en diensten aan elkaar aan ten bate van drie goede doelen, die afzonderlijk werden ge-promoot door hun ambassadeur. Het goede doel Zorgboerde-rijen Walcheren genereerde met een bedrag van € 12.615 de meeste financiën op de sfeervolle veiling van de Junior Kamer Walcheren.


De ambassadeurs Luteijn, Van Dok-Van Weele en Van Gelder toucheerden mooie bedragen voor hun goede doelen.

Dit goede doel werd vertegenwoordigd door ambassadeur Wim van Gelder, commissaris van de koningin in Zeeland. Beide andere goede doelen werden eveneens van een fraaie bonus voorzien waarbij het verschil minimaal was. De basisschool Ambon, het goede doel van burgemeester Van Dok-Van Weele van Vlissingen, werd verblijd met een cheque van € 10.200. De Stichting Brigada de la Luz, met als ambassadeur directeur David Luteijn van Delta NV, toucheerde een bedrag van € 9.955. Het totaalbedrag van € 32.770 overtrof de eerste JKW Veiling waar toch al een fraaie € 27.000 werd bijeengebracht. Dit jaar werden er in totaal 62 kavels geveild. Met dank aan het Zeeuwse bedrijfsleven dat op de veiling zowel kavels aanbood als kocht. Ab Verhage was evenals vorig jaar veilingmeester.

Voorafgaand aan de veiling zorgde Hotel Arion voor een uitgebreid warm en koud buffet, dat ondernemend Zeeland zich goed liet smaken. Pijlers van een avond als de JKW Veiling zijn goede doelen, netwerken en gezelligheid. De ongeveer 300 bezoekers vermaakten zich prima en gastvrouw Jéan van Oorschot presenteerde de avond op vlotte wijze. Zij blikt met voldoening terug. ,,We hebben als commissie een heel goed gevoel overgehouden aan de Veiling van vrijdag 11 november. Er heerste een geweldige sfeer en de opbrengst was natuurlijk fantastisch. De verrassingsboxen zorgden voor een leuke toevoeging aan de veiling. Het bleek dat de mensen best een gokje durfden te wagen en het zorgde tegelijkertijd voor wat afwisseling." In drie verrassingsboxen zaten lcd TV's van 26 en 20 inch en een home cinemaset. De vierde gokker kwam er met een grote doos bisonkit bekaaid vanaf. Het onfortuin werd echter gecompenseerd met de schenking van een fraaie fiets.

Uitgangspunten
Jéan is voorzitter van de Veilingcommissie van de Junior Kamer Walcheren, een club van ondernemende jonge mensen tot en met 40 jaar. Het dertigtal leden van de JKW staat dit jaar onder voorzitterschap van Marc Polderdijk. Het kamervoorzitterschap en ook de samenstelling van de commissies wijzigt ieder jaar van samenstelling. Er dient dan ook zoveel mogelijk tegemoetgekomen te worden aan de uitgangspunten van de wereldwijde Junior Chambers of Commerce: 'entrepreneurs in action' en 'learning by doing'. De Junior Kamer is en blijft namelijk een trainingsorganisatie om talenten zoveel mogelijk te laten ontplooien. ,,Uiteraard hebben we ook wel een paar puntjes ter verbetering. We willen bijvoorbeeld de publiciteit rondom de hoofdsponsors vergroten. Het wordt namelijk steeds moeilijker om sponsors te vinden. De totstandkoming van een evenement als de JKW Veiling zou zonder sponsoring niet mogelijk zijn.

Verder denken wij dat het veilinggedeelte iets korter zou moeten duren. Mensen willen heel graag met elkaar praten en twee uur duurt dan wel erg lang. Een pauze inlassen is geen optie, want dan krijg je de aandacht waarschijnlijk nooit meer terug. Aan de andere kant vonden wij het ook niet zo erg dat het een beetje rumoerig werd. Het gaat er tenslotte om dat de gasten een gezellige avond hebben. Bovendien ging het bieden gewoon door, waardoor we toch bovenstaand bedrag binnen hebben kunnen halen voor de goede doelen. Misschien zou er een limiet gesteld moeten worden aan het aantal kavels. Wellicht zouden we als commissie wat kritischer moeten zijn vooraleer we een kavel goedkeuren. Maar verder verliep de Veiling wat ons betreft prima. We waren goed voorbereid en hadden vooraf een goed draaiboek gemaakt. En natuurlijk was het intensief samenwerken met elkaar ook ontzettend leuk en leerzaam", vertelt Jéan van Oorschot.

Het winnende goede doel werd voorafgaand aan de veiling gloedvol gepromoot door de commissaris van de koningin. Van Gelder roemde de vier zorgboerderijen op Walcheren: De Drie Linden in Oostkapelle, Hof Reigersberg in Nieuw en St. Joosland, Buyskerke in Zoutelande en Pitteperk in Koudekerke. ,,Ik heb voor dit goede doel gekozen omdat ik enorm onder de indruk ben geraakt van deze manier van zorg. Zo'n kleinschalige groene omgeving werkt therapeutisch. Mensen met een burn-out of een handicap worden op de zorgboerderijen gestimuleerd en daardoor soms zelfs gereïntegreerd in het arbeidsproces. De agrarische sector is in Zeeland van oudsher een sterke sector. Ook de zorg is in Zeeland goed ontwikkeld. Zorgboerderijen zijn dan ook goede alternatieven voor de landbouw." Van Gelder doelt op het feit dat de agrarische sector de laatste jaren onder druk is komen te staan door grote overschotten en lage prijzen. Een bonte stoet van kavels passeerde de revue zoals 'een dag rijden in een Rolls Royce Silver Cloud 1 uit 1958', 'volledige gelaatsbehandelingen' of 'twee weken Bonaire voor vier personen'. Een bijzonder kavel was een kunstwerk dat door alle veilinggasten gezamenlijk werd gecreëerd, door een verflik bij binnenkomst van het hotel. Dit kavel ging de deur uit voor 500 euro op naam van 'nummer 223 rood' waarbij rood staat voor de zorgboerderijen. Ondernemer Stefan van Heemst had 325 euro over voor een origineel shirt van Oranje dat in de wedstrijd Tsjechië-Nederland (0-2) gedragen werd door Rafael van der Vaart. ,,Dit shirt is voor een zakenrelatie. Het is een beetje ludiek bedoeld. Mijn compagnon Gijs de Reus en ik hebben veel relaties die van voetbal houden", licht Stefan toe.

De Junior Kamer Walcheren organiseert op zaterdag 17 december voor de vierde keer in successie de kerstactie. Aan bezoekers van het centrum van Middelburg wordt gevraagd om cadeautjes te kopen ten bate van kinderen die het moeilijker hebben dan hun leeftijdsgenootjes in Nederland.

www.jkwveiling.nl


...interviewt
'Geld is belangrijk, het geeft vrijheid'

...verzorgt
Eigen adviesbureau op gebied van arbo, milieu en veiligheid

...innoveert
Kenniscirculatie om de economie te versterken

...verbetert
Bedrijfsleven heeft verlanglijstje voor politiek

...begroot
Zeeuwse ondernemers betalen fors minder aan kvk

...bespaart
Handleiding voor toerisme bespaart tijd

...viert
Toost op 2006

....anticipeert
Colleges voor het Zeeuwse bedrijfsleven

...nomineert
Project Tholen genomineerd

...veilt
Beste score voor zorg­boerderijen op veiling JK Walcheren

...vertrouwt
MKB ondernemingen zijn de motor van Zeeland

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...regelt
Bent u al klaar voor de komst van de levensloop­regeling?

...herstart
Succesvolle herstart in de techniek

...spreekt
In 't kort

...verandert
Bijtelling privégebruik auto geregeld via de loonbelasting

...noteert
Wijzigingen in de vennootschaps­belasting

...verkrijgt
Uw bedrijf overdracht vrij van schenkingsrecht en successierecht?

...onderneemt
Eerlijk en transparant ondernemen

...presenteert
Burgemeester Sala steelt de show op BOS 2005

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
Kiwanis Axel Zeeuwsch-Vlaanderen is energieke club

...revitaliseert
Vlissingse Bedrijven Club is doelgericht