In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2005
File not found.

Eigen adviesbureau op gebied van arbo, milieu en veiligheid

De 52-jarige Jan Kloosterman uit Kapelle is een paar dagen geleden (per 1 december) gestart met zijn eigen adviesbureau op het gebied van arbeidsomstandigheden, milieu en veiligheid. Hij organiseert en verzorgt cursussen, adviseert, verhuurt zichzelf als docent en huurt elders deskundigen in voor het houden van presentaties.


Jan Kloosterman: ,,Je moet niet een deftig verhaal ophangen, maar gewone mensentaal spreken."

Het werkgebied van het bedrijf Kloosterman is heel Nederland. ,,Als iemand bijvoorbeeld een milieuvergunning wil aanvragen, kan ik hem daarbij adviseren. Ik heb zelf al vele jaren cursussen milieuwetgeving verzorgd en in de milieuwereld gewerkt. Ik weet hoe de milieuwetgeving in elkaar zit. Er is aan mij gevraagd waarom ik 'kwaliteit' er niet bij doe. Dat is echter zeer veelomvattend. Als je te veel hooi op je vork neemt is het gedoemd om te mislukken. Dat wil ik niet. Je moet doen waar je sterk in bent. Natuurlijk heb ik vertrouwen in mijn eigen bedrijf want anders was ik er niet aan begonnen. Ik ben 18 jaar in de afvalbranche werkzaam geweest, bij achtereenvolgens Chrompack, Boon en van Gansewinkel. Sinds 1998 heb ik voor een klein adviesbureau gewerkt dat ook opleidingen verzorgt op het gebied van milieu en veiligheid. Binnen de van Gansewinkel organisatie verzorgde ik opleidingen met betrekking tot afvalstoffen in het algemeen en gevaarlijk afval in het bijzonder. In de jaren 90 was bijvoorbeeld de chemokar een nieuw verschijnsel. Mensen moesten opgeleid worden om daar mee om te gaan Ik heb contacten opgebouwd met veel bedrijven, gemeenten en instellingen waardoor zich een netwerk heeft ontsponnen." Kloosterman doorliep zo'n 30 jaar geleden de laboratoriumschool in Breda en studeerde af als research analist.

Gevaarlijke stoffen
De afvalbranche haalde Jan Kloosterman binnen vanwege zijn expertise op het gebied van gevaarlijke stoffen.,,Mensen die met gevaarlijke (afval) stoffen werken moeten in het bezit zijn van een geldig ADR/VLG-certificaat. Ik heb vele mensen opgeleid voor dit certificaat. Door mijn kennis op het gebied van gevaarlijke stoffen en veiligheid wordt ik ook vaak gevraagd om een toolboxmeeting (gereedschapskistvergadering) te verzorgen. Alle bedrijven die VCA gecertificeerd zijn, moeten immers tien keer per jaar een toolboxmeeting houden. Zij nodigen mij uit om informatie te verschaffen op het gebied van veiligheid. Vreemde ogen dwingen tenslotte. Eind jaren 90 heb ik zelf een opleiding gevolgd met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen. Alle bedrijven die zich bezig houden met laden, lossen en vervoeren van gevaarlijke stoffen in de ruimste zin des woords, zijn verplicht om een veiligheidsadviseur te hebben. Door dergelijke bedrijven wordt ik dan ingehuurd om die rol te vervullen." Zijn gevorderde leeftijd ziet Kloosterman absoluut niet als een bezwaar. Integendeel, hij kan juist bogen op een rijke loopbaan en heeft de gave om kennis goed over te brengen.

Oud ijzerboeren
,,Begin november ben ik naar de startersdag in Goes geweest. Van de één op de andere dag is alles in een stroomversnelling geraakt. Het belangrijkste is dat je in je eigen bedrijf je ei kwijt kan en dat je kennis overdraagt op een plezierige en begrijpelijke manier. Je moet niet een deftig verhaal ophangen, maar gewone mensentaal spreken. Als ik op een VIHB-cursus voor oud ijzerboeren spreek over een additioneel risico, vraagt iedereen: 'wat zeg je ?' Maar als ik het heb over een extra risico is het van: 'oh, bedoel je dat'. VIHB staat overigens voor Vervoerders, Inzamelaars, Handelaren en Bemiddelaren van afvalstoffen. Ik vind het niet erg om voor een groep van 20 of 30 man te spreken. Ik ben maatschappelijk ook best actief en heb wel eens 600 man toe moeten spreken. Ook dat ging me goed af." Kloosterman is in Kapelle - het dorp waar premier Balkenende is opgegroeid - voorzitter van de stichting Hervormde Kerk tot behoud van het kerkgebouw, voorzitter van de Hervormde Kerkeraad en voorzitter van de ouderraad van de Deltaschool te Goes. Jan Kloosterman heeft een eigen kantoor aan de Wijngaardstraat 51 in Goes, in het pand van accountant Lukaart Nieuwenhuysen. Daardoor kan hij gebruik maken van gezamenlijke faciliteiten. ,,Mijn klanten worden altijd keurig te woord gestaan door de receptioniste. Als ik zelf op pad ben om cursussen te geven, is dat een groot voordeel. Als klanten steeds de voicemail krijgen zullen ze gauw zeggen: 'laat maar zitten'."

kloos53@zeelandnet.nl


...interviewt
'Geld is belangrijk, het geeft vrijheid'

...verzorgt
Eigen adviesbureau op gebied van arbo, milieu en veiligheid

...innoveert
Kenniscirculatie om de economie te versterken

...verbetert
Bedrijfsleven heeft verlanglijstje voor politiek

...begroot
Zeeuwse ondernemers betalen fors minder aan kvk

...bespaart
Handleiding voor toerisme bespaart tijd

...viert
Toost op 2006

....anticipeert
Colleges voor het Zeeuwse bedrijfsleven

...nomineert
Project Tholen genomineerd

...veilt
Beste score voor zorg­boerderijen op veiling JK Walcheren

...vertrouwt
MKB ondernemingen zijn de motor van Zeeland

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...regelt
Bent u al klaar voor de komst van de levensloop­regeling?

...herstart
Succesvolle herstart in de techniek

...spreekt
In 't kort

...verandert
Bijtelling privégebruik auto geregeld via de loonbelasting

...noteert
Wijzigingen in de vennootschaps­belasting

...verkrijgt
Uw bedrijf overdracht vrij van schenkingsrecht en successierecht?

...onderneemt
Eerlijk en transparant ondernemen

...presenteert
Burgemeester Sala steelt de show op BOS 2005

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
Kiwanis Axel Zeeuwsch-Vlaanderen is energieke club

...revitaliseert
Vlissingse Bedrijven Club is doelgericht