In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2005
File not found.

BMW 745d: Beer uit Beieren

BMW heeft zijn vlaggenschip - de luxueuze 7-serie - onder handen genomen en zowel uiterlijk als innerlijk van retouches voorzien. Het uiterlijk van deze vernieuwde 'Sieben' komt wat minder extreem over dan dat van zijn voorganger, wat in het bijzonder te danken is aan de gewijzigde achterlichten die nu meer in overeenstemming lijken met de rest van de koets. Nieuwe motoren en wat wijzigingen in het interieur zorgen voor een perfecte limousine. De Ondernemer koos de 745 diesel, een Beer uit Beieren.Bij de introductie van de eerste 7-serie hield de automobiele wereld de adem in. De auto had een wat extreem vormgegeven koets waarvan voornamelijk het kofferdeksel, dat los op de achterkant leek te liggen, sterk opviel. Inmiddels weten we dat BMW wereldwijd een goede zet heeft gedaan met deze extravagantie want niet eerder was een BMW topmodel zo succesvol als dit type. Na de kritiek volgde navolging want ook de nagelnieuwe S-klasse van Mercedes-Benz heeft een soortgelijk kofferdeksel laten ontwerpen.
Wie de nieuwe 7-serie van de buitenkant bekijkt ziet een forse auto met minder extreme lijnen als van de populaire zakenklasser eronder, de 5-serie. Wellicht is BMW tot de conclusie gekomen dat mensen die dik negentig mille (vanafprijs) voor een auto uitgeven op dat vlak toch behoudender zijn dan ze in eerste instantie hadden gedacht. In het interieur brult de luxe je tegemoet. Veel houtaccenten, fraaie leren bekleding en fauteuils die zowat miljoenvoudig verstelbaar zijn en werkelijk voortreffelijk zitten. Een echte limousine; heerlijk. Achterin is het natuurlijk ruim genoeg en wie meer wil kan de langere versie bestellen waardoor je je benen helemaal kunt strekken zonder de chauffeur met je Greve schoenen in zijn rug te prikken. Heel bijzonder is de elektrische bediening van de rolgordijntjes voor zijruiten en achterruit. De Beierse automobielfabriek heeft werk gemaakt van de vereenvoudiging van het inmiddels in de pers bekritiseerde i-Drive. Een muisknop waarmee veel instellingen in de auto te regelen en/of in te stellen zijn. De kritiek behelsde voorheen dat de bediening, hoewel bedoeld als vereenvoudiging, te ingewikkeld was uitgepakt waardoor je in het systeem als het ware in een labyrint belandde. De bediening ervan lijkt nu iets eenvoudiger al zal het in de praktijk toch nog enige tijd duren voor je alle ins en outs ervan onder de knie hebt.

De motor die bij deze 745d in het vooronder ligt behoort tot de automobiele topklasse. Een beresterke achtpitter met een cilinderinhoud van 4,5 liter zorgt voor adembenemende prestaties. Dit blok is voorzien van alle technische lekkernijen die BMW in huis heeft en dat zijn er heel wat. De motor is niet alleen krachtig, bij elke snelheid houdt hij zich prachtig op de achtergrond zodat je vrijwel niet in de gaten hebt dat je met een diesel op pad bent. De nieuwe generatie dieselmotoren van BMW behoren tot de allerfijnste uit de markt en dat geldt al helemaal voor dit topmodel. In minder dan 7 seconden schiet deze bul naar honderd kilometer per uur. Wie doorplankt bereikt al snel de afgeregelde topsnelheid van 250 km/h. Zonder begrenzing ligt die topsnelheid aanzienlijk hoger, dat voel je aan alles in de auto. De wegligging is, zoals je van een BMW verwacht, boven alle twijfel verheven. Ondanks het enorme formaat van de auto voelt deze bepaald niet aan als een dikke spijkerzak. Frivool en lichtvoetig is hij ook niet te noemen maar de auto biedt onmiskenbaar enorm veel rijplezier.

De 745d is verkrijgbaar vanaf 110.000 euro, inclusief BTW.

Porsche 911 Carrera 4: Een icoon als verslaving
Toen in 1961 de Porsche 356 werd vervangen kon niemand vermoeden dat deze 911 (oorspronkelijk heette hij 901, tot Peugeot bezwaar maakte vanwege de '0' in het midden) decennia later in grote lijnen nog steeds op de markt zou zijn. Niet eerder in de autohistorie is een model zo lang doorontwikkeld dat hij, dik veertig jaar later, tot de absolute top behoort. Wat dat doet-ie, deze 911. Zonder twijfel is het een van de allerfijnste en krachtigste sportwagens ter wereld.

Een mengeling van eigenlijk achterhaalde (motor achterin) met hypermoderne techniek. Een ijzersterk ontwerp dat kwalitatief ook nog eens aan de hoogste normen voldoet, iets wat niet van alle supersportwagens kan worden gezegd. Een rijdend icoon, zo mag je deze 911 toch wel noemen. Wij mochten op pad met de nieuwste vierwiel aangedreven Carrera 4 en hadden de dag van ons leven.

Zoals veel van zijn soortgenoten koop je deze auto voornamelijk vanwege het tomeloze rijplezier dat hij biedt en de doorlopende kick die hij je geeft. Veelal is het ook niet de enige auto binnen het huishouden want echt praktisch is hij niet te noemen. Veel ruimte voor boodschappen is er niet, een kratje bier moet een plaats krijgen op de passagiersplaats. Maar als gezegd, daarvoor koop je geen Porsche.
Gezeten in de zwaar geprofileerde stoelen kijk je uit op een druk dashboard met tal van meters en de toerenteller prominent voor je snuit. En toeren maken wil hij wel, deze 911. Laat de ruiten naar beneden zakken en start de motor. Genieten! De hese huil, kenmerkend voor dit model is ook gebleven nadat de 911 overging van lucht- op waterkoeling. Het is onmiskenbaar een van de topattracties van deze auto en werkt verslavend. Steeds wil je bij het accelereren die huil weer horen. Die huil die, wanneer het toerental stijgt, overgaat in een woeste brul. Het maakt een Porsche tot de auto die hij is.
Maar dat is natuurlijk niet het enige wat de auto zo speciaal maakt. Porsches staan bekend om hun fabelachtige acceleratiecijfers. Deze 911 katapulteert in minder dan vijf seconden naar 100 km/h en schiet daarna in luttele seconden door naar zwaar illegale snelheden. Heel bijzonder aan een Porsche is daarbij de reminrichting die tot de allerbeste van de wereld wordt gerekend. Want waanzinnige snelheden bereiken is een ding, veilig tot stilstand komen is een ander verhaal en dat heeft Porsche heel erg goed begrepen. Trap in een 911 het rempedaal krachtig in en je hersens lijken in je hoofd te verschuiven. Dat is nog eens vertraging, of je een anker uitwerpt. Altijd even kijken of er niemand te dicht achter je rijdt, die zware motor ligt bij een aanrijding van achter vast en zeker zwaar op de maag.

De technici uit Zuffenhausen hebben buitengewoon veel moeite gedaan om de wegligging van de 911 op orde te krijgen. Konden eerdere 911's bij snel bochtenwerk nog behoorlijk listig reageren, de nieuwste modellen is die staartlastigheid eigenlijk vreemd. Mede te danken aan de elektronica natuurlijk, maar ook aan de voorbeeldige technische doorontwikkeling. Een moderne 911 kun je rijden als een kart. Het blok met een cilinderinhoud van 3.6 liter weet wel raad met de auto. Een topsnelheid van tegen de driehonderd kilometer per uur moet er zeker inzitten. Hoewel dat voornamelijk praat is voor aan de borreltafel natuurlijk, want dergelijke snelheden zijn in ons land volstrekt theoretisch.
Al met al behoort deze 911 Carrera 4 tot de absolute top op sportautogebied. Een icoon waaraan je verslaafd raakt.

De 911 Carrera 4 kost ongeveer 125.000 euro, inclusief BTW.

Mazda 5
Nederland was de eerste markt waar het jongste nummer van Mazda, de 5, werd geïntroduceerd. Sinds deze zomer staat deze MPV bij de dealers. Deze opvolger van de Premacy ziet er gelikt uit en heeft, uniek in dit segment, twee schuifdeuren achter waardoor makkelijk in- en uitstappen is gegarandeerd.

De 5 is een stijlvol ontwerp dat zeker kansen heeft in het zwaarbevochten segment van compacte Multi Purpose Vehicles. Een compacte MPV is hot. Toch heeft de voorganger van deze 5 in ons land voor weinig opschudding kunnen zorgen. Aan de kwaliteit lag het niet, die was dik in orde. Het koetswerk zag er, ook bij de introductie naar maatstaven van die tijd gemeten, niet zo strak uit als deze nieuweling. Dat geeft moed want uiterlijk vertoon is het halve werk. Daarbij moet er ruimte te over zijn en als het even kan moet die ook nog flexibel zijn in te delen. Met die gegevens in het achterhoofd begin Mazda aan de tekeningen. Nu de Vijf af is staat er een buitengewoon fraaie auto met veel praktische gebruiksmogelijkheden.
Om maar met het laatste te beginnen, de Mazda 5 kent 45 opbergvakken en heeft een speciale opbergmogelijkheid van de derde zitrij, bij Mazda Karakuri genoemd. Deze derde zitrij is gemakkelijk op of weg te klappen. De stoelen van de tweede zitrij zijn verschuifbaar en neerklapbaar, zelfs zonder dat de hoofdsteunen worden verwijderd. Prima voor elkaar allemaal! De nieuwe 5 heeft een keuze uit vier motoren, twee benzine en twee dieselblokken. De basisversie is een motor met een inhoud van 1.8 liter die 115 pk genereert. De tweeliter versie die de (voorlopige) top markeert van het benzinemodel brengt een stoeterij van 145 paarden op de been. De dieselmotoren hebben beide een cilinderinhoud van twee liter en zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. De minst krachtige levert 110 paarden aan het wegdek, de sterkere versie brengt 143 paarden op de been. Beide modellen zijn voorzien van een roetfilter waardoor ze voldoen aan de Euro Stage IV norm. De Mazda 5 is in twee carrosserievarianten verkrijgbaar die op detail van elkaar afwijken. De een (Active) oogt wat sportiever dan de andere. De achterklep van deze 5 is in twee standen te openen. De eerste stop houdt de deur vast op 1.81 meter van de grond, de tweede stand kan hem nog tien centimeter hoger zetten. Ideaal voor lange Nederlanders. Het rijgedrag van deze Mazda 5 is goedmoedig en het veiligheidsniveau is met de installatie van front-, zij- en gordijnairbags helemaal op orde. Elke 5 wordt aangeboden met een keuze uit drie uitvoeringspakketten: Exclusive, Touring en Executive.

Prijzen starten bij 23.495 euro, inclusief BTW.


...interviewt
'Geld is belangrijk, het geeft vrijheid'

...verzorgt
Eigen adviesbureau op gebied van arbo, milieu en veiligheid

...innoveert
Kenniscirculatie om de economie te versterken

...verbetert
Bedrijfsleven heeft verlanglijstje voor politiek

...begroot
Zeeuwse ondernemers betalen fors minder aan kvk

...bespaart
Handleiding voor toerisme bespaart tijd

...viert
Toost op 2006

....anticipeert
Colleges voor het Zeeuwse bedrijfsleven

...nomineert
Project Tholen genomineerd

...veilt
Beste score voor zorg­boerderijen op veiling JK Walcheren

...vertrouwt
MKB ondernemingen zijn de motor van Zeeland

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...regelt
Bent u al klaar voor de komst van de levensloop­regeling?

...herstart
Succesvolle herstart in de techniek

...spreekt
In 't kort

...verandert
Bijtelling privégebruik auto geregeld via de loonbelasting

...noteert
Wijzigingen in de vennootschaps­belasting

...verkrijgt
Uw bedrijf overdracht vrij van schenkingsrecht en successierecht?

...onderneemt
Eerlijk en transparant ondernemen

...presenteert
Burgemeester Sala steelt de show op BOS 2005

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
Kiwanis Axel Zeeuwsch-Vlaanderen is energieke club

...revitaliseert
Vlissingse Bedrijven Club is doelgericht