In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2005
File not found.

Burgemeester Sala steelt de show op BOS 2005

De verpakking is minstens zo belangrijk als de boodschap. Dat bleek maar weer eens op de BOS 2005 die vrijdag 25 november plaatsvond in het Terneuzense Scheldetheater.


Winnend burgemeester Jaap Sala van Sluis (rechts) ontvangt de BOS-Award van voorzitter Martin Thomaes.

Inhoudelijk moesten de drie burgemeesters niet voor elkaar onderdoen, maar burgemeester Jaap Sala van Sluis bleek in zijn presentatie het meest ad rem en gevat. Dat werd beloond door de jury die per traditie bestaat uit het in grote getale aanwezige ondernemerspubliek. Discussieleider Astrid Joosten had zich goed voorbereid op het hoofdthema 'De Economische Toekomst van Zeeuws-Vlaanderen'. Bovendien kan de ervaren TV-personality ook goed improviseren.


De publieksjury tijdens de BOS 2005.

Na de openingswoorden van voorzitter Martin Thomaes van organisator Junior Kamer Zeeuwsch-Vlaanderen sprak gedeputeerde Maria Le Roy de ongeveer 500 zakenmensen toe. ,,In Zeeuws-Vlaanderen werd vaak met gemengde gevoelens naar 'de overkant' gekeken waar beleid door Middelburg werd opgelegd.


Discussieleider Astrid Joosten.

Zeeuws-Vlaanderen was bekend om zijn calimerogedrag. De tijden van autoritair besturen liggen gelukkig ver achter ons. Revitalisering van onze provincie is nodig. Niet alleen qua beeldvorming, maar ook op het gebied van economie, wonen en recreëren. Met diverse projecten wordt ervoor gezorgd dat Zeeland als economisch gezonde regio op de kaart wordt gezet. Ik wil u graag helpen bij het tot wasdom brengen van ideeën", stelde de gedeputeerde van economische zaken onder andere.


Gedeputeerde Maria Le Roy.

Na een spectaculaire entree van de burgemeesters in een politieauto met zwaailicht en loeiende sirene, kregen deze ieder vijf minuten de tijd om de zaal toe te spreken.


De burgemeesters net na hun entree in de politieauto.

Jaap Sala mocht beginnen en stelde meteen maar voor om 'op Jan of Jan-Frans te stemmen'. Potentiële winnaar Lonink dan wel Mulder zou dan moeten trakteren op 'een diner voor de hele zaal' in restaurant Oud Sluis dat zojuist een derde Michelin-ster in de wacht heeft gesleept. Sala vertelde ook over 'De brug der zuchten'. ,,Die tunnel bij Sluiskil moet er echt snel komen.


De burgemeesters, met naast zich hun mystery guest.

Als je voor de brug staat lijkt het wel alsof je diep in Rusland bent, maar dan wel voor de val van het ijzeren gordijn. De samenwerking tussen de drie gemeenten is goed en zakelijk. We kunnen ons beter zorgen maken over de plaats op de ranglijst van de 'FC Hoek'."

Vervolgens nam burgemeester Lonink van Terneuzen het publiek mee naar het jaar 2015 waarin Terneuzen veel samenwerkt met de buren in West-Brabant, Rotterdam, Vlissingen en Vlaanderen. ,,Vooral Vlaanderen. In Zeeuws-Vlaanderen is en blijft Terneuzen het kloppende industriële hart, omgeven door de groene longen Hulst en Sluis. Terneuzen neemt graag het leiderschap op zich." Lonink werd abrupt onderbroken door Astrid Joosten, terwijl hij nog niet eens op de helft van zijn betoog was.

,,Dat klonk als een klok. Wat vond u heel jammer dat u niet meer kwijt kon ?", vroeg Joosten. ,,Onze plannen voor de bouw van een nieuw leisurecentrum", repliceerde Lonink.

Jan-Frans Mulder van Hulst vertelde over Zeeuws-Vlaanderen als een samenhangend geheel dat te vergelijken is met een drieluik. ,,Een prachtig schilderij met éénheid in verscheidenheid. Hulst is de meest Vlaamse stad van Nederland, Hulst Reynaertstad bruist. Hulst leeft, ook in de politiek. Dat is dagelijks in de krant te volgen en je kunt er bandjes op naluisteren", aldus Mulder. Hij besloot zijn betoog met het zingen van het Zeeuws-Vlaams volkslied en werd daarop door Joosten betiteld als 'showbizzburgemeester'.

Tijdens de hieropvolgende audiovisuele presentatie waren de burgemeesters gefilmd in een andere dan hun eigen Zeeuws-Vlaamse gemeente. De film werd door Astrid Joosten aangekondigd als zouden de burgemeesters hierin veel kritiek op elkaar uiten. Niets was echter minder waar. Het leek wel een goed nieuws show. Menig bezoeker vond na afloop dan ook dat de burgemeesters best wat meer commentaar op elkaar hadden mogen hebben. Uit de zaal rees bij monde van Frank van de Vreede zelfs de vraag op of 'Zeeuws-Vlaanderen niet beter één gemeente kan worden ?" Astrid Joosten: ,,Dan kunnen er dus twee burgemeesters weg." Dat vonden de burgervaders 'toch een brug te ver'.

De burgemeesters Mulder, Sala en Lonink presenteerden achtereenvolgens hun mystery guest Frans de Schepper alias Reynaert de Vos, rereatie-ondernemer Henk van Koeveringe en Scarlett Kwekkeboom, zakenvrouw van het jaar 2001. Deze mensen stonden hun burgemeester naar vermogen bij in de jacht op de BOS-Award 2005. Jaap Sala was uiteindelijk de gelukkigste. Als reactie op de overwinning sprak hij, nadat veel confetti op hem was neergedaald, op zijn eigen wijze tot de zaal: ,,Al het goede komt van boven, maar aardappelen komen uit de grond."


...interviewt
'Geld is belangrijk, het geeft vrijheid'

...verzorgt
Eigen adviesbureau op gebied van arbo, milieu en veiligheid

...innoveert
Kenniscirculatie om de economie te versterken

...verbetert
Bedrijfsleven heeft verlanglijstje voor politiek

...begroot
Zeeuwse ondernemers betalen fors minder aan kvk

...bespaart
Handleiding voor toerisme bespaart tijd

...viert
Toost op 2006

....anticipeert
Colleges voor het Zeeuwse bedrijfsleven

...nomineert
Project Tholen genomineerd

...veilt
Beste score voor zorg­boerderijen op veiling JK Walcheren

...vertrouwt
MKB ondernemingen zijn de motor van Zeeland

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...regelt
Bent u al klaar voor de komst van de levensloop­regeling?

...herstart
Succesvolle herstart in de techniek

...spreekt
In 't kort

...verandert
Bijtelling privégebruik auto geregeld via de loonbelasting

...noteert
Wijzigingen in de vennootschaps­belasting

...verkrijgt
Uw bedrijf overdracht vrij van schenkingsrecht en successierecht?

...onderneemt
Eerlijk en transparant ondernemen

...presenteert
Burgemeester Sala steelt de show op BOS 2005

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
Kiwanis Axel Zeeuwsch-Vlaanderen is energieke club

...revitaliseert
Vlissingse Bedrijven Club is doelgericht