In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2006
File not found.

Vakkanjers 2006:
Techniek heeft de toekomst

Na vijf dagen vol strijd en spanning is ROC Zeeland sinds 18 maart, de slotdag van de vakkanjerwedstrijden tijdens de Techni-Show in de Jaarbeurs in Utrecht twee Vakkanjers rijker: John Tilleba en Pieter Flikweert werden respectievelijk eerste en tweede bij het CAD-tekenen.


John en Pieter

Nieuw bij de nationale beroepenwedstrijden is de teamopdracht, waarin alle zeven deelnemende disciplines vertegenwoordigd zijn. Ook hier een 1-2tje voor ROC Zeeland: voorzitter Pieter Flikweert en zijn Team Fast sleepten net voor dat van John Tilleba de eerste prijs, een tinnen schaal, in de wacht. John gaat in september in het Italiaanse Imola genieten van de Formule 1 race, zijn individuele Vakkanjerprijs.

Ontwerp John

Docent Werktuigbouwkunde en BPV begeleider de heer G.A.M. Wittens is trots op 'zijn' Vakkanjers. Hij heeft beiden vanaf september intensief getraind.

Schreeuw om vakmensen
De heer Wittens: "De Nationale Beroepenwedstrijden voor jongeren tot 25 jaar worden om het jaar georganiseerd door Bureau TOP, een samenwerkingsverband van Stichting Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metalektro en de Stichting Opleiding en Ontwikkeling Metaalbewerking. Hierin zijn zowel werkgevers- als werknemersorganisaties in de metaal en elektrotechnische industrie en metaalbewerking vertegenwoordigd. De campagne 'Vakkanjers', waarvan de beroepenwedstrijden onderdeel zijn, is tot stand gekomen in samenwerking met Kenteq, kenniscentrum voor technisch vakmanschap. Met de campagne Vakkanjers wil Bureau TOP de vaktrots en de instroom van jonge vakmensen in deze sectoren stimuleren. De markt schreeuwt om hen!"


Ontwerp Pieter

In het jaar na de nationale beroepenwedstrijden worden de wereldkampioenschappen georganiseerd. Vakkanjer John is genomineerd voor de individuele wedstrijd die in Japan wordt gehouden, mits de discipline CAD-tekenen vertegenwoordigd is. Dat hoort hij eind mei. Voor Pieter is het nog onzeker of de teamwedstrijden genomineerd worden voor Japan. Ook dat zal eind mei bekend worden gemaakt, maar dan nog zullen er meer teams gaan strijden voor die ene nominatieplaats in Japan.

De opdracht
Van onder andere machines maken CAD-tekenaars twee- en driedimensionale tekeningen. CAD-tekenaars John Tillema en Pieter Flikweert tekenden individueel in de eerste twee wedstrijddagen met het programma 'Inventor' een testopstelling van een sta-op fauteuil voor de Scoozy, een eigentijdse scootmobiel die bestemd is voor het stadsverkeer. Als finalisten maakten zij gedetailleerde tekeningen met gegevens, zoals maatvoering, toleranties en oppervlakte ruwheden. De daaropvolgende twee dagen gingen de teams aan de slag. Zij kregen een wiel en een motor. Daarmee moesten zij de aandrijfarm van de Scoozy maken. Op de laatste dag moesten zij een presentatie van hun ontwerp geven en werd er ook getest of het ontwerp functioneerde. De deelnemers moesten dus niet alleen hun vak beheersen, maar ook sociale competenties tonen, want het was heel belangrijk dat de samenwerking tussen de verschillende disciplines binnen het team vlot verliep. De opdracht was vooraf bekend, zodat John en Pieter die uitgebreid hebben kunnen trainen. De scootmobiel moest aan bepaalde eisen voldoen. Een bureau onderzoekt nu of hij in productie kan worden genomen.

Training
"Dit was onze derde deelname aan de nationale beroepenwedstrijden. Vier jaar geleden zijn wij voor het eerst door de organisatie benaderd", vervolgt de heer Wittens. "Omdat ROC Zeeland voortvarend was met tekenen, besloten we CAD-tekenaars te laten deelnemen. De eerste keer zijn wij ook met één eerste en één tweede plaats geëindigd. Onze deelnemer Dennis van der Wielen is toen naar de wereldkampioenschappen in Sankt Gallen geweest. De tweede keer eindigden wij op de tweede, derde en vijfde plaats. Nu zijn we gestart met vijf jongens, waarvan er eind november vier naar de voorrondes in Cuyk zijn gegaan. Daar werd John al eerste, maar Pieter was vijfde. Samen zijn ze doorgegaan naar de finales. Door keihard te trainen en zich helemaal op de wedstrijden te concentreren, hebben zij deze topprestaties kunnen leveren. Het heeft veel energie en tijd gekost, maar dat was het waard. Als John en/of Pieter naar Japan gaan, train ik ze samen met expert Chris Linkens van Bureau TOP weer met evenveel plezier voor de wereldkampioenschappen 2007!"

Wakker schudden
John en Pieter hebben veel reacties op hun overwinning gehad. Zowel op de radio, in de krant en het internet hebben zij uiteengezet hoe interessant hun opleiding is en hoeveel vraag er is naar goede vakmensen. De heer Wittens: "Dat je ook met je handen leuk werk kunt hebben en een goede boterham kunt verdienen, kan maar niet vaak genoeg worden gezegd. We moeten de jeugd én de ouders wakker schudden!"


John en Pieter gaan door naar de HBO opleiding. Pieter volgt al vier jaar het 6,5 jaar durende duale traject van MBO + HBO werktuigbouwkunde. John gaat de vierjarige HBO opleiding industrieel productontwerp volgen in Rotterdam. "Onze deelname aan de vakkanjerwedstrijden die gehouden zijn op een stand van de drukbezochte beurs Techni-Show, heeft het ROC Zeeland niet alleen meer naamsbekendheid opgeleverd, maar ook interessante contacten met bedrijven die stageplaatsen aanbieden. Daarvan hebben wij er als opleidingsinstituut nooit genoeg", verzekert de heer Wittens.

ROC Zeeland
E-mail: wis@roczeeland.nl
Internet: www.roczeeland.nl www.vakkanjers.nl


...onderneemt
Ondernemerscongres MKB-Zeeland

...werkt
Maatwerkoplossingen met polyester

...geeft advies
Innovatieteam Syntens adviseert advocatenkantoor

...organiseert
Zeeuws Innovatie Evenement 2006

...zoekt
'Een goede adviseur betaalt zich altijd terug'

...verkoopt
Wat levert uw bedrijf straks op?

...verhuist
Bedrijven verhuizen naar Zeeland

....spreekt
Spreekdag bedrijfsoverdracht

...tekent
Techniek heeft de toekomst

...opent
Kapelle heeft gunstig vestigingsklimaat

...en de Smokkelhoek
Revitalisatie Smokkelhoek gevierd met Open Dag

...heeft ruimte
Ruimte om te wonen en te werken

...groepeert
Steeds meer jonge ondernemers sluiten zich aan

...werkt met uien
Succesvol eerste jaar

...kweekt
Parels in de Oosterschelde

...proeft
Zeeuwse kreeft voor culinaire fijnproevers

...rijdt
Jaguar XJ sovereign diesel Vloeken in de kerk?

...verzorgt een lezing
Met visie voor de toekomst

...moet
Veranderen!

...op water
Succes is voor de volhouders

...moet innoveren
Kiezen of ka(b)belen

...op de markt
Probeer niet de grootste te zijn, maar wel de beste en de slimste

...zet door
Bedenk het voor je klanten zoals je het zelf zou willen hebben

...op boorplatforms
Wees innovatief en doe nooit concessies aan kwaliteit

...in Goes
Investeren čn exploiteren

...spreekt
De Beleggingsadviseurs

...vaart
Watersport Totaal & Maritieme Dagen wordt geprolongeerd

...en lifestyle
Veel bezoekers bij eerste WoningExpo Zeeland

...handelt
Grensverleggend ondernemen via internationale netwerken

...en vastgoed
Rijksgebouwendienst een belangrijke marktpartij