In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2006
File not found.

Revitalisatie Smokkelhoek gevierd met Open Dag

Burgemeester Siebe Kramer verricht op zaterdag 20 mei de officiële opening van het vernieuwde bedrijventerrein de Smokkelhoek in Kapelle. Het oude bedrijventerrein is gerevitaliseerd, terwijl letterlijk en figuurlijk de weg is geplaveid voor de vestiging van nieuwe bedrijven.


Voorzitter Kees van Liere van ondernemersvereniging Smokkelhoek (OVS). Zaterdag 20 mei houdt OVS Open Dag.

Drie partijen hebben in feite de revitalisatie van de Smokkelhoek tot stand gebracht. De gemeenteraad van Kapelle heeft een fors bedrag van acht ton beschikbaar gesteld voor het bedrijventerrein, terwijl ook de ondernemers zelf financieel bijgedragen hebben aan de revitalisatie. Tevens is er ondersteuning van de provincie Zeeland geweest. Daarnaast hebben ondernemingen als Coroos, VOCZ en Koole Transport zelf alles op orde gebracht. „De infrastructuur van de Smokkelhoek is drastisch verbeterd: wegen, bebording, verlichting. Bovendien worden er mooie groenstroken aangelegd. Voorheen waren de wegen te smal en waren deze niet voorzien van belijning en fietsstroken.
De laatste jaren breidt de bedrijvigheid op het terrein zich relatief snel uit. We hadden echter gehoopt dat we al nieuwe grotere kavels verkocht zouden hebben. Soms moet je nu eenmaal diepte-investeringen doen, zeker voor een strategische locatie als de Smokkelhoek. Door de ligging aan de A58 is de bereikbaarheid prima en de grondprijzen zijn beduidend lager dan elders in het land. Stel dat de Rewin morgen een bedrijf introduceert dat zich op een perceel van acht hectare wil vestigen: dan ben je spekkoper", aldus burgemeester Kramer van de gemeente Kapelle.

Acquisitie
De gemeenteraad heeft een contract afgesloten met ontwikkelingsmaatschappij Rewin voor acquisitie en promotie van de bedrijvigheid in Kapelle. Milieuhinderlijke bedrijven in de kern worden verplaatst, maar wel behouden voor de gemeente. Burgemeester Kramer neemt voorlopig de portefeuille waar van Giel-Jan Burger die zich als wethouder van het project Smokkelhoek heeft ingespannen voor de revitalisatie van het bedrijventerrein.
Kramer hoopt en verwacht dat Burger binnenkort weer op zijn post is, nadat de geloofsbrieven van de wethouder in orde zijn. „Dergelijke akkefietjes overschaduwen de vele positieve zaken in onze gemeente. Kapelle is een prima gemeente om te wonen, te werken en te recreëren. „We hebben zowel groen, blauw als rood (industrie). Er is bestaande woningbouw in alle soorten en maten en bovendien worden er ieder jaar ongeveer vijftig nieuwe woningen gerealiseerd. Er zijn in Kapelle diverse nieuwbouwprojecten zoals bijvoorbeeld het prestigieuze plan Zuidhoek met veel gevarieerde woningbouw. Het vestigingsklimaat voor bedrijven is eveneens uitstekend. De grondprijzen zijn laag en er is een goede bereikbaarheid over de weg, per spoor en over het water. Ook op het gebied van recreatie en toerisme is het goed toeven, met een jachthaven, het nationaal park Oosterschelde en diverse campingbedrijven", aldus Kramer.


Kapelle staat bekend als de bloesem van Zeeland en er is veel agribusiness binnen de gemeentegrenzen. Zo zijn er van oudsher diverse fruiteeltbedrijven, terwijl er ook veel foodgerelateerde bedrijvigheid is. In de Willem-Anna polder is op een perceel van 78 hectare Seasun gevestigd, één van de grotere glastuinbouwbedrijven van Nederland. De gemeente Kapelle bestaat uit vier kernen waarbij Kapelle en Biezelinge enkel door het spoor zijn gescheiden. De diverse winkelvoorzieningen zijn veelal rond het oude centrum van Kapelle-Biezelinge geconcentreerd. Het aan de Oosterschelde gelegen Wemeldinge is de toeristische troef van de gemeente. De kleinste kern is Schore, met typische dorpsaantrekkelijkheid. Er is een smederij gevestigd waar open haarden en hekwerk door smid Sanderse nog ambachtelijk worden vervaardigd.
De 59-jarige Siebe Kramer - hij is VVD-er, maar in de eerste plaats liberaal - is sinds 2002 eerste burger van Kapelle. Het hoeft geen betoog dat de oud-beroepsmilitair het er goed naar de zin heeft. „Bij de KMA was het een kwestie van besturen, leidinggeven, organiseren en met mensen omgaan. Dat ligt mij wel. Als burgemeester van Kapelle draait het in feite omhetzelfde, hoewel het besturen wat meer op de voorgrond staat."

Programma Open Dag Smokkelhoek 20 mei

 • 10.00 uur -16.00 uur
  Aanvang Open Dag. Een Britse dubbeldekkerbus rijdt doorlopend vanaf de kantine van de Sligro langs de open bedrijven. Er zijn op diverse plaatsen leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud. In de Sligro-kantine staan marktkramen en zijn een hapje en een drankje te verkrijgen.
 • 12.00 uur
  tandemsprong wethouder Burger
 • 12.30 uur
  officiële opening door burgemeester Kramer
 • 16.00 uur
  Afsluiting van de dag
Iedereen is van harte welkom tijdens de feestelijke opening van het vernieuwde bedrijventerrein Smokkelhoek!


...onderneemt
Ondernemerscongres MKB-Zeeland

...werkt
Maatwerkoplossingen met polyester

...geeft advies
Innovatieteam Syntens adviseert advocatenkantoor

...organiseert
Zeeuws Innovatie Evenement 2006

...zoekt
'Een goede adviseur betaalt zich altijd terug'

...verkoopt
Wat levert uw bedrijf straks op?

...verhuist
Bedrijven verhuizen naar Zeeland

....spreekt
Spreekdag bedrijfsoverdracht

...tekent
Techniek heeft de toekomst

...opent
Kapelle heeft gunstig vestigingsklimaat

...en de Smokkelhoek
Revitalisatie Smokkelhoek gevierd met Open Dag

...heeft ruimte
Ruimte om te wonen en te werken

...groepeert
Steeds meer jonge ondernemers sluiten zich aan

...werkt met uien
Succesvol eerste jaar

...kweekt
Parels in de Oosterschelde

...proeft
Zeeuwse kreeft voor culinaire fijnproevers

...rijdt
Jaguar XJ sovereign diesel Vloeken in de kerk?

...verzorgt een lezing
Met visie voor de toekomst

...moet
Veranderen!

...op water
Succes is voor de volhouders

...moet innoveren
Kiezen of ka(b)belen

...op de markt
Probeer niet de grootste te zijn, maar wel de beste en de slimste

...zet door
Bedenk het voor je klanten zoals je het zelf zou willen hebben

...op boorplatforms
Wees innovatief en doe nooit concessies aan kwaliteit

...in Goes
Investeren čn exploiteren

...spreekt
De Beleggingsadviseurs

...vaart
Watersport Totaal & Maritieme Dagen wordt geprolongeerd

...en lifestyle
Veel bezoekers bij eerste WoningExpo Zeeland

...handelt
Grensverleggend ondernemen via internationale netwerken

...en vastgoed
Rijksgebouwendienst een belangrijke marktpartij