In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2006
File not found.

Veel interactie tijdens Internationale Handelsdag in Bergen op Zoom
Grensverleggend ondernemen via internationale netwerken

De Kamers van Koophandel voor Zeeland en West-Brabant mochten vorige maand tijdens de Internationale Handelsdag in zalencentrum De Raayberg in Bergen op Zoom ongeveer 150 bezoekers verwelkomen. Handel met België, Duitsland, China en Oost-Europa stond deze dag centraal. Zowel het West-Brabantse als Zeeuwse bedrijfsleven deed het in 2005 goed over de grens.


Vorig jaar exporteerde West-Brabant voor 11,2 miljard euro aan goederen en diensten, Zeeland voor 8 miljard; voor beiden een toename van een half miljard. Export is zowel voor West-Brabant als Zeeland van groot belang. In de eerste regio wordt bijna een derde van de omzet gehaald uit export, in Zeeland zelfs bijna de helft. Via een ruime informatiemarkt, workshops en gesprekken met specialisten werd ondernemers met exportplannen informatie verschaft. Traditiegetrouw vond er weer een levendige forumdiscussie plaats, onder leiding van Philip Stobbelaar, coördinator voorlichting Internationale Handel bij de Kamer van Koophandel. Er was volop interactie tussen de vier deelnemers aan de discussie. Ook nu weer gaven twee ondernemers uit West-Brabant en twee ondernemers uit Zeeland acte de présence: Jack Musters (hoofd inkoop Bruynzeel-Sakura B.V. te Bergen op Zoom), Cor van Gils (eigenaar van Dragon Plastics BV uit Sint Maartensdijk), Cees Vleugel (Ribbstyle Selected Products BV uit Wemeldinge) en Wim van Hoof (directeur van Rompa Kunststofprodukten BV uit Terheijden).

Doelstelling van de Internationale Handelsdag is om ondernemers met plannen over de grens, nader kennis te laten maken met im- en export. Bestaande en startende ondernemers wordt inzicht gegeven in belangrijke zaken die spelen op dit gebied. De ondernemers werden op de informatiemarkt geïnformeerd door diverse partijen zoals kamer van koophandel, douane, belastingdienst, ambassades, bankwezen, accountancy en evd. Dit laatste agentschap is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van economische zaken voor het ondersteunen van internationaal ondernemen en internationale samenwerking. „Belangrijk bij de handel met bijvoorbeeld China of Oost-Europa is het hebben van internationale netwerken. Een bezoekje aan een land als China is natuurlijk niet voldoende. Je moet als ondernemer altijd zorgen dat je gebruik maakt van bekenden die weten welke wegen je moet bewandelen en je moet mensen kennen om zaken mee te kunnen doen. Het gaat om zowel kennissen als kennis", aldus Philip Stobbelaar.

Iemand die grensverleggend wil ondernemen en zich eventueel wil vestigen in een bepaald land, moet zich van tevoren goed verdiepen in de cultuur van dat land. Een openbare netwerkpartner als NBSO (Netherlands Business Support Offices) kan daarbij uitkomst bieden, evenals particuliere netwerkpartners zoals consultancybedrijven. Daarnaast is er nog een andere categorie waarvan startende exporteurs veel kunnen leren: de ervaren ondernemers. De medewerkers van de kamer van koophandel kunnen de theorie van internationaal ondernemen wel bijbrengen, maar wie kunnen het tenslotte beter vertellen dan de mensen die zich al jaren met export bezighouden. De contacten tussen de diverse ondernemers op de internationale handelsdag waren dan ook goed voor verbreding van de kennis. Deze wisselwerking kwam ook uit de verf tijdens de forumdiscussie tussen de vier internationale ondernemers uit de dagelijkse praktijk. Theorie en praktijk sloten dan ook naadloos aan op de handelsdag in Bergen op Zoom.

...onderneemt
Ondernemerscongres MKB-Zeeland

...werkt
Maatwerkoplossingen met polyester

...geeft advies
Innovatieteam Syntens adviseert advocatenkantoor

...organiseert
Zeeuws Innovatie Evenement 2006

...zoekt
'Een goede adviseur betaalt zich altijd terug'

...verkoopt
Wat levert uw bedrijf straks op?

...verhuist
Bedrijven verhuizen naar Zeeland

....spreekt
Spreekdag bedrijfsoverdracht

...tekent
Techniek heeft de toekomst

...opent
Kapelle heeft gunstig vestigingsklimaat

...en de Smokkelhoek
Revitalisatie Smokkelhoek gevierd met Open Dag

...heeft ruimte
Ruimte om te wonen en te werken

...groepeert
Steeds meer jonge ondernemers sluiten zich aan

...werkt met uien
Succesvol eerste jaar

...kweekt
Parels in de Oosterschelde

...proeft
Zeeuwse kreeft voor culinaire fijnproevers

...rijdt
Jaguar XJ sovereign diesel Vloeken in de kerk?

...verzorgt een lezing
Met visie voor de toekomst

...moet
Veranderen!

...op water
Succes is voor de volhouders

...moet innoveren
Kiezen of ka(b)belen

...op de markt
Probeer niet de grootste te zijn, maar wel de beste en de slimste

...zet door
Bedenk het voor je klanten zoals je het zelf zou willen hebben

...op boorplatforms
Wees innovatief en doe nooit concessies aan kwaliteit

...in Goes
Investeren čn exploiteren

...spreekt
De Beleggingsadviseurs

...vaart
Watersport Totaal & Maritieme Dagen wordt geprolongeerd

...en lifestyle
Veel bezoekers bij eerste WoningExpo Zeeland

...handelt
Grensverleggend ondernemen via internationale netwerken

...en vastgoed
Rijksgebouwendienst een belangrijke marktpartij