In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2006
File not found.

Zeeuwse kreeft voor culinaire fijnproevers

„De natuur laat zich niet regisseren", merkte aftredend voorzitter Robert Zonnevylle van de stichting Promotie Oosterschelde Kreeft op. Hij zei op donderdag 30 maart in de tjokvolle ontvangsttent in Zierikzee dat het water in de Oosterschelde nog te koud is voor de kreeftenvangst. En dat terwijl het kreeftenseizoen toch loopt vanaf 1 april tot 15 juli.


De kreeften, die niet kunnen zwemmen maar kruipen, gaan door de koude nog niet aan de wandel. Desondanks werden eerder onder leiding van kreeftenvisser Jan van Westenbrugge 37 kreeften uit de Oosterschelde opgevist. Een aantal dat juist voldoende was om de honderden overheidsdienaren en mediavertegenwoordigers een amuse aan te bieden. Het kleine hapje was groot genoeg om te constateren dat de nieuwe Zeeuwse kreeft lekker mals is. Zeker in combinatie met de Raimat 2004 laat de kreeft zich goed smaken.

Deze rosé is officieel gekozen tot kreeftenwijn 2006. Het was dit jaar extra druk bij de feestelijke opening van het kreeftenseizoen vanwege de koppeling met een culinaire streekproducten persreis, georganiseerd door de gemeente Schouwen-Duiveland en Balth Roessing van Junction Communication.

Moeder natuur doet was ze wil. Zo ook op de Oosterschelde waar het kan spoken. Windkracht 7 was het bij de officiële opening van het kreeftenseizoen 2006. Daardoor was het onverantwoord om met platbodems de Oosterschelde op te varen. Het selecte gezelschap gezagsbekleders, onder leiding van kreeftenvisser Van Westenbrugge, moest daardoor de fuiken lichten bij de keersluis en niet op open water. Het 'elitaire groepje' bestond onder andere uit de Zeeuwse gedeputeerden George van Heukelom en Maria Le Roy plus vertegenwoordiger van de Vlaamse regering Axel Buyse.


Economie
De Oosterschelde kreeft is één van de beste ter wereld. De smaak en structuur van het vlees zijn van een hoog gastronomisch gehalte. Eind vorig jaar is op het notariskantoor van Robert Zonnevylle in Zierikzee de akte gepasseerd voor de oprichting van de Stichting Keurmerk Zeeuwse Kreeft. Doelstelling is certificering voor duurzaamheid van de Zeeuwse kreeftenvisserij naar de internationale maatstaven van de Marine Stewardship Council. Hans van Geesbergen (secretaris stichting Keurmerk) dankte Robert Zonnevylle voor het op de kaart zetten van de Oosterscheldekreeft. Notaris Zonnevylle stelde dat provinciale streekproducten goed zijn voor de Zeeuwse economie. Met name zilte Zeeuwse zaligheden zoals de Oosterscheldekreeft zijn goede ambassadeurs van Zeeland. „Helaas is de Promotie Oosterschelde Kreeft een arme stichting. We zijn op tien beurzen uitgenodigd, onder andere in Parijs en Madrid.

Gedeputeerde Le Roy, burgemeester Asselberghs en notaris Zonnevylle (v.l.n.r.) luisteren naar de toespraak van secretaris Van Geesbergen van de stichting Keurmerk Zeeuwse Kreeft.


We hebben deze echter om financiële redenen moeten laten lopen, terwijl de Oosterscheldekreeft toch belangrijk is voor de Zeeuwse economie", aldus Zonnevylle. Vervolgens nam gedeputeerde Le Roy het woord. Zij bedankte eerst Zonnevylle die vanaf het eerste uur in 2000, als voorzitter het boegbeeld was van de Stichting. „Hoewel ik nog niet zo lang gedeputeerde van economische zaken ben, voel ik me wel aangesproken. Ik zal de handschoen opnemen.

De provincie Zeeland wil de sector recreatie en toerisme verder stimuleren en we zijn bezig met een heroverweging van de budgetten. Ik wil me onder andere inzetten voor de zilte Zeeuwse producten. De stichting mag me afrekenen op de belofte die ik vandaag gedaan heb", aldus Maria Le Roy.

...onderneemt
Ondernemerscongres MKB-Zeeland

...werkt
Maatwerkoplossingen met polyester

...geeft advies
Innovatieteam Syntens adviseert advocatenkantoor

...organiseert
Zeeuws Innovatie Evenement 2006

...zoekt
'Een goede adviseur betaalt zich altijd terug'

...verkoopt
Wat levert uw bedrijf straks op?

...verhuist
Bedrijven verhuizen naar Zeeland

....spreekt
Spreekdag bedrijfsoverdracht

...tekent
Techniek heeft de toekomst

...opent
Kapelle heeft gunstig vestigingsklimaat

...en de Smokkelhoek
Revitalisatie Smokkelhoek gevierd met Open Dag

...heeft ruimte
Ruimte om te wonen en te werken

...groepeert
Steeds meer jonge ondernemers sluiten zich aan

...werkt met uien
Succesvol eerste jaar

...kweekt
Parels in de Oosterschelde

...proeft
Zeeuwse kreeft voor culinaire fijnproevers

...rijdt
Jaguar XJ sovereign diesel Vloeken in de kerk?

...verzorgt een lezing
Met visie voor de toekomst

...moet
Veranderen!

...op water
Succes is voor de volhouders

...moet innoveren
Kiezen of ka(b)belen

...op de markt
Probeer niet de grootste te zijn, maar wel de beste en de slimste

...zet door
Bedenk het voor je klanten zoals je het zelf zou willen hebben

...op boorplatforms
Wees innovatief en doe nooit concessies aan kwaliteit

...in Goes
Investeren čn exploiteren

...spreekt
De Beleggingsadviseurs

...vaart
Watersport Totaal & Maritieme Dagen wordt geprolongeerd

...en lifestyle
Veel bezoekers bij eerste WoningExpo Zeeland

...handelt
Grensverleggend ondernemen via internationale netwerken

...en vastgoed
Rijksgebouwendienst een belangrijke marktpartij