In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2006
File not found.


Columns
Aandacht voor de werknemer met schulden
Aandacht voor de werknemer met schulden
drs. P.J.H. den Hartog
Consultant den Hartog -
PersoneelsAdviesDienst in Goes
Uit onderzoek van het NIBUD en het NVP blijkt dat het aantal werknemers met financiële problemen de afgelopen twee jaar is gestegen. Het belangrijkste signaal dat de werkgever ontvangt is het loonbeslag. Andere signalen zijn; verzoeken om leningen, extra uren en onverklaarbaar verzuim vanwege geldproblemen thuis.

Als werkgever heeft u er last van. Een goede medewerker gaat minder functioneren, omdat hij zorgen heeft. Hij raakt gestresst, maakt sneller ongelukken en is gevoeliger voor fraude en diefstal. De werkgever heeft extra administratieve lasten om de deurwaarders tevreden te stellen.

De werkgever heeft ook een zorgtaak. Krijgt u als werkgever signalen, informeer dan wat er aan de hand is. Vaak blijkt dat u niet direct alle feiten boven tafel krijgt of dat het probleem wordt gebagatelliseerd. Waarom? Uit schaamte, misschien?

De werkgever kan helpen. Op de eerste plaats met een verwijzing naar de schuldhulpverlening. Soms duurt het erg lang voordat men daar terecht kan. Ondertussen kan de werkgever samen met de werknemer een analyse (laten) maken van de schulden en schuldeisers. Orde scheppen in de administratieve en financiële chaos helpt om het lek boven te krijgen. Op basis daarvan kan worden beoordeeld, of en op welke wijze geholpen kan worden om de schulden in te lossen. Vaak is de berg zo hoog, dat extra overwerk, of nóg een lening niet helpt.
Primair moet dan de actie gericht worden op de schuldeisers, om bij hen enig geduld te vragen en om daarna met een betalingsregeling akkoord te gaan. Dit met het doel om definitief van de schulden af te raken. De werknemer die niet meer hoeft te piekeren over het geld en daarbij hulp krijgt, komt ontspannen en uitgeslapen naar het werk. Hij functioneert weer als vroeger.
Bent u als werkgever liever actief met de zaken waarin u goed bent? Schakel dan bij personeelsproblemen een professional in.
...organiseert
'Innovatiekracht' hoofdthema BOS 2006

...produceert
Vervaardigen van grondbewerkingsmachine

...spreekt
In 't kort

...innoveert
Innovatieve technieken in de fruitteelt

...verdiept zich
Summer Experience beleven met Syntens

...blikt terug
ZIE 2006 succesvol verlopen

...wint
Samenwerking essentieel voor uitvoering innovaties

...stijgt
Logistiek is Zeeuwse banenmotor

...groeit
Aantal Zeeuwse starters stijgt weer flink

...herziet
Programma gemeenten onder de loep

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...bereikt meer
Veranderingen bij 'de Ondernemer'

...stimuleert
Durf te ondernemen

...presenteert
Java's Comedy Night

...loodst
Digitaal stappenplan biedt uitkomst

...viert
Nieuwe haring is lekker vet en mals

...verruimt
Kantorenmarkt voortvarend

...kraakt
Startende ondernemers steeds vaker tijdelijk in kantoorpand

...rijdt
Audi TT Coupé: Wonderschoon lijnenspel

...anticipeert
'Trots op de Zeeuwse havens'