In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2006
File not found.

'Ondernemers Terneuzen moeten veel trotser zijn'

De gemeente Terneuzen heeft een economische impuls nodig en de bedrijvigheid in de gemeente moet worden versterkt. Dat legde de Terneuzense gemeenteraad vorig jaar vast in het Actieplan Economie. Er zijn kansen genoeg, vinden de ondernemers Jan Sips, directeur van Projectontwikkeling Zeeland en Eric van 't Westeinde, directeur van De Feyter Terneuzen. Mits de lokale ondernemers hun valse bescheidenheid afwerpen.


Eric van 't Westeinde.

"Zeeuws-Vlaanderen heeft veel meer te bieden dan de meeste mensen hier zelf lijken te zien", constateert Jan Sips. "Zeeuwen in het algemeen en Zeeuws-Vlamingen in het bijzonder zijn veel te bescheiden. De regio heeft zo veel te bieden, maar buiten Zeeland weet niemand dat. We moeten veel meer uitdragen hoe goed het hier is. Want als je zelf niet vertelt dat je goed bent, hoe moeten anderen dat dan te weten komen?" Van 't Westeinde sluit zich volledig aan bij deze analyse van Sips. "We zijn te weinig trots op wat we hier hebben bereikt, we hebben te weinig vertrouwen in eigen kunnen", aldus Van 't Westeinde. "We hebben hier alles: een fantastische infrastructuur, geen files, ruimte, we kunnen goedkoop wonen, zijn als werkgevers goed georganiseerd, noem maar op. Daardoor is het onbegrijpelijk dat een gebied als de Kanaalzone zich niet veel sneller ontwikkelt. Dat kan alleen maar omdat we niet hard genoeg op de trom slaan, te weinig bekendmaken wat voor prachtig gebied hier nog braak ligt."

Naar buiten treden
Sips en Van 't Westeinde maken de vergelijking met Goes, dat zich de afgelopen jaren uitstekend heeft weten te profileren. Niet door de strategische ligging of de leuke binnenstad, aldus beide ondernemers, maar doordat Goes de voordelen zoveel beter heeft uit weten te dragen. Sips: "Terneuzen heeft zeker evenveel potentie als Goes. Terneuzen ligt uiterst centraal in Europa, aan belangrijke waterwegen en op een steenworp afstand van Gent, Antwerpen en Zeebrugge. Door de komst van de Westerscheldetunnel zijn ook Rotterdam en Vlissingen dichtbij. Terneuzen heeft alle kansen om, zeker als de verbinding bij Sluiskil beter wordt, een logistieke sleutelpositie te gaan vervullen. Maar dan moeten we wel iedereen vertellen dat hier tal van mogelijkheden zijn." Daarbij moet Zeeland één geluid laten horen, vindt Van 't Westeinde. "Zeeland laat naar buiten toe te divers en te veel tegengestelde berichten horen. De politiek, de overheden en het bedrijfsleven zouden meer gebundeld en krachtig naar buiten moeten treden en één geluid moeten laten horen." Het bedrijfsleven moet daarin ook verantwoordelijkheid nemen, pleit Van 't Westeinde.


Jan Sips.

Dat het daaraan schort, concludeerde de Terneuzense ondernemer toen hij kort geleden in Eindhoven een bijeenkomst bezocht van ondernemers uit Zuid-Nederland en daar tot zijn verbijstering niet meer dan twee Zeeuws-Vlaamse ondernemers telde, tegen zeshonderd Brabantse. Van 't Westeinde: "Hoe kunnen we dan verwachten dat we gelden binnenhalen of politieke macht uitoefenen? We moeten gezamenlijk veel meer naar buiten treden om deze regio te promoten. En dat kunnen we niet alleen aan de overheden overlaten, daar hebben we zelf ook verantwoordelijkheid in."

Goede vestigingsplek
Marktkansen zijn er genoeg, vinden beide ondernemers. Sips wijst op het grote Belgische achterland. "Zeeuws-Vlaanderen moet zich niet op Nederland richten maar op België. In Hulst en Sluis is het aantal Belgische bezoekers sterk teruggelopen, maar hier in Terneuzen lopen wel elke zondag honderden Belgen langs de boulevard. Maar als die vervolgens de stad inlopen, is er niets voor ze te doen. In het centrum van Terneuzen zouden alle winkels open moeten zijn op zondag. Net als alle restaurants, hier en in de omliggende dorpen. Want als Belgen afkomen op kwaliteit, moeten we ze dat bieden." Van 't Westeinde kijkt verder dan alleen de Benelux. "Markten inter­nationaliseren, zijn veel groter geworden dan alleen Zeeland, Nederland of België. Ondernemers moeten internationale marktkansen benutten. Zeeuws-Vlamingen hebben nog wel eens de neiging om 'op de winkel te passen', dingen te doen omdat ze altijd zo zijn gedaan. Maar de wereld verandert snel en de markten worden groter. Ondernemers van nu moeten die dingen doen waar ze goed in zijn. Ze moeten specialiseren en hun markt vervolgens ook buiten Zeeland zoeken. Terneuzen ligt centraal in de Benelux en biedt alles wat een goed bedrijf nodig heeft, van maakindustrie tot goede woonvoorzieningen voor je personeel. Als je innovatief bent en nieuwe markten weet aan te boren, is Terneuzen een goede plek om gevestigd te zijn."


...bepleit
Zeeuwse economie
is kansrijk

...adviseert
Bedrijven kunnen korting krijgen voor reeds betaalde WAO-premies

...presenteert
Zeeland moet kansen
verzilveren

...innoveert
Masterclass werkt
inspirerend

...organiseert
Maintenance voor de
Zeeuwse procesindustrie

...onderneemt
Verkiezingsdebat
voor ondernemers

...verkiest
Gemeente speelt
belangrijke rol voor bedrijfsleven

....informeert
Workshops....

...biedt
"Terneuzen over
vijftien jaar economisch hart van Zeeland"

...verenigt
Stad en bedrijfsleven
luisteren naar elkaar

...verplaatst
Ruimte voor ondernemen

...werkt
Mensen moeten het
hier naar hun zin hebben

...constateert
'Ondernemers Terneuzen
moeten veel trotser zijn'

...wint
Terneuzense ondernemers innovatief en creatief

...organiseert
Netwerkparty in
'Wall Street Goes'
wordt geprolongeerd

...opgericht
Stichting Keurmerk
Zeeuwse Kreeft
ziet levenslicht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...schept
Sas van Gent schept
gunstig ondernemers­klimaat

...netwerkt
Ondernemend netwerken,
netwerkend ondernemen

...spreekt
In 't kort

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...vereist
Privacy vereist
meer transparantie

...groeit
'Cijfers in perspectief':
beleggen in vastgoed
vertoont stevige groei

...herstructureert
2,5 Miljoen euro voor
Vosdonk Etten-Leur

...onderzocht
Bijna één op de drie
bouwprojecten stagneert
vanwege milieu­regelgeving