In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2006
File not found.

Ondernemend netwerken, netwerkend ondernemen

Op 17 januari hebben meer dan 180 ondernemers in Hotel Tivoli in Oudenbosch hun netwerk verstevigd en uitgebreid tijdens de grootse nieuwjaarsnetwerkavond waarmee Stichting Gaia, het succesvolle netwerk van vrouwelijke ondernemers en vrouwen in managementfuncties in Noord-Brabant, de festiviteiten rondom haar 10-jarig jubileum afsloot.Het is de vierde keer dat dit spektakel heeft plaatsgevonden. Telkens organiseert een ander netwerk de bijeenkomst. De gasten vertegenwoordigden netwerken uit het hele land waarmee Stichting Gaia samenwerkt, onder andere Jong MKB, JOS Breda Jong Management VNO/NCW en Startersnetwerk Bergen op Zoom. Het programma bood volop gelegenheid tot het leggen en verstevigen van contacten. Prominente aanwezigen waren gastvrouw Karin van Rooyen, voorzitter Federatie Zakenvrouwen en de inspirerende, onlangs onderscheiden ondernemers John Goverde van Pelikaan Reizen en Rian van Velzen van Nature's Choice. Nederlands meest gevraagde spreker, de Belg Guido Thys, kreeg het voor elkaar de aanwezigen een uur lang geboeid te laten luisteren naar zijn enerverende verhaal.

Onderhouden!
Voorzitter Karin van Rooyen van de Federatie Zakenvrouwen, waarvan Stichting Gaia lid is, benadrukt het belang van het hebben van een groot, solide netwerk. Haar woorden: "In de meeste gevallen is dat spelenderwijs ontstaan binnen het gezin", verrassen een aantal aanwezigen zichtbaar. Karin: "Als je van daaruit actief naar buiten treedt, groeit je netwerk gestaag en als je ouder wordt, verandert je netwerk mee, het wordt net zoals jijzelf specifieker. Echter, voorwaarde voor een solide netwerk is dat je het zelf voortdurend onderhoudt! Het hoeft niet altijd direct te werken, dat kan ook via via. Ongetwijfeld zul je eens merken dat ook voor jou, dankzij je netwerk, deuren opengaan, die anders (veel langer) gesloten waren gebleven. Ondernemers die aangesloten zijn bij een netwerkorganisatie halen veel voordeel uit hun lidmaatschap. Door elkaar regelmatig te ontmoeten leggen zij de basis voor het vertrouwen in elkanders onderneming en die contacten monden niet zelden uit in het elkaar gunnen van opdrachten."


Kersenpit
De Federatie Zakenvrouwen Award, de vijfjaarlijkse prijs voor innovatief en onderscheidend ondernemerschap is in november 2005 uitgereikt aan Rian van Velzen-Bastiaansen, eigenaar van Nature's Choice uit Etten-Leur. Rian licht toe dat het succes van haar bedrijf te danken is aan haar passie, daadkracht en de innovatieve producten. "Het bedrijfsfundament van 'Nature's Choice' ligt bij de uitvinding en introductie van 'De Hittepit' in 1994, een kussen gevuld met kersenpitten die na verhitting in de magnetron/oven warmte en verlichting brengen. Het voeren van één product is kwetsbaar, ook al is het een bestseller. Vandaar dat de 'badbruisbal' en nog 750 andere innovatieve healthware en bodycare producten volgden. Inmiddels hebben we 40 gemotiveerde personeelsleden in dienst en exporteren we wereldwijd naar 18 landen."

Vakantiegevoel
West-Brabant's meest creatieve ondernemer van het jaar 2005/2006 is John Goverde van Pelikaan Reizen uit Zevenbergen. Dit 75 jaar oude familiebedrijf met vijf vestigingen is een dynamische toeristische reisorganisatie die ondanks de onstuimige tijd in deze branche een innovatief en creatief product op de markt weet te zetten. John: "Naast individuele touringcarvakanties, organiseren we groepsreizen voor uiteenlopende gezelschappen naar allerlei bestemmingen, maar ook bijzondere themareizen, veelal met een religieus karakter. Zo maakten we in 2002 voor 2000 mensen een bedevaartsreis op maat naar Rome. De onderscheiding heb ik ook te danken aan ons gemotiveerde en creatieve team. Mede dankzij hen is Pelikaan Reizen al vele jaren een allround en moderne reisorganisatie."


Voorzitterschap
Haar tweede decennium start Gaia onder een nieuwe voorzitter. Marianne Brouwers heeft de voorzittershamer tijdens het diner overgedragen aan Aaltje Meijer.

Bedrijfsverloskunde
Na het hoofdgerecht is de microfoon voor bedrijfsverloskundige Guido Thys. "Wat is een bedrijfsverloskundige? Iemand die zijn opdrachtgevers helpt waarde ter wereld te brengen. Voor hun klanten, medewerkers en aandeelhouders", legt Guido uit. Hoe je dat doet, maakt hij op humoristische wijze duidelijk aan de hand van ruim 100 sheets. "In een ruilproces draait alles om drie waardes: om producten, diensten en informatie of een mengvorm ervan, om het comfort dat de leverancier de klant biedt in de vorm van bijvoorbeeld helpdesks, ondersteunende websites en bijsluiters, en om de individuele uitstraling van de medewerkers: vakkundig, betrouwvaar en plezant. Je moet ervoor zorgen dat de klant het plezierig vindt om zaken met jou te doen. Het comfort en de individuele uitstraling samen vormen de gunbaarheidsfactor van de organisatie: Als die hoog is zal de klant het ruilproces, de opdracht dus, aan de leverancier gunnen! Elk bedrijf zou het comfort en de individuele uitstraling moeten benoemen. Dat levert een onschatbare informatie op over hoe de organisatie werkelijk met haar klanten omgaat, of zou moeten omgaan." Na dit waardevolle advies van Guido Thys begeven de aanwezigen zich naar het dessertbuffet. Met sfeervolle pianomuziek op de achtergrond worden nog heel wat ervaringen en visitekaartjes uitgewisseld.


...bepleit
Zeeuwse economie
is kansrijk

...adviseert
Bedrijven kunnen korting krijgen voor reeds betaalde WAO-premies

...presenteert
Zeeland moet kansen
verzilveren

...innoveert
Masterclass werkt
inspirerend

...organiseert
Maintenance voor de
Zeeuwse procesindustrie

...onderneemt
Verkiezingsdebat
voor ondernemers

...verkiest
Gemeente speelt
belangrijke rol voor bedrijfsleven

....informeert
Workshops....

...biedt
"Terneuzen over
vijftien jaar economisch hart van Zeeland"

...verenigt
Stad en bedrijfsleven
luisteren naar elkaar

...verplaatst
Ruimte voor ondernemen

...werkt
Mensen moeten het
hier naar hun zin hebben

...constateert
'Ondernemers Terneuzen
moeten veel trotser zijn'

...wint
Terneuzense ondernemers innovatief en creatief

...organiseert
Netwerkparty in
'Wall Street Goes'
wordt geprolongeerd

...opgericht
Stichting Keurmerk
Zeeuwse Kreeft
ziet levenslicht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...schept
Sas van Gent schept
gunstig ondernemers­klimaat

...netwerkt
Ondernemend netwerken,
netwerkend ondernemen

...spreekt
In 't kort

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...vereist
Privacy vereist
meer transparantie

...groeit
'Cijfers in perspectief':
beleggen in vastgoed
vertoont stevige groei

...herstructureert
2,5 Miljoen euro voor
Vosdonk Etten-Leur

...onderzocht
Bijna één op de drie
bouwprojecten stagneert
vanwege milieu­regelgeving