In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2006
File not found.

Terneuzense ondernemers innovatief en creatief

De ondernemers van Terneuzen lijken de meest creatieve van Zeeland. De Kamer van Koophandel reikte de Prijs Creatief Ondernemerschap immers drie opeenvolgende jaren uit aan bedrijven uit deze gemeente. In 2003 won Van de Bilt Zaden en Vlas uit Sluiskil, in 2004 Multraship Towage & Salvage en in 2005 Broadcast Partners, beide uit Terneuzen. Toeval?


Terneuzen kent een uitstekend ondernemingsklimaat.

De Kamer van Koophandel kent de Prijs Creatief Ondernemer-schap jaarlijks toe aan een Zeeuwse ondernemer die een vooraanstaande positie binnen zijn bedrijfstak inneemt door een creatieve en innoverende bedrijfsvoering.

2003
In 2003 ging de prijs naar Van de Bilt Zaden en Vlas BV, dat zich al meer dan honderd jaar toelegt op de handel en verwerking van vlas. De jury was destijds vooral gecharmeerd van het feit dat het bedrijf zich de afgelopen vijftien jaar heeft ontwikkeld van een streekgebonden vlasbedrijf tot een vooraanstaande speler op de internationale vlasmarkt. Inmiddels is Van de Bilt een van de grootste West-Europese bedrijven op het terrein van vlas. "Zeeuws-Vlaanderen is van oudsher een belangrijk gebied in de vlasteelt en dat vormt natuurlijk de basis van ons bedrijf. Maar opereerden we vroeger binnen een straal van zo'n honderdvijftig kilometer, tegenwoordig is dat mondiaal", vertelt directeur Marc van de Bilt. En hoewel de vaste kern van doorgewinterde vlastelers rondom het bedrijf volgens hem nog steeds belangrijk is, telt de strategische ligging van Sluiskil inmiddels minstens zo hard mee. Daarnaast roemt Van de Bilt het ondernemersklimaat in Terneuzen. "Als er problemen zijn met bijvoorbeeld vergunningen, probeert de gemeente altijd te helpen. De gemeente Terneuzen zorgt goed voor haar ondernemers en probeert de sfeer goed te houden. Bovendien heb je hier goed personeel, dat hard wil werken en een positieve instelling heeft. We zitten dan ook naar volle tevredenheid in de Kanaalzone."

2004
In 2004 werd de prijs gewonnen door Multraship Towage & Salvage. Multraship biedt havensleepdiensten aan in de havens van Vlissingen, Terneuzen en Gent. Daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in zeesleepactiviteiten en in tal van maritieme diensten. De reden voor de jury om voor dit bedrijf te kiezen, is dat Multraship de afgelopen twintig jaren honderden succesvolle bergingsoperaties heeft uitgevoerd. Daardoor heeft het bedrijf zich binnen de sleepvaartsector in korte tijd weten op te werken tot een van de grotere familiebedrijven ter wereld. Directeur Leendert Muller noemt de inzet van de regionale bestuurders een van de redenen achter het succes van Multraship. "Dit hele Zeeuwse havengebied, waar Terneuzen toe behoort, biedt naar mijn mening nog tal van mogelijkheden tot groei. Wat dat betreft zitten we nu nog in een heel pril stadium. Daarom is de komst van de Westerschelde Container Terminal ook absoluut noodzakelijk. Ik hoop dat de bestuurders van Zeeland Seaports, de gemeente en de provincie zich zo blijven inzetten, dan is er hier nog veel meer mogelijk." Daarnaast dankt Multraship het succes deels aan de diverse Zeeuwse nautische opleidingen. "We kunnen vrij makkelijk goed personeel werven, ook in de regio. Natuurlijk investeren we in de specifieke vakkennis van onze medewerkers, maar de opleidingen hier leveren heel goede mensen af."

2005
Vorig jaar ging de eer naar Broadcast Partners. Dit bedrijf werd in 1979 opgericht door twee destijds piepjonge ondernemers. Inmiddels is het bedrijf marktleider in de Benelux en kent het klanten als Yorin FM, Radio 538 en tal van andere spraakmakende radiostations. "Het leuke van Terneuzen is dat je eigenlijk tussen Nederland en België inligt. Daardoor ken je zowel de Vlaamse als de Nederlandse cultuur en dat is zeker een sleutel tot ons succes geweest. Als Nederlanders konden we de Nederlandse markt bewerken, en als Zeeuws-Vlamingen waren we welkom in België", vertelt directeur Steven Hamelink. Als ander voordeel van Terneuzen noemt Hamelink de toewijding van het personeel. "Vooral onze hoger opgeleide medewerkers hebben na hun studie in bijvoorbeeld Eindhoven, Enschede of Delft heel bewust de keuze gemaakt om terug te keren naar hun Zeeuws-Vlaamse roots. Ons personeel is daardoor veel honkvaster dan dat van onze concurrenten in bijvoorbeeld de Randstad. Dat betekent dat in de top van ons bedrijf weinig verloop is en dat levert ons absoluut een concurrentievoordeel op." De afstand tot de klanten in Brussel en Hilversum heeft Broadcast Partners vooralsnog niet kunnen verleiden Zeeuws-Vlaanderen te verlaten. Wel tot de oprichting van een filiaal in Hilversum. "Mijn collega rijdt al jaren wekelijks van Terneuzen naar Hilversum, maar denkt er niet over te verhuizen", aldus Hamelink.


...bepleit
Zeeuwse economie
is kansrijk

...adviseert
Bedrijven kunnen korting krijgen voor reeds betaalde WAO-premies

...presenteert
Zeeland moet kansen
verzilveren

...innoveert
Masterclass werkt
inspirerend

...organiseert
Maintenance voor de
Zeeuwse procesindustrie

...onderneemt
Verkiezingsdebat
voor ondernemers

...verkiest
Gemeente speelt
belangrijke rol voor bedrijfsleven

....informeert
Workshops....

...biedt
"Terneuzen over
vijftien jaar economisch hart van Zeeland"

...verenigt
Stad en bedrijfsleven
luisteren naar elkaar

...verplaatst
Ruimte voor ondernemen

...werkt
Mensen moeten het
hier naar hun zin hebben

...constateert
'Ondernemers Terneuzen
moeten veel trotser zijn'

...wint
Terneuzense ondernemers innovatief en creatief

...organiseert
Netwerkparty in
'Wall Street Goes'
wordt geprolongeerd

...opgericht
Stichting Keurmerk
Zeeuwse Kreeft
ziet levenslicht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...schept
Sas van Gent schept
gunstig ondernemers­klimaat

...netwerkt
Ondernemend netwerken,
netwerkend ondernemen

...spreekt
In 't kort

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...vereist
Privacy vereist
meer transparantie

...groeit
'Cijfers in perspectief':
beleggen in vastgoed
vertoont stevige groei

...herstructureert
2,5 Miljoen euro voor
Vosdonk Etten-Leur

...onderzocht
Bijna één op de drie
bouwprojecten stagneert
vanwege milieu­regelgeving