In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2005
File not found.

'Leuk om een bedrijf op te bouwen'

Jeroen (43) en Jet Hanemaaijer (34) verkochten een half jaar geleden huis en haard in Vlissingen om een ondernemersbestaan op te bouwen aan het Veerse Meer. Jeroen zegde zijn baan in de autohandel vaarwel, terwijl Jet haar carrière als docente bij het ROC beëindigde.


Jeroen en Jet Hanemaaijer leiden een jachtwerf aan het Veerse Meer.

Het echtpaar Hanemaaijer leidt sinds april Jachtwerf Oostwatering. Het bedrijf beschikt over 200 ligplaatsen, een werf voor onderhoud en reparatie van diverse soorten schepen, een botenstrand en een watersportwinkel. Verkoop en verhuur van schepen plus bemiddeling behoren eveneens tot de core business van de jachtwerf. ,,We hebben de gok genomen en zijn het diepe ingesprongen. Dit bedrijf is heel veelzijdig: zowel jachthaven, werf als winkel. Dat zorgt voor continuïteit en omzetgarantie. We kunnen in feite alles op watersportgebied leveren. Het enige dat we niet doen is zelf schepen bouwen. Af en toe hebben we best wel spijt gehad en dachten we: waar zijn we aan begonnen? We hebben veel moeten verbouwen en vernieuwen omdat alles zeer gedateerd was," aldus het ondernemersechtpaar. Inmiddels is de winkel uitgebreid met de nodige vierkante meters en is ook het assortiment veel breder. ,,Vroeger was de winkel meer een verlengstuk van een magazijn met vooral technische zaken. Wij proberen het leuk te houden met onder andere kleding en schoenen in het assortiment. We willen dat de winkel ook attractief is voor de vrouwelijke watersporters. Het is jammer dat we door enkele tegenslagen pas in het voorjaar konden beginnen. Daardoor waren we te laat met het bestellen van nieuwe collecties kleding en schoenen", vertelt Jet.

Winterberging
De mailing voor winterberging is inmiddels de deur uit. ,,Mensen kunnen inschrijven voor berging in een loods, aan wal of op het water. Het is goed om een schip in de winter op het droge te laten staan. In de winter is het tijd voor osmosebehandeling, schilderen, ombouwen van een reservoir, inbouwen van een boegschroef of reviseren van de motor. Wat ik leuk vind aan dit werk is dat je altijd met mensen in contact bent die met hun hobby bezig zijn. Het communiceert heel prettig als mensen goed gehumeurd zijn. Dit bedrijf is 30 jaar geleden neergezet en er is heel veel van te maken. Ik wil niet zeggen dat het een goudmijn is, maar het heeft wel omzet- en winstpotentie. Het is leuk om een bedrijf op te bouwen zodanig dat er over tien jaar geen likje verf meer nodig is", stelt Jeroen die door de drukke agenda per 1 september een derde monteur heeft aangenomen. Zijn echtgenote vult aan: ,, Dit jaar hebben we ons vooral gericht op de winkel, volgend jaar weer op wat anders. Zo wordt alles fasegewijs opgebouwd. Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd. Belangrijk is de Gebiedsvisie Veerse Meer van de provincie Zeeland. Het Veerse Meer is daarin 'the place to be', een recreatieve en commerciële hotspot. Het Veerse Meer is in 1963 aangelegd, maar behalve de komst van een paar eilandjes is er daarna niet veel meer aan gedaan. Gelukkig wil de provincie het nu attractiever voor het toerisme maken." Jeroen en Jet spreken over hun ondernemersbestaan als een 'ingecalculeerd risico'. ,,Je huis verkopen en behoorlijk wat lenen doe je niet als je niet het idee hebt dat je het zal terugverdienen. We hoeven er echt niet stinkend rijk van te worden. Voor ons is voldoende dat we er over 15 jaar een punt achter kunnen zetten en tot de dood in een leuk huis een goed leven kunnen leiden.

Gezin
Jeroen en Jet Hanemaaijer combineren hun ondernemersactiviteiten met hun gezin. Ze zijn de trotse ouders van zoon Ruben (7) en dochter Eva (3). ,,We wonen boven de zaak waardoor onze kinderen steeds hun ouders rond zich hebben. Natuurlijk hebben we niet constant tijd voor ze, maar welke ouders hebben dat wel? We draaien vele uren, maar 's avonds tussen 6 en 8 nemen we de telefoon niet op. Het houdt een keer op. Maar als we zien dat er iemand de haven komt inwaaien met een kapotte motor zullen we altijd even helpen. Een boot repareren kan ik niet, maar ik kan wel zorgen voor een handdoek en een kopje koffie. Serviceverlening vinden we belangrijk", aldus Jet. Haar man is in juli nog op TV geweest met de Tros Tweelingtest. Jeroen eindigde samen met tweelingbroer Sjoerd van de 300 tweelingen als vijfde. Toevalligerwijs werkte Sjoerd in het verleden jarenlang op Oostwatering alvorens samen met Menno Wirtjes Jachtmakelaardij Kats te runnen. Beide bedrijven werken bij tijd en wijle samen. Jeroen: ,,Mensen in de winkel begrijpen het niet. Ze zeggen tegen me: 'ben je weer terug in de zaak' en 'ken je me niet meer'? Of: 'wat ben jij snel; daarnet was je nog in Kats en nu alweer in Veere'."

E-mail: info@oostwatering.nl
Internet: www.oostwatering.nl


...informeert
Een nette planeet afleveren aan onze kinderen

...start
'Leuk om een bedrijf op te bouwen'

...innoveert
Kunstmest uit fosfaatrijk afvalwater

...stimuleert
ZIE 2005 positief ervaren

...onderneemt
"Groei moet je goed voorbereiden"

...verheldert
Hoe groei ik boven het maaiveld uit?

...feliciteert
Jong Management Zeeuws-Vlaanderen viert tienjarig jubileum

....rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...presenteert
Business Park Zierikzee

...presteert
Het bruisende hart van Zeeland

...onderzoekt
Succes trekt succes aan

...verenigt
Sterk door samenwerking

...viert
Tijd voor feest!

...recreëert
The City that never sleeps

...bouwt
Optelsom van fragmenten

...berekent
MKB, weinig ziekteverzuim: toch maatregelen treffen!

...profiteert
Veel belangstelling voor Contacta 2005

...feest
Al 15 jaar swingen langs de Walcherse kust

...ontwikkelt
BOS 2005: Economische toekomst

...combineert
Toenemende interactie tussen onderwijs en bedrijfsleven

...ondervindt
'Aan de detailhandel wordt meer verdiend dan in de detailhandel zelf'