In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2005
File not found.

Burgemeester drs. D.J. van der Zaag en voorzitter OCG de heer J.G. Hollestelle:
Tijd voor feest!

Begin juli was het precies 600 jaar geleden dat Goes stadsrechten kreeg. Een historische gebeurtenis, die heel het jaar uitgebreid wordt gevierd. Een hoogtepunt van de viering was de feestweek van 28 juni tot en met 3 juli. Daar bleek bovenal dat Goes 600 een feest is voor en door Goesenaren.Het begin
Op een gunstige plaats bij één van de hoge ruggen in het Bevelandse poellandschap streken in de negende eeuw de eerste bewoners van Goes neer, vlakbij het restant van de kreek die 'Korte Gos' wordt genoemd. Aan deze kreek ontleent de nederzetting Goes zijn naam. Begin juli 1405 ging het dorp bijna ongemerkt over tot een stad. Dat is nu wel anders. 2005 is nu al een jaar om nooit te vergeten: hét verjaardagsfeest van alle inwoners van Goes!

Saamhorigheid
Wat Van der Zaag het meest is opgevallen tijdens de prachtige feestweek is het evoel van saamhorigheid onder de inwoners. Het was werkelijk één groot feest met een geweldige sfeer en daar is hij trots op. Van der Zaag: "De zeven voorstellingen van het historische spektakel 'Rogier en de Zeven Plagen' hebben veel Goesenaren en belangstellenden van heinde en verre naar de Grote Markt gebracht, waaronder ook veel oud-inwoners. Andere hoogtepunten van de feestweek waren voor mij de academische zitting onder leiding van professor Dekker in de Grote Kerk, het optreden van het Seniorenorkest Zeeland, het openluchtconcert van het Zeeuws Orkest op de Grote Markt met Symfonie Fantastique van Berlioz en het Volksontbijt in de open lucht. Als echte 'dienstverleners van het volk' hebben de leden van het college en van de gemeenteraad die ochtend het ontbijt aan het volk geserveerd. Dat was een geweldige ervaring, die ik nooit zal vergeten!"

Betrokkenheid ondernemers
Ondernemend Goes heeft spontaan gereageerd op de uitnodiging om het feestjaar te sponsoren. Voorzitter OCG, de heer J.G. Hollestelle: "Ons bestuur heeft de organisatie direct laten weten dat zij op onze financiële steun konden rekenen. Dat wij ons als ondernemers betrokken voelen bij Goes 600 blijkt wel uit het feit dat een groot aantal van leden meteen in de buidel heeft getast, waardoor wij burgemeester Van der Zaag al tijdens onze jaarlijkse kerstlunch een cheque van € 10.000 konden overhandigen." "Dat bedrag is inmiddels goed besteed", voegt de burgemeester daar lachend aan toe!
De heer Van der Zaag is er trots op dat ook individuele bedrijven - groot en klein - zo spontaan hebben gereageerd; meer dan de helft van de benodigde gelden is door ondernemend Goes bijeengebracht. De directie van de ZLM heeft bijvoorbeeld geen moment geaarzeld. De indrukwekkende leeftijd van de stad Goes kon voor het bedrijf alleen maar gevierd worden met een indrukwekkende bijdrage: ZLM Verzekeringen is hoofdsponsor van Goes 600!

Tastbare herinneringen
Voor iedere bezoeker die thuis wil nagenieten van zijn of haar bezoek aan de jubilerende stad, verkopen de Goese middenstanders de meest uiteenlopende snuisterijen van Goes 600 wijnen en taarten tot ansichtkaarten.

Nog niet voorbij...
Naast de feestweek zijn er al heel wat andere mooie festiviteiten voor jong en oud geweest. Ook voor de komende maanden staan nog tal van activiteiten op de planning, het feestjaar is immers nog niet voorbij. Een opsomming van de resterende grootse spektakels:
Op 8 september wordt de tentoonstelling ' 700 jaar wonen in Goes' in het stadhuis geopend. Daarbij kijkt woningbouwvereniging RWS terug op 600 jaar en vooruit op de komende 100 jaar wonen. Voor het 100 jaar vooruitkijken is een prijsvraag georganiseerd onder architecten voor een ontwerp van een woning in 2105. Een deskundige jury onder leiding van de Rotterdamse stedenbouwkundige Frits Palmboom zal dit beoordelen. De uitslag van de prijsvraag wordt bekendgemaakt tijdens een symposium in theater de Mythe op 8 november.
Op 9 september is er een grootse verjaardagstaptoe op de Grote Markt.
Zaterdag 24 september maken de marktkooplieden bij hoge uitzonderingen plaats voor de wielerprominenten. Op Grote Markt valt dan het startschot van de Delta Profronde.
Hoe het feestjaar precies zal worden afgesloten, kan burgemeester Van der Zaag nog niet vertellen. "In elk geval zal een ieder kunnen terugkijken op een jaar lang feesten. Goes 600 jaar is zeker niet geruisloos voorbijgegaan!"


...informeert
Een nette planeet afleveren aan onze kinderen

...start
'Leuk om een bedrijf op te bouwen'

...innoveert
Kunstmest uit fosfaatrijk afvalwater

...stimuleert
ZIE 2005 positief ervaren

...onderneemt
"Groei moet je goed voorbereiden"

...verheldert
Hoe groei ik boven het maaiveld uit?

...feliciteert
Jong Management Zeeuws-Vlaanderen viert tienjarig jubileum

....rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...presenteert
Business Park Zierikzee

...presteert
Het bruisende hart van Zeeland

...onderzoekt
Succes trekt succes aan

...verenigt
Sterk door samenwerking

...viert
Tijd voor feest!

...recreëert
The City that never sleeps

...bouwt
Optelsom van fragmenten

...berekent
MKB, weinig ziekteverzuim: toch maatregelen treffen!

...profiteert
Veel belangstelling voor Contacta 2005

...feest
Al 15 jaar swingen langs de Walcherse kust

...ontwikkelt
BOS 2005: Economische toekomst

...combineert
Toenemende interactie tussen onderwijs en bedrijfsleven

...ondervindt
'Aan de detailhandel wordt meer verdiend dan in de detailhandel zelf'